Cerar meni, da si v NSi-ju ne želijo odgovornosti za prihajajoče spremembe. Foto: BoBo
Cerar meni, da si v NSi-ju ne želijo odgovornosti za prihajajoče spremembe. Foto: BoBo
Koalicija
Pogajanja o delitvi ministrskih sedežev in o koalicijski pogodbi, ki jo bodo zdaj gotovo znova popravili in dopolnili, se bodo nadaljevala v ponedeljek. Foto: BoBo
NSi odšel tudi zaradi zdravstvene reforme
Cerar strnil pogajalski teden
Glede finančnega ministra še skrivnostni
Dobili bomo vladno projektno pisarno
12. slovenska vlada bo levosredinska

"Mi se teh sprememb ne bojimo. V ponedeljek nadaljujemo normalno s koalicijskimi pogajanji. Slovenijo je treba pripeljati iz krize," je v prvem odzivu prek družbenega omrežja zapisal Cerar.
Pozneje je v izjavi za novinarje povedal še, da tega ne jemlje osebno, saj je to politična odločitev NSi-ja. "To lahko razumem, a ne odobravam. Menim, da je to zamujena priložnost, ki jo bo NSi moral sam presoditi," je še povedal. Prav tako meni, da umik NSi-ja iz pogajanj ne bo bistveno spremenil hitrosti oblikovanja nove vlade.
Po Cerarjevem mnenju bodo v ponedeljek naredili večji korak k novi vladi, prihodnji teden bodo verjetno že znana dokončna oblika koalicije. Prav tako koalicijskega sporazuma zaradi umika NSi-ja ne bo treba revidirati. Z morebitnimi koalicijskimi partnerji se bodo pogovorili in naprej pilili vsebino. Če bodo ugotovili, da je treba še kaj spremeniti, bodo to spremenili, če ne, pa ne, je pojasnil.

Sodelovanje z ZaAB-om omajano
Dotaknil pa se je tudi pogajanj z ZaAB-om, saj ima uvedba preiskave protikorupcijske komisije (KPK) proti omenjeni stranki "vpliv na razmislek o bodočem sodelovanju z ZaAB-om".

Dodal je, da je z načinom izbire evropskega komisarja nezadovoljno tudi članstvo SMC-ja, prav tako je temu izrazito nenaklonjeno javno mnenje. Koliko bo to dejansko vplivalo na pogajanja, v SMC-ju še niso ovrednotili.

Predvidoma v torek ali sredo bo SMC sklical tudi svet stranke, na katerem bodo sprejeli odločitev o tem, s kom si želijo v koalicijo. Vsekakor si bodo v SMC-ju prizadevali, da v sporazumu ostanejo tiste rešitve, ki so nujne za izhod Slovenije iz krize in za to, da Slovenijo normalizirajo kot državo, je še zagotovil Cerar.

Preostanek politike molči
Drugi politiki so se glede poteze NSi-ja zavili v molk, je za Radio Slovenija poročala Lucija Dimnik Rikič. Iz vrst Socialnih demokratov in DeSUS-a so sporočili le, da obžalujejo umik NSi-ja. Nova vlada bo torej levosredinska, ni pa še jasno, ali bo v njej tudi Zavezništvo Alenke Bratušek.
Pogajanja o delitvi ministrskih sedežev in o koalicijski pogodbi, ki jo bodo zdaj gotovo znova popravili in dopolnili, se bodo nadaljevala v ponedeljek. Najpomembnejše vprašanje pa je, kako uspešna bo levosredinska koalicija v težavnih gospodarskih razmerah.
Pribac: NSi zamudil priložnost, da bi stopil iz sence SDS-a
Nova Slovenija torej odhaja v opozicijo. Kot meni Igor Pribac, je stranka ponujala idejo, da je krščanski etos mogoče prevesti v tržno logiko. Dodaja, da je NSi s svojo odločitvijo zamudil tudi edinstveno priložnost "da nekako izstopi iz sence SDS-a in desnega pola".

Že to, da končno dobimo novo vlado, je dober znak, soglašajo ekonomski analitiki, vendar pa je, kot opozarjajo, ključno vprašanje, kaj bo prihodnje vladno moštvo lahko naredilo. Igor Masten pravi, da se morala predvsem hitro spoprijeti z ekonomsko realnostjo. Ob tem pričakuje, da se ne bo tudi ta vlada finančnih težav lotila zgolj s krpanjem proračuna: "To se je v preteklih letih izkazalo kot politika plazenja in stopicanja na mestu."

Ekonomski analitik Rasto Ovin pa napoveduje, da bo morala vlada veliko energije nameniti predvsem prepričevanju ljudi, zakaj za določene zahteve ni denarja. Kljub temu meni, da "kaže, da je najširši socialni konsenz v Sloveniji mogoče doseči s tako naravnano vlado, kot se nakazuje zdaj. Moramo vedeti, kdo izbira, kaj se bo pa zgodilo, pa bomo šele videli."

Pribac meni, da za zdaj ostaja upanje, da bo nastajajoča vlada mandat izpeljala do konca. Vendar pa so okoliščine negotove, zato moramo biti po njegovem mnenju pripravljeni tudi na morebitne nove predčasne volitve.

NSi odšel tudi zaradi zdravstvene reforme
Cerar strnil pogajalski teden
Glede finančnega ministra še skrivnostni
Dobili bomo vladno projektno pisarno
12. slovenska vlada bo levosredinska