CSD-ji morajo razrešiti še okoli 200.000 pravic. Foto: MMC RTV SLO
CSD-ji morajo razrešiti še okoli 200.000 pravic. Foto: MMC RTV SLO
Kuzmanovič Korva
Darja Kuzmanič Korva opozarja, da bi izplačevanje akontacij lahko privedlo do različnih težav. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar

Dodal je, da so z novo aplikacijo na centrih opravili delo, ki bi sicer vzelo več kot dva meseca, saj je bilo število prošenj za izplačevanje pravic večje od števila oddanih vlog. Vsak prosilec lahko z eno vlogo zaprosi za izplačevanje več pravic hkrati, je pojasnil Dominkuš.

26.000 vlog za denarno pomoč
Med 110.000 pravicami, za katere so že izdali odločbe, se jih je 26.000 nanašalo na izplačevanje denarne socialne pomoči. Vloge so bile oddane od decembra lani do februarja letos.

Obravnavati morajo še okoli 200.000 pravic in izdati odločbe, kar pa po besedah direktorja direktorata ne pomeni, da ljudje, ki še niso prejeli odločb s centrov za socialno delo, denarja ne bodo dobili. Pojasnil je, da bodo ti prosilci dobili izplačila v obliki akontacij.
Akontacije lahko prinesejo težave
Darja Kuzmanič Korva,
sekretarka Skupnosti centrov za socialno delo Slovenije, je Dominkuša opozorila, da bi ravno izplačila v obliki akontacij lahko privedla do težav, saj ni izključeno, da kdo izmed prejemnikov akontacije do socialne denarne pomoči dejansko ne bi bil upravičen, ali pa bi se zgodilo ravno nasprotno, saj se pri odločanju o posamezni vlogi uporablja 37 baz podatkov, kar lahko pomeni, da se nekaterim zavrne izplačevanje sicer upravičenega transferja ali pa se znesek zniža.

Dominkuš je poudaril, da se zavzemajo za to, da bi zaostanke čim prej rešili. Kuzmanič Korva je ob tem dodala, da delavci na centrih za socialno delo delajo v izmenah, opravljajo pa tudi nadure, saj zaradi gneče med uradnimi urami podatkov prosilcev ne morejo vnašati v sistem.

Izpostavili so dejstvo, da so centri za socialno delo v državi različno obremenjeni, saj socialno stanje v državi ni povsod enako. Najbolj obremenjeni so tako centri na Ptuju, v Mariboru in Murski Soboti, kjer je po Dominkuševih besedah tudi brezposelnost najvišja v državi.