Cerar je obiskal dom starejših občanov. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
Cerar je obiskal dom starejših občanov. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
Cerar kritično o obeh shodih

Premier se je ob "dnevu za spremembe" udeležil medgeneracijskega druženja v domu upokojencev na Jesenicah. Druženje je po Cerarjevih besedah izkaz spoštovanja v medosebnih odnosih, ki ga najbolje izkažemo, ko vidimo sočloveka v stiski.

"Z dejanji moramo pokazati, da želimo početi neke druge stvari in ne brez razloga spodbujati nestrpnost, iti moramo med ljudi, še posebej tiste, ki potrebujejo pomoč, spodbujati medgeneracijsko sodelovanje. To se je danes tukaj pokazalo kot odlično," so v SMC-ju povzeli Cerarjeve besede.

"Danes sem videl skupaj mlade in starejše, nasmejane, kako obujajo starodavne igre, se skupaj zabavajo in se tudi pogovorijo. In to je pomembno za našo družbo, da sodelujemo, da se družimo in počnemo stvari naprej," je dejal.

Kot nasprotje je izpostavil današnje shode v Ljubljani, enega "V obrambo Slovenije", ki je potekal na Trgu republike in že minil; in drugega, poimenovanega "Revni za revne", ki bo potekal popoldne na Kongresnem trgu.

"Dan za spremembe"
Prostovoljci so danes s številnimi akcijami v 65 krajih po Sloveniji zaznamovali dan za spremembe, med organizatorji pa so šole, društva, občine in posamezniki, sodelovala so tudi podjetja. Letošnji dan za spremembe prvič nosi podnaslov dan za spoštovanje, saj v Slovenski filantropiji v zadnjem času zaznavajo vedno več pojavov nestrpnosti, širjenja predsodkov, izključevanja in celo sovražnega govora. Zato je letošnji dogodek namenjen predvsem spodbujanju dobrih medsebojnih odnosov in spoštljivi komunikaciji.

Cerar je akcijo podprl tudi v videosporočilu, kjer je poudaril, da je medsebojno spoštovanje pomembno za našo sedanjost in prihodnost. Dejal je, da ceni pozitivno energijo prostovoljk in prostovoljcev, ki s konkretnimi dejanji ponujajo svoje roke v pomoč vsem, ki so v stiski in so ranljivi. "Kdor pomaga drugemu, postaja tudi sam boljši človek. Tako pomembno prispeva k našemu boljšemu sobivanju," je poudaril Cerar.

Cerar kritično o obeh shodih