Cerar in Brglez se do odločitve US-ja nista želela opredeliti. Foto: BoBo
Cerar in Brglez se do odločitve US-ja nista želela opredeliti. Foto: BoBo
Jože Tanko, SDS
Sodba je sramota za vse, ki so intimno uživali v odvzemu mandata Janši, meni Tanko. Foto: BoBo
Umirjeni odzivi na odločitev ustavnega sodišča
Politični odzivi na Janšo umirjeni
Ustavni sodniki soglasno v prid Janši
Janša po odhodu z Doba nagovoril množico
Cerar in Brglez spoštujeta odločitev sodišča

"Če bo odločba ustavnega sodišča (US) kasneje drugačna, kot je bila odločitev DZ-ja, bomo to seveda spoštovali in se temu ustrezno prilagodili, zdaj pa seveda tudi spoštujemo to vmesno odločitev ustavnega sodišča," je še dodal Cerar v zvezi z Janševim poslanskim mandatom ob robu srečanja z evropsko komisarko za promet Violeto Bulc.

Predsednik DZ-ja Milan Brglez je v svojem odzivu dejal, da ne želi in ne more komentirati odločitve sodne veje oblasti. Je pa predsednik DZ-ja dodal, da lahko odločitev US-ja celo olajša njihovo delo, saj v prihodnje ne gre pričakovati zapletov v zvezi z Janševim opravljanjem funkcije poslanca.

V kratki izjavi za javnost je predstavnik vrhovnega sodišča poudaril, da se ustavno sodišče v svoji odločitvi o zadržanju sodbe v zadevi Patria ni v ničemer opredeljevalo do vsebine sodb. Ob tem je še dodal, da se bo vrhovno sodišče na morebitne ugotovljene napake v sodbah tudi ustrezno opredelilo.

Tudi na vrhovnem državnem tožilstvu so bili v odzivu precej sklopi. Po javno dostopnih informacijah gre za odločitev o začasnem zadržanju izvršitve sodbe, ne pa za meritorno odločitev v zadevi Patria, so sporočili. Vsebine oziroma razlogov za začasnem zadržanju na tožilstvu ne poznajo, navajajo pa, da jo je treba spoštovati.

Za Tanka je odločitev US-ja sramota za Cerarja in Brgleza
Na sodbo se je odzval tudi vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko. "Razsodba ustavnega sodišča je sramota za Cerarja, Brgleza in vse v DZ-ju, ki so podprli prenehanje mandata poslanca ali so ob tem intimno uživali," je zapisal na Twitterju.

Poslanec DeSUS-a Uroš Prikl je glede odločitve US-ja dejal, da težko oceni posledice, ki jih prinaša odločitev, po mnenju Matjaža Hanžka iz ZL-ja pa posledic za delovanje DZ-ja ne bo. Je pa spomnil, da je Janši mandat prenehal na podlagi pravnomočne obsodbe, ki se po zakonu izvrši ne glede na poznejše pritožbe. To se po njegovem mnenju pogosto zgodi.

V izjavi medijem je bil ostrejši vodja poslancev ZaAB-a Jani Möderndorfer. Spomnil je, da ustavno sodišče ni odločilo glede same kazni in je Janša še vedno pravnomočno obsojen. Vendar se bo moglo ustavno sodišče po njegovem mnenju končno zamisliti nad tem, kakšno sporočilo daje državljanom.

Tudi predsednik Evropske ljudske stranke (EPP) Joseph Daul je začasno odredbo ustavnega sodišča pozdravil. Pri tem je izrazil pričakovanje "da bo končna odločitev v skladu z normami EU glede neodvisnega sodstva".
Jerovšek in Ude: Nakazuje se že končna odločitev
Oceno odločbe US-ja sta podala tudi pravnika Tone Jerovšek in Lojze Ude. Jerovšek je prepričan, da današnja odločitev že delno nakazuje odločitev o glavni stvari in tudi po mnenju Udeta se kaže, da se kar precejšnje število ustavnih sodnikov nagiba k takšni končni odločitvi.

Odločitev po prepričanju Jerovška tako vpliva tudi na prenehanje poslanskega mandata Janši, zoper katero se je ta pritožil na ustavno sodišče, to pa mu je do končne odločitve vrnilo mandat. "S to odločitvijo poslanski mandat izvršuje, zato se ugotovitev državnega zbora, da mu preneha mandat, na neki način izniči," meni Jerovšek.

Dodal je še, da je Janša do končne odločitve sicer pravnomočno obsojen, vendar se sodba o izreku kazni do končne odločitve ne izvršuje. Jerovšek je sicer omenjeno odločitev ustavnih sodnikov pričakoval. Pomenljivo pa se mu zdi, da so jo ustavni sodniki sprejeli soglasno.

Tudi nekdanji ustavni sodnik Ude meni, da so trije ustavni sodniki jasno izrazili svoje mnenj že takrat, ko so se zavzeli, da bi ustavno sodišče odločalo o Janševi pritožbi še pred izčrpanjem izrednega pravnega sredstva. "Trije so že kar pomemben del, sedaj je treba samo še prištevati," je dejal.

Po Udetovem mnenju pa argument ustavnega sodišča, da je Janša poslanec in predsednik največje opozicijske stranke ter bi tako lahko nastale težko popravljive posledice za dobro in učinkovito delovanje demokratičnega parlamenta in oblasti kot celote, ne zdrži.

"Janši so dovolili, da je hodil na seje DZ-ja in seje delovnih teles. Ustavno sodišče je že prej odpravilo odvzem oz. prenehanje mandata, ki ga je na čuden način odvzel DZ. Delovanje Janše kot poslanca ali kot člana SDS ni bilo ovirano, morda le nekoliko v predvolilnem boju," je še dodal Ude.

Umirjeni odzivi na odločitev ustavnega sodišča
Politični odzivi na Janšo umirjeni
Ustavni sodniki soglasno v prid Janši
Janša po odhodu z Doba nagovoril množico
Cerar in Brglez spoštujeta odločitev sodišča