Slovenija

Poudarki

  • Cerar je prepričan, da je bila vaja avstrijske enote na slovenski meji nepotrebna in jo dojema tudi kot "nekoliko provokativno"
Sestanek
Cerar je po sestanku poudaril, da je med predstavniki parlamentarnih strank glede NLB-ja sklenjeno soglasje. Foto: BoBo
Sestanek
Predstavniki parlamentarnih strank morajo še pred sestavo vlade zagristi v problematiko okoli prodaje NLB-ja. Foto: BoBo
VIDEO
Avgusta bo znana usoda pr...
VIDEO
NLB in migracije v ospred...
VIDEO
Predsedniki parlamentarni...
VIDEO
Cerar se je sešel s preds...

Dodaj v

Cerar: Slovenija je glede nezakonitih migracij varna in budna

Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, na sestanku s predstavniki parlamentarnih strank
26. junij 2018 ob 08:53,
zadnji poseg: 26. junij 2018 ob 21:17
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar je na sestanku s predstavniki parlamentarnih strank predstavil vsebino pogovorov minivrha EU-ja o migracijah. Cerar zagotavlja, da je Slovenija varna država, opozarja pa na kopičenje prebežnikov v BiH-u. Tema sestanka je bila tudi prodaja NLB-ja, kjer bo morala odhajajoča vlada sprejeti še nekatere odločitve.

Nedeljskega minivrha v Bruslju o migracijah so se udeležili voditelji 16 evropskih držav. Med njimi je bil tudi Cerar. Vrh kakih posebnih sklepov ni prinesel, so si pa voditelji izmenjali mnenja in pretresli nekatere ideje pred rednim vrhom EU-ja v četrtek in petek, na katerem bi že lahko sprejeli konkretne odločitve. Cerar je ob tem dejal, da je bila razprava usmerjena predvsem k iskanju rešitev tako za krepitev nadzora na zunanji meji kot tudi k sodelovanju z državami, kjer so krize, oziroma s tranzitnimi državami na poti prebežnikov v Evropo.

"Slovenija se zavzema za dodatno krepitev nadzora nad zunanjimi mejami EU-ja," je dejal Cerar in dodal, da Slovenija to mejo vzorno varuje, zato tudi meni, da ni upravičeno, da Avstrija izvaja nadzor na meji s Slovenijo: "Zato sem se zavzemal, da se ti nadzori čim prej odpravijo. Nujno je, da se schengen ohrani tak, kot je bil prvotno zamišljen." Cerar zato tudi ne vidi potrebe po vaji avstrijske enote na meji in jo dojema tudi kot "nekoliko provokativno". Če bi prihajalo do vala migracij, bi to razumel, "a iz naše smeri migranti ne prihajajo in s tega vidika je ta vaja nepotrebna."

Zaskrbljen zaradi dogajanja v BiH-u
Cerar je ob tem poudaril, da mora Evropa narediti več v Afriki, na Bližnjem vzhodu in v Aziji od koder prihajajo ti prebežniki. V tem kontekstu je Cerar poudaril, da je na delovnem vrhu EU-ja spregovoril tudi o problematiki vzhodnega Balkana, kjer sicer ni več takega priliva migrantov, kot je bil leta 2015, a so tam še vedno aktivne kriminalne združbe tihotapcev. Cerar je pohvalil Slovenijo, da je v boju s temi kriminalnimi združbami zelo uspešna.

Je pa zaskrbljen zaradi dogajanja v Bosni in Hercegovini, "kjer nimajo mehanizmov za spopadanje z migrantsko problematiko". Cerar je ob tem dejal, da se je s to težavo treba začeti ukvarjati, da se ne bi pojavila kopičenje migrantov na zunanji schengenski meji. Premier, ki opravlja tekoče posle, je še dejal, da je seveda v interesu Slovenije, da bi bila tudi Hrvaška članica schengena, saj bi to olajšalo varovanje meje, a mora Zagreb za to izpolniti pogoje, izkazati, da je sposoben učinkovito varovati mejo, in hkrati dokazati, da je pripravljen spoštovati pravna načela in pravila v EU-ju. "Če Hrvaška ne bo spoštovala vladavine prava, ne vidim, katera država bi lahko podprla njen vstop v schengen," je dejal.

Kakšna bo odločitev komisije o NLB-ju?
Na srečanju so predstavniki parlamentarnih strank obravnavali tudi problematiko NLB-ja, saj bo treba zgodbo o prodaji te največje slovenske banke voditi naprej, ne glede na to, da Slovenija najbrž še nekaj časa ne bo imela vlade s polnimi pooblastili. Nova odločba Evropske komisije glede prodaje NLB-ja se po neuradnih informacijah napoveduje še pred avgustom, eno ključnih vprašanj pa je spet državna zaščita banke pred negativnimi učinki postopkov proti LB-ju oz. NLB-ju zaradi prenesenih deviznih vlog hrvaških varčevalcev.

Cerar je ob tem poudaril, da je predstavnike parlamentarnih strank seznanil z odprtimi vprašanji glede NLB-ja, kjer Slovenija pripravlja nov približevalni predlog, ki bo temeljil na dosedanjih predlogih in o katerem bo komisija odločila, po pričakovanjih ministrice Mateje Vraničar Erman v sorazmerno hitrem času. O nadaljnjih postopkih glede prodaje NLB-ja ni želela špekulirati, pojasnila pa je, da podatki s finančnih trgov za zdaj kažejo, da bi lahko letos še vedno dosegli primerno ceno za banko. "Pripravljalni postopki tečejo nemoteno, glavna priprava pa je dobro poslovanje banke," je dodala Vraničar Ermanova.

