Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.1 od 29 glasov Ocenite to novico!
Miro Cerar
V treh zaselkih, ki bodo pripadli Hrvaški, živi več kot 60 ljudi, na srečanje s predsednikom vlade pa jih je prišla peščica. Foto: EPA
Joško Joras
"Sem star 67 let in ne verjamem več v pravljice," je novinarjem ob predčasnem odhodu s sestanka povedal Joško Joras. Foto: BoBo
VIDEO
Premier Cerar na obisku v...
VIDEO
Cerar obiskal prebivalce,...

Dodaj v

Cerar prebivalcem, ki so ostali na hrvaški strani, obljubil, da jim bo "država prišla naproti"

Obisk v Sečovljah
7. julij 2017 ob 20:05
Sečovlje - MMC RTV SLO, STA

"Tu država mora pomagati, saj je do te razmejitve prišlo brez neke krivde teh ljudi, zato jim mora država iti maksimalno naproti," je po sestanku s prebivalci, ki so o arbitražni razsodbi ostali na hrvaški strani, povedal premier Miro Cerar.

Premier je na razgovoru s tamkajšnjimi prebivalci načel številna vprašanja, od uveljavljanja pravice do zdravstvenega varstva in šolanja otrok do socialnega varstva ter prehajanja v Slovenijo. V prihodnjih tednih bodo prizadeti prebivalci lahko svoje predloge in vprašanja podali neposredno načelnikom upravnih enot, v prihodnjih mesecih pa bodo poiskali tudi ustrezne pravne in druge rešitve.

"Imamo resen namen, da jim zagotovimo čim bolj nemoteno življenje vnaprej, da bodo čim večjo raven dozdajšnjih pravic lahko ohranili," je zatrdil Cerar, ki je hkrati poudaril, da bo vlada poskušala vse te zadeve urejati v dogovarjanju s Hrvaško.

Cerar: Prizadevali si bomo za izvršitev arbitraže
"Predvsem se zdaj, ta hip ne spreminja še nič. Potem pa v prihodnjih mesecih pričakujem razgovore s Hrvaško o tem, kako bomo implementirali to odločbo razsodišča,"
je povedal Cerar. Kot je dodal, bo Slovenija na svoji strani storila vse, kar je treba za implementacijo arbitražne odločbe.

Glede bližnjega srečanja s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem pa je Cerar poudaril, da mora biti osrednja tema njunega pogovora izvršitev arbitražne razsodbe. O srečanju sta se premierja dogovorila le nekaj ur po sprejetju razsodbe sodišča, je spomnil Cerar: "Popolnoma jasno je, da je bil namen tega srečanja tu v Ljubljani, v Sloveniji točno ta, da se pogovarjava o arbitražni odločbi in seveda tudi, kar je za nas ključnega pomena, o implementaciji."

Cerar je dopustil tudi možnost, da se od Hrvaške zahteva spoštovanje sporazuma o maloobmejnem prometu in sodelovanju (Sops): "Tudi za Sops velja, da je to pravni akt, ki ga je treba spoštovati in jaz pričakujem, da se bo v prihodnje spoštoval."

Prebivalci o nadomestnih zemljiščih ne razmišljajo
Sestanek je predčasno zapustil Joško Joras, ki je vidno razburjen novinarjem povedal: "Sem star 67 let in ne verjamem več v pravljice." Premier po njegovem ni povedal ničesar, pač pa so se zadeve zavijale v celofan in so se obljubljali čudeži. "Jaz sem trdno prepričan, da se bo zgodba Račan-Drnovšek spremenila in naši bodo nas prej izbrisali ven, preden bomo mi lahko dojeli, kaj se je zgodilo," je dodal.

Eden izmed Jorasovih sosedov Anton Škof je pojasnil, da so jim na sestanku obljubili pravno pomoč. "Mi bi želeli, da se nam ohranijo iste pravice. So pa nam vnaprej povedali, da če to pride pod Hrvaško, da ne bo istih pravic," je dodal. Konkretno sam tako ne bi mogel več kandidirati na volitvah v Sloveniji in bo lahko glas na volitvah oddal prek konzulata ali pošte.

V njegovem primeru gre za skupno pet hiš, strnjeno postavljenih na območju krajinskega parka Sečoveljskih solin, in skupno deset ljudi. Kot so jim obljubili na sestanku, bodo sodelovali že pri pisanju interventnega zakona. O morebitnih nadomestnih zemljiščih pa je Škof odvrnil, da "o se tem sploh ne pogovarjamo".

Predsednik krajevne skupnosti Denis Fakin je srečanje ocenil kot konstruktivno, saj so se dotaknili vseh "življenjskih" vprašanj krajanov. Kot je dodal, za zdaj ni bilo nobene najave, da bi se kdor koli preselil z ene ali druge strani meje.

Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
Jole88
# 07.07.2017 ob 20:36
Problem Jorasa resit na nacin, da se mu podari črna gradnja V Türka in se mu legalizira.
boro007
# 07.07.2017 ob 20:42
Če smo dali par miljard za banke, pa lahko tem desetim ljudem oz. petim družinam zagotovimo stanovanja na slovenskih tleh. V kolikor si to želijo seveda.
Dixon
# 07.07.2017 ob 21:37
@reader

Joras se bori za tisto kar je naše in za svojo zemljo. In ti človeka imenuješ klovn? Kakšen človek si ti in kdo si ti foteljaški nakladač? Če bo sosed začel parkirat na tvoji parceli in po možnosti graditi na delu tvoje parcele, boš verjetno tiho? Bi rekel da ne, oz. boš ropotal glasneje od stare kosilnice...

Moderatorju se pa zelo lepo zahvaljujem za cenzuro in brisanje komentarjev. Super svoboda govora.
sharkyslo
# 07.07.2017 ob 20:23
Besede jecljajočega lažnivca...
gasperr13
# 07.07.2017 ob 21:19
"država prišla naproti"

S položnicami, odmero dohodnine itd...
tureavanture
# 07.07.2017 ob 20:19
aha, še ena predvolilna cvetka
Virunum
# 07.07.2017 ob 21:05
Zakaj sploh nekdo omenja preseljevanje... Tam je njihova in s tem slovenska zemlja in imetje... Nikoli ne zapustiti tega... Ljudem dati enake in še večje pravice kot doma... in pritiskat na Hrvaško, da zagotovi isto... Butl je tisti, ki poziva ljudi, da se selijo ''v Slovenijo''... (s tem pristopom bomo na koncu vsi v mišji luknji)
tantadruj76
# 07.07.2017 ob 20:40
ah. NIČ NE VERJEMITE. zahtevajte hišo, novo seveda, na slovenski strani + odškodnino. ali pa postanite hrvati. nobenih pravic vam cerar ne more zagotoviti. tam ste tujci, tu pa zamejci. ne tič ne miš, se temu reče... manjšina ne boste nikoli.. tako da.. ne verjemite samo prišparati hočejo.... vse zahtevajte... vse....
oliva
# 07.07.2017 ob 22:20
Pahor recimo ni šel k ljudem, je šel h 'Kolindi'. ...
misterij1234
# 07.07.2017 ob 21:53
Vsi predsedniki države in predsedniki vlad so dosedaj bili mešalci dreka,ki je sicer koristen stranski produkt organskih snovi,toda vsi ti tipi so zastrupljeni s sovraštvom do svojega naroda in domovine.
mirror
# 07.07.2017 ob 22:32
Ker Hrvaška noče sprejeti AS, je vse skupaj le nakladanje.
infostriker
# 07.07.2017 ob 21:07
Grem stavit da bo Joras še najmanj 5 let na Hrvaški strani. V Sloveniji preprosto vsi samo jamrajo ali nekaj obljubljajo, učinka pa nobenga. Cerar zresni se malo!
veza
# 07.07.2017 ob 22:42
Joras pa naj se obrne na pomoč bratoma Podobnik, jim je zrihtal najmanj en mandat, ko so rovarili tam okrog in se je on metal v vodo, tudi ta dva sta sedaj nekam tiho!
Sicer res, vsa čast Jorasu, je držal mejo, a sedaj je konec, naj mu dajo eno dostojno hišo, pa kaj bo živel tam na prehodu, saj nima nikoli miru!
Ivo Lola
# 07.07.2017 ob 22:02
Cerar prebivalcem, ki so ostali na hrvaški strani, obljubil, da jim bo "država prišla naproti"

Malo jutri.
Bivši uporabnik
# 07.07.2017 ob 21:37
Prišli vam bomo naproti in postavili panelne ovire. Slovenec sem, ne jamram.
ajvard
# 08.07.2017 ob 00:34
bistri08

Nato odpadeta Gorica in Trst. Tukaj mi je zanimivo "dejstvo" da so to slovenski kraji. Saj ni niti besede po slovensko od tamkajšnjih prebivalcev.

jaz sem vsaj dvakrat tedensko na relaciji Opčine/Prosek/Sesljan/Devin, mesnine itak kupim v Dolini..povsod tam te skoraj čudno gledajo v zadrugi (Gigi), pekarni, trgovini, bifeju...če ne govoriš Slovensko. potem greš kdaj do žlahte v Repentabor,Col...

in veš, da takšni pametnjakoviči, kot si ti, nimate pojma!
bistri08
# 07.07.2017 ob 22:51
Slovenija ima res veliko težav z mejami.
Najprej gre cela Koroška. Danes se tam skoraj ne sliši več slovenske besede. Ni tako kot kosovo, ko se manjšinsko prebivalstvo podeseteri.
Nato odpadeta Gorica in Trst. Tukaj mi je zanimivo "dejstvo" da so to slovenski kraji. Saj ni niti besede po slovensko od tamkajšnjih prebivalcev. Niti stara grobišča nimajo naši priimkov. Prav čudno.
Sedaj pa še "slovenska" Istra. Morda se bo čez 50 let vedelo, da sta bila Pulj in Reka zatočišči naših prednikov.
pepar
# 07.07.2017 ob 21:47
En predsednik vlade,bi moral zmetati na mizo rešitve in končne odgovore za prizadete.
Tako pa kot vsak povprečen politik govori in obljublja in spet govori in ko odide nihče ne ve kaj je povedal.
Ti ljudje imajo nesrečo,da so potisnjeni k južnim sosedo,ker če bi bili k severnim,bi bili srečni in nikakršno pomoč naši govorcev nebi potrebovali
m72
# 07.07.2017 ob 21:23
"Cerar prebivalcem, ki so ostali na hrvaški strani, obljubil, da jim bo "država prišla naproti""

Ja, ampak le do hrvaške meje, je še pozabil dodati.
veza
# 07.07.2017 ob 22:32
Torej, kaj naj sedaj Cerar naredi, čudežev tu ni, ali se odpovedo sedanjemu domovanju in se preselijo v SLO ali ostanejo na HRV in postanejo manjšina, to je vsa znanost!
Hiše bi jim že nadomestili, vprašanje so zemljišča, pa saj imajo mnogi naši dvolastništvo v Italiji, recimo, to sedaj ni nek problem!
In res, kot da je Cerar vse zakuhal, Pahor se je potuhnil, orožarji tudi, Cerar pa naj dela čudeže, mislm...
nemesis999
# 07.07.2017 ob 22:28
cerar in sveti nikola imata veliko skupnega.
Gepard007
# 07.07.2017 ob 22:03
Cmerar nabija. Jaz mu ne bi verjel. Bojo prej volitve preden bo obljubo izpolnil...
10april
# 07.07.2017 ob 21:24
Cerar prebivalcem, ki so ostali na hrvaški strani, obljubil, da jim bo "država prišla naproti"
________
Nimas kej nasprot hodt... kar je je...
sikle
# 07.07.2017 ob 21:23
Le kako jim bo prišla naproti??? Teli politiki pa so za hece
galoper
# 08.07.2017 ob 15:14
Zdi se mi grdo, da predsednik vlade tolaži nepotrebne žrtve.
božo1
# 08.07.2017 ob 14:06
Cerar prebivalcem, ki so ostali na hrvaški strani, obljubil, da jim bo "država prišla naproti"

Kako so ostali in zakaj so ostali na drugi strani meje, ni važno katere, je stvar, za katero ne potrebuješ veliko naporov, znanja in politike in se da urediti med razumnimi ljudmi, pa če tudi so to birokrati.
Se pravi,
a- o vsem kar je nekoč bilo, sedaj pa ni več tako, se odloča ali z odprodajo ali nakupom z državno pomočjo ali pa s sporazumom o spremembi državljanstva ali pa
b- o nelogični razdelitvi posesti , ki ločuje enovito posest (npr. strnjena vas) se državi sporazumeta o postavitvi logične meje države tako, da ostane posest v eni državi.

Vse to naj sledi praktični rabi jurisdikcije države v izogib obmejnim peripetijam iz dvolastništva.
medo357
# 08.07.2017 ob 08:55
Cenzura? Torej še enkrat ali so pristali, kot poroča 24 ur, ali so ostali na hrvaški strani, kot pišete tu. Gre za bistevo razliko, in posledično za nekredibilnost vladajočih.
veza
# 07.07.2017 ob 23:00
bistri08
# 07.07.2017 ob 22:51

jasno je, da smo izgubljali ozemlja in ljudi in jezik, tudi danes slišiš več južne glasbe na naših frekvencah kot naše, a še vedno imamo neko moč, da zdržimo, tudi sedaj bomo, nič bat!
oliva
# 07.07.2017 ob 22:12
Kaj pa naj naredi, saj se mora najprej posvetovati z njimi, saj jih ne moreš kar prestavljat kot lutke.
In jasno da to reče.
Lahko je prazna obljuba, lahko ni.
Če ne bi šel tja in tega rekel, bi mu pa očitali, da se mu fučka zanje in da povsod lahko hodi in vse, za ljudi se/ga pa ne briga.
Baba Tečna
# 11.07.2017 ob 17:07
Jutri v sredo (12.7.2017) pride v Ljubljano hrvaški premier Plenković. Cerar ga je povabil na pogovor o implementaciji arbitraže. Plenković pa jasno (kot se za hrvata spodobi, ko požre svojo besedo) vztraja o nekih odprtih vprašanjih glede meje.... Pa to niti ni tako pomembno.

Zanimiva je izjava Cerarja: "Pomombno pa je..... da se bova poslušala, čimbolj slišala..."

Gospod Cerar... Ta vlak je odpeljal in arbitražo smo dolžni spoštovati !!!
(Tako Plenković kot tudi ti, ki ribiče pozivaš, naj ne pljujejo čez polovico piranskega zaliva)

Kaj za vraga kar naprej poslušamo neke hrvate ?? Zakaj ??
In če jih do zdaj nisi "slišal" in razumel njihove podle narave jih pač ne boš nikoli!!

DOVOLJ JE !!!
jure-janzekovic
# 09.07.2017 ob 16:11
Jaz bi najprej počakal, da Hrvaška implementira arbitražno odločitev, preden jim še dodatno podarjamo naše ozemlje.
bb33
# 09.07.2017 ob 02:00
sreča v nesreči je zgolj to, da Hrvaška stran ne sprejema arbitraže in tudi ne izvaja kakršnih koli postopkov v tej smeri.... zato imajo naši državljani na drugi strani še "mir"....
bb33
# 09.07.2017 ob 01:54
pomaga s pravno pomočjo..... kje pa so tiste "pred arbitražne" govorice, da bo država naredila VSE kar lahko ? ..... ah.... žal mi je za te ljudi, niti si ne morem predstavljat kaj preživljajo...srečno
vranek
# 08.07.2017 ob 09:06
Amigo, ti si zrtev neznanja. Sodba velja, pa ce nas hrvati klubijo aki ne, se strinjajo ali ne, ce smo skregani ali se ljubimo!Seveda mi nobenuh pogajanj vec ne odpiramo. Po implementaciji te dolocbe, ce bi pac imeli normalnega soseda, pa doticni to ni, bi lahko izravnali kak zavoj v katastru, tako pa b omo morali tudi sodbo vsiliti. Izvrsitev sodb ni nekaj proizvoljnega ,kar se ti kjubi ali, sodba je zavezujoca za obe strani in hrvatje so to podpisali. In velja za vedmo. In njim v poduk, da se stranke v postopku ne prinasa okoli in to pred oblicjem sveta, potem ko so zminirali d-r, sops, erc itd.
Amigo, vzemi si kak mesec, da se ti sinapse uredijo!
kotzi
# 08.07.2017 ob 07:53
a ni rekel pahor da smo zmagovalci...torej zakaj je treba potem ljudi miriti..hmmm..
kotzi
# 08.07.2017 ob 07:52
a nismo zmagal...skos govorijo da smo zmagal..kako to da bodo nasi ostali na hrvaski strani
amigo
# 08.07.2017 ob 06:24
Izgleda, da smo še vedno žrtev komunističnega režima. Odločitev o meji sprejeta leta 1955 ni bila nikjer javno objavljena. Mogoče v tajnem uradnem listu. Edina možnost bi bila, da bi poskušali omajati omenjeno odločitev. Tega seveda niso napravili, saj slovenski pravniki še vedno obožujejo komunistično pravo.
amigo
# 08.07.2017 ob 05:59
Meja je dokoncno dolocena. Pika. Za nas in hrvate. Po 6 mesecih zacnejo nove koordinate v svetu na podlagi odlocbe AS veljati. Sodbe niso sekret papir, in dopisnik in sissouren kar nekaj fantazirata. Hrvatje so bankrotirani revezi, ki bodo ostale velikokrat z dolgim nosom pri EU denarju, do spametovanja.

Zadnji stavek poglavja o dokončnih odločitvah (paragraf V; točka V), ne glede na normalne mednarodne običaje določa, da je razsodba zavezujoča za sprti strani, a le dokler se strani ne dogovorita drugače! Arbitražno sodišče je dejansko izrazilo svoje mnenje, napisalo je priporočilo, sui generis razsodbo, ki v resnici ni popolnoma zavezujoča, ni nespremenljiva sodba in dokončno ne oblikuje mednarodnega prava! Sodba velja le, če ostanemo sprti in jo (medtem, ko smo sprti) spoštujemo. Vsa zagotovila naših strokovnjakov mednarodnega pravnega sistema o dokončnosti razsodbe so preklicani v enem samem stavku te 373 strani dolge odločitve.

To je resnica o tej sodbi, Vse druge razlage so lažne.
amigo
# 08.07.2017 ob 05:53
Naj Božo Repe ali Pirjevec prideta k Odnevom in razložita zakaj so komunisti določili mejo po reki Dragonji. So bili pijani ali samo zmešani? Zakaj so s svojo odločitvijo kršili Londonski Memorandum, ki je prepovedoval spreminjanje teritorja občin? V spomin in opomin prihodnjim rodovom, da se tako ne dela.
Zaradi kršitve mednarodne pogodbe je bila odločitev mejne komisije v slučaju piranske občine nezakonita. Mednarodne pogodbe so bile tudi po Ustavi in zakonodaji SFRJ nad domačim pravom. Očitno so se tega dejstva zavedali, zato tega sporazume niso dosledno izvajali.
vranek
# 08.07.2017 ob 03:15
Meja je dokoncno dolocena. Pika. Za nas in hrvate. Po 6 mesecih zacnejo nove koordinate v svetu na podlagi odlocbe AS veljati. Sodbe niso sekret papir, in dopisnik in sissouren kar nekaj fantazirata. Hrvatje so bankrotirani revezi, ki bodo ostale velikokrat z dolgim nosom pri EU denarju, do spametovanja.
ajvard
# 08.07.2017 ob 00:26
vsak Slovenec, ki je ostal na drugi strani, je opomin na to, kako slabo smo ravnali.
Slovenija je zatajila, pri vseh, ki so ostali onkraj.
a je, kar je.

ni je držav, ki bi brez rešitve meje, drugo spustila v EU.

Hrvaška to počne in bo do konca počela s Srbijo, Bosno..
oliva
# 07.07.2017 ob 23:05
Ja, žalostno, @bistri, vendar kot pri vsem, vsaki pogodbi, velja zadnji podpis.
Se pravi zadnje uradno pravno stanje.
dopisnik
# 07.07.2017 ob 22:57
Če ste včasih Ištrane vprašali, ali bi bili raje v Sloveniji, ali na Hrvaškem, ali pod Italijo, so istrski Slovenci izbrali Slovenijo, istrski Hrvati pa Italijo! Končalo se je pa tako (kakšna ironija!), da so zdaj vsi na Hrvaškem.
lotmeržanec
# 07.07.2017 ob 22:43
Cerar zakaj ljudem lažeš?? Ti in tvoja vlada ste ogromno obljubili žal pa nič od tega izpolnili!! Čez kaki mesec ali dva bo tvoja vlada pozabila na te Slovence vam je edino važno,da lahko uvažate muslimane!! Edino kaj ste naredili ste dvigovali dajatve in trošarine!! Ja pa zase ste dobro poskrbeli in seveda za svoje bližnje!!
xptr
# 07.07.2017 ob 22:33
Nikjer ne zasledim ali je bil v Cmerarjevi delegaciji pri Jorasu
tudi poslanec SMC Kamal Izidor Shaker?
Ga je kdo opazil.
oliva
# 07.07.2017 ob 22:32
V tem ni sam Hrvaška.
Glavno da spoštujemo mi in ostali.
Ne bodo mogli v nedogled trmarit.
oliva
# 07.07.2017 ob 22:30
"Eden izmed Jorasovih sosedov Anton Škof je pojasnil, da so jim na sestanku obljubili pravno pomoč. "Mi bi želeli, da se nam ohranijo iste pravice. So pa nam vnaprej povedali, da če to pride pod Hrvaško, da ne bo istih pravic," je dodal. Konkretno sam tako ne bi mogel več kandidirati na volitvah v Sloveniji in bo lahko glas na volitvah oddal prek konzulata ali pošte."

Kandidirati na volitvah ali zgolj voliti?
In kdo? Joras ali ta Škof?

Katere iste pravice? Za zdravstvo je bilo obljubljeno, da bo.. Tudi kar se tiče logistike naj bi jim uredili. Itd.
Če predhodno zapustiš, pol ne veš, kaj se je doreklo, niti te ni tam, da daješ predloge oz. se boriš zase.
oliva
# 07.07.2017 ob 22:10
@mičok:
"Tem ljudem je treba zgraditi ali kupiti nove hiše in jim dati zemljo za obdelovanje, njihove objekte pa prodati na Hrvaškem,..."

Ni sploh nujno, da bi to želeli, se s to rešitvijo strinjali, po mojem, vsaj ne vsi.
Ljudje težko zapustijo dom.
samogledam
# 07.07.2017 ob 21:43
Kaj ste pozabili, da so Slovenci in Hrvatje in Italijani ze bili v situaciji, ko so morali izbrati, ali bodo ziveli pod Jugoslavijo ali pod Italijo....pa so vzeli kufer v roke in cez noc zapustili vse svoje imetje, in tekli cez mejo v Italijo.
dopisnik
# 07.07.2017 ob 23:33
To ozemlje je bilo dokončno izgubljeno leta1955, ko sta komunistični 'vladi' LR Slovenije in LR Hrvaške podpisali memorandum o meji na Dragonji! Ta dokument so naši seveda imeli, vendar so ga skrivali v upanju, da Hrvati ne bodo imeli svojega izvoda!
Še sreča, da je arbitražno sodišče potegnilo mejo po kanalu Sv. Odorika, saj so Hrvati skladno z memorandumom, zahtevaki mejo dosledno po reki Dragonji, torej tudi po stari strugi reke! Lahko bi celo izgubili Soline in portoroško letališče! In to bo za njih še naprej sporno ozemlje!
Kazalo