Narašča število ljudi, ki kruh kupuje po polovični ceni. Foto: BoBo
Narašča število ljudi, ki kruh kupuje po polovični ceni. Foto: BoBo
Trgovci nočejo razkriti konkretnih številk o prodaji poceni kruha, opažajo pa vse več tistih, ki kruh kupujejo dan pozneje ali uro pred zaprtjem trgovine. Foto: MMC RTV SLO
Sekretar Socialne zbornice Slovenije Bojan Regvar napoveduje dodatnih 100 tisoč revnih, ki jih bo ustvarila pokojninska reforma. Foto: MMC RTV SLO

Nepričakovane izdatke za 600 evrov bi v letu 2011 iz lastnih sredstev lahko pokrila samo polovica gospodinjstev. Število gospodinjstev, ki finančno s težavo preživijo mesec, se je leta 2011 glede na leto 2010 dvignilo za eno odstotno točko, glede na leto 2007 pa za deset odstotnih točk.

Anketa Sursa o življenjskih razmerah v letu 2011


V Mercatorju kupcem v zadnji uri odprtja trgovin že od leta 2008 ponujajo kruh drugih dobaviteljev po polovični ceni. Vsako leto v omenjenih časovnih obdobjih opažajo vedno večje zanimanje za nakup osnovne živilske potrebščine po polovični ceni.

Kot je za MMC pojasnila Tanja Durin iz službe za odnose z javnostmi pri "sosedu", večje povpraševanje po kruhu po polovični ceni opažajo tako v pokrajinah s prebivalci, ki so cenovno občutljivejši, kot v Ljubljani, kjer razlike med posameznimi naselji obstajajo. Deleža rasti prodaje kruha s polovično ceno nam v Mercatorju niso hoteli razkriti, češ da gre za poslovno skrivnost. Hkrati pa so opozorili, da skupaj s prodajo "poceni" kruha (najcenejših 800 gramov kruha stane 0,79 evra) narašča tudi prodaja dražjih vrst kruha po polovični ceni. Zanimivo je tudi, da Mercator ne opaža padca prodaje najdražjih, tako imenovanih butičnih vrst kruha (ajdov, rženi ...), katerih cena presega tri evre.

Skoraj petina ljudi v Sloveniji živi v socialni stiski. Pred vrati so reforme, ki bodo še poglobile revščino pri nas. Prisluhnite gostom Studia ob sedemnajstih, ki bodo predstavili, kako uspešno blažijo revščino pri nas. Oddajo pripravlja novinarka Radia Slovenija Nataša Lang.

Kupci v Hoferju pokupijo ves poceni kruh
"En dan star kruh in pekovske izdelke pocenimo. Naši kupci načeloma pokupijo ves pocenjen kruh in pekovske izdelke prejšnjega dne," so za MMC odgovorili iz Hoferja. Opažajo tudi, da se kupci za nakup kruha ne odločajo zgolj na podlagi cen, ampak predvsem na podlagi razmerja med ceno in kakovostjo, zato so s prodajo svežega kruha in pekovskih izdelkov zadovoljni. Ocenjujejo tudi, da je njihova ponudba svežega kruha ugodna.

Vrste kruha odvisne od regije
Tudi v Lidlu prodajajo kruh prejšnjega dne s 50-odstotnim popustom. Opažajo, da je prodaja določenih vrst kruha pogojena z regijami. Tako se na zahodu države, predvsem na Primorskem, najbolje prodajajo različne vrste belega kruha, na vzhodu pa temnejše vrste kruha. Kot so zapisali, v Lidlovih trgovinah ne opažajo, da bi kupci raje kupovali cenejše vrste kruha. Dodajajo, da je pri njih povpraševanje po svežih izdelkih večje.

Številke so poslovna skrivnost
Kruh iz Sparove pekarne, ki ostane, v megamarketih Interspar ponudijo naslednji dan po polovični ceni, so zapisali v službi za odnose z javnostmi Spara, vendar niso odgovorili na vprašanje, kakšen je odziv kupcev. Zapisali pa so, da ima največji delež prodaje tako imenovane postrežne vrste kruha, ki pa niso najcenejše. Medtem ko v Sparu ne opažajo porasta prodaje kruha, so v Lidlu ugotovili, da prodaja kruha v primerjavi z lanskim letom narašča. Vendar tudi tuji trgovci konkretnih številk o prodaji kruha s popustom ne želijo razkriti, ker gre za poslovno skrivnost.

Leto 2013: Revna bo vsaka družina z enim zaposlenim v javnem sektorju
Za nakupi kruha po polovični ceni se skriva kruta stvarnost vse več prebivalk in prebivalcev. Kot je ob mednarodnem dnevu boja proti revščini za MMC v prispodobi opozoril sekretar Socialne zbornice Slovenije Bojan Regvar, bo v letu 2013 revna vsaka družina z dvema otrokoma, ki bo imela samo enega visoko izobraženega zaposlenega v javni upravi, šolstvu, zdravstvu, kulturi in medijih, ki ne bo zaslužil več kot 1.260 evrov mesečno. V tem trenutku je namreč meja revščine za posameznika 600 evrov.

V letu 2011 je bilo po podatkih statističnega urada 13,6 odstotka revnih, v skupnem številu novih ocen o revščini in socialni izključenosti pa je revnih skupaj že 386 tisoč ljudi, to je 19,3 odstotka populacije. "Stanje se v letu 2012 še poslabšuje, napovedi za prihodnje leto pa kažejo, da bo k povečanju revščine prispeval tudi javni sektor, srednji razred, ki se bo v Sloveniji zmanjšal," napovedujejo iz socialne zbornice.

Pokojninska reforma prinaša dodatnih 100 tisoč revnih
Glede na mejo revščine, ki je pri 600 evrih, in povprečno izplačano pokojnino v vrednosti 613 evrov bo kmalu, tako Regvar, še večji delež upokojencev vstopil pod mejo revščine, saj so državne pokojnine, varstveni dodatki za starejše in nekatere druge oblike pomoči skoraj izginile. Izbris 280 tisoč prejemnikov sredstev iz pokojninskega sistema, ki niso vplačevali vanj - gre za prejemnike pokojnin iz nekdanje Jugoslavije, udeležence NOB-ja, prejemnike državnih pokojnin, delavce v invalidskih podjetjih - bo zelo verjetno v prihodnjem letu prinesel še dodatnih 100 tisoč revnih.

Nepričakovane izdatke za 600 evrov bi v letu 2011 iz lastnih sredstev lahko pokrila samo polovica gospodinjstev. Število gospodinjstev, ki finančno s težavo preživijo mesec, se je leta 2011 glede na leto 2010 dvignilo za eno odstotno točko, glede na leto 2007 pa za deset odstotnih točk.

Anketa Sursa o življenjskih razmerah v letu 2011