Odprto je tudi vprašanje, kako zaščititi kapitalske naložbe NLB-ja pred postopki na Hrvaškem, ki so po presoji Cerarja protipravni. "Veseli pa me, da se vsi strinjamo, da je treba ohraniti NLB kot pomembnega regionalnega akterja, kar je tudi v korist naših davkoplačevalcev." Finančna ministrica, ki opravlja tekoče posle, je dejala, da so danes obravnavali predlog za zaščito banke, kot ga je pred časom že oblikovalo ministrstvo. "Več pa je bilo naklonjenosti temu, da bi zgodbo reševali z vložitvijo ustreznega zakona. Na ministrstvu bomo še enkrat pregledali celotno dokumentacijo, jo nadgradili z argumenti današnjega srečanja in v kratkem v nadaljnji postopek predložili predlog zakona," je pojasnila Vraničar Ermanova.

Cerar pa je ob tem dodal še, da je vlada vselej stremela k temu, da se davkoplačevalci ne bi znova počutili oškodovane. Na sestanku so razpravljali tudi o izplačilu dividend, ki bodo, tako meni Cerar, koristile državi.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
Binder Dandet
# 26.06.2018 ob 10:08
Edino vprašanje danes na dnevnem redu bi moralo biti:

Zakaj se avstrijska vaja ne odvija na naši (ali hrvaški) južni meji?
spicy
# 26.06.2018 ob 10:16
Zanimivo. Toliko novic o temu kako slo protestira proti vaji Avstrije in kako ta s tem pretirava, danes ko se ta vaja dejansko izvaja pa vse tiho na medijskem področju. Niti ene fotografije. Le zakaj...
Sklonjen
# 26.06.2018 ob 10:00
Čakaj, a ni ta nesposoben opravljati vodenje vlade oz. koalicije nedavno nazaj odstopil ...??

Kaj se spet gre?
apollo11
# 26.06.2018 ob 10:21
haha:)))....popolna medijska blokada glede avstrijske vaje zapiranja naše severne meje. Naši politika in mediji se ukvarjajo z brezveznimi plakati v Velenju, to je glavna tema in problem številka ena pri nas.
navigator007
# 26.06.2018 ob 10:22
Torej imamo situacijo, v kateri celo trenutno vodstvo NLB navija za prodajo. Zanimivo bo torej poslušati argumente tistih, ki so za to, da banko še naprej vsakih nekaj let saniramo iz davkoplačevalskega denarja. Sploh glede na pričakovane pol milijarde sodnih stroškov in kazni, ki nam jih bo EU za državno lastništvo banke nedvomno prisodila.
Sklonjen
# 26.06.2018 ob 10:02
Eni res ne vedo kdaj je dovolj in je čas da se poslovijo!
veza
# 26.06.2018 ob 11:38
Ne vem, kaj sanjate tu eni, jasno, da Avstrijci ne bodo varovali naše meje, varovali bodo svojo, to je vsa znanost.
endvatrilovi
# 26.06.2018 ob 10:48
Hmm, a nas niso MSM prepričevali, da migrantske krize ni?
NLB - stavim 1:10, da se to pod levo vlado nikoli ne bo zgodilo - s tem je namreč konec velikih kraj v Sloveniji...
veza
# 26.06.2018 ob 11:35
Erjavec je tudi bil na seji, so ga vprašali, kaj je podpisal na Mokricah, tik pred vstopom HRV v EU?
Takrat se je hvalil, da je rešil vse probleme NLBja.
castor
# 26.06.2018 ob 12:32
Avstrijci so že pred gospodarsko krizo dojeli, da se lahko zanesejo samo in edino nase, in to počnejo odlično, glede na to, da jih kriza ni prizadela.

Glede policijske vaje pa tole:

Zdaj pa, da vidimo koliko časa bo potrebno, da naši oblasti potegne iz riti v glavo, do to ni več političen problem, ampak je zadeva postala izredno resna težava, ki jo bo treba rešit fizično na terenu, in ne samo z blebetanjem in mlatenjem prazne slame.
SpicyWeiner
# 26.06.2018 ob 12:37


Drugega nam niti ne preostane.
Lobo
# 26.06.2018 ob 11:21
Kaj sedaj ko hočejo Sloveniji obesit najmanj 430 M Evrov za morebitne izgubljene tožbe boste pa vsi tiho. To v bistvu ni nič drugega kot dokapitalizacija banke, katero boste plačali namesto morebitnega kupca. Je pa zanimivo, da je pobudnik v bistvu ministerstvo za finance. Samo naenkrat tam nihče več nima imena ali priimka s katerim bi se podpisal pod zahtevo.
Že zaradi tiste študije za 60K Evrov, katere edini namen je bil dokazati škodljivost obdavčitve najvišjih plač bi moral nekdo "kratko potegnit".
Joe Malkovich
# 26.06.2018 ob 12:56
"Slovenija je glede nelegalnih migracij varna in budna" - Samo Cerarjeva vlada že dolgo spi.
Bivši uporabnik
# 26.06.2018 ob 12:41
Če bi prihajalo do vala migracij bi to razumel, "a iz naše smeri migranti ne prihajajo in s tega vidika je ta vaja nepotrebna.".

V naslednjem trenutku pa doda "Zaskrbljen zaradi dogajanja v BiH".

Ja ravno zato pa Avstrijci majo to vajo. Če se vsi ti migranti prebijejo preko slovenske meje (glede na to da še odlašajo s postavitvijo ograje na par ključnih mestih je to možno; in Avstrijci to vejo), se bