Vlada že kar nekaj časa nima vseh ministrov. Foto: BoBo
Vlada že kar nekaj časa nima vseh ministrov. Foto: BoBo

Po napovedih naj bi predlog za kandidata za to ministrsko mesto danes poslal v DZ.

"Predsednik vlade Miro Cerar še ni sprejel odločitve glede kandidata za gospodarskega ministra, tako da imena javnosti danes še ne bo mogel razkriti," so sporočili iz premierovega kabineta.

Vlada je tako trenutno še vedno brez dveh ministrov. Cerar je po odhodu Violete Bulc na mesto evropske komisarke za promet za kandidatko za novo ministrico brez listnice, pristojno za razvoj in kohezijsko politiko, že izbral Alenko Smerkolj, na ime kandidata za naslednika Jožefa Petroviča pa javnost še čaka.

V medijih se je že pojavilo nekaj imen mogočih kandidatov, vendar premier o tem molči. Med morebitnimi kandidati so se omenjali izvršna direktorica za področje zakonodaje na Gospodarski zbornici Slovenije Alenka Avberšek, državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Janko Burgar in celo nekdanji gospodarski minister ter zdaj državni sekretar na finančnem in gospodarskem ministrstvu Metod Dragonja. Vsaj za zadnjega je Cerar rekel, da je njegova sedanja vloga bolj dragocena.

Petrovič je z mesta ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo odstopil po samo mesecu dni službovanja. Varuh konkurence je namreč ugotovil nepravilnosti pri dogovarjanju DZS-ja, kjer je bil Petrovič takrat zaposlen, ter družb Mladinska knjiga trgovina in Extra Lux za posle z državnimi organi. Petrovič je nepravilnosti zanikal, a vseeno odstopil, s pojasnilom, da ne bi obremenjeval dela vlade.