Skoraj vse se je podražilo. Foto: BoBo
Skoraj vse se je podražilo. Foto: BoBo

Cene življenjskih potrebščin so se avgusta v primerjavi z julijem v povprečju zvišale za 0,7 odstotka. Najbolj so se podražili naftni derivati, predšolska vzgoja in počitnice v paketu.

Avgusta so se v primerjavi z mesecem prej najbolj, za 4,5 odstotka, zvišale cene v skupini izobraževanje. Predšolsko izobraževanje je v primerjavi z julijem zaradi višjih cen in nižjih popustov v nekaterih vrtcih dražje za 10,2 odstotka. Prevoz je dražji za 2,6 odstotka, na to pa je najbolj vplivalo 6,7-odstotno zvišanje cen goriv in maziv. Za štiri odstotke se je podražil tudi letalski potniški prevoz, dražje, in sicer za 3,3 odstotka, je tudi zavarovanje avtomobilov, kažejo podatki Statističnega urada Slovenije.

Cene storitev socialnega varstva so se dvignile za 5,9 odstotka. V skupini stanovanje je zaznan 0,8-odstotni dvig cen, na kar je najbolj vplivalo 7,1-odstotno zvišanje cen tekočih goriv. Dražja je tudi daljinska energija, in sicer za 1,3 odstotka. Obleke in obutev so dražje za 0,3 odstotka, malo manj pa sta se podražila tudi alkohol in tobak, in sicer za 0,2 odstotka.

Cene so šle tudi dol
Nekaj stvari se je vendarle tudi pocenilo. Cene v skupini komunikacije so bile avgusta v povprečju nižje za 1,3 odstotka. Pocenile so se predvsem telefonske in internetne storitve, v povprečju za 1,3 odstotka pa tudi telefonski in drugi aparati. Za 0,2 odstotka so se pocenile hrana in brezalkoholne pijače. Za 1,8 odstotka so nižje cene gaziranih in negaziranih pijač, cenejša, za 1,6 odstotka, je zelenjava, za sadje pa smo odšteli v primerjavi z julijem 0,6 odstotka manj.

Na letni ravni cenejša le telekomunikacija
Inflacija na letni ravni je 2,9-odstotna. Na letni ravni so najbolj podražili izdelki in storitve v skupinah alkoholne pijače in tobak, in sicer za 7,1 odstotka, izobraževanje za 5,9 odstotka, prevoz za 4,5 odstotka, stanovanje za 4,2 odstotka, hrana in brezalkoholne pijače ter raznovrstno blago in storitve za 3,7 odstotka. Cene so se znižale le v skupini komunikacije, v povprečju za 4,4 odstotka.

Letna inflacija, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjavo rasti cen v EU-ju, je avgusta znašala 3,1 odstotka.

Dvig cen tudi v evroobmočju
Dvig cen na letni ravni, in sicer 2,6-odstoten, so zabeležili tudi v državah evroobmočja, je sporočil evropski statistični urad Eurostat. Inflacija je tako za 0,2, odstotka višja kot julija in ostaja nad srednjeročnim ciljem Evropske centralne banke, po katerem bi bila inflacija blizu, vendar malo pod dvema odstotkoma. Ta cilj ni bil izpolnjen že 21. zaporedni mesec. Podrobnejše podatke o julijski inflaciji bo Eurostat sicer objavil 14. septembra.

B. V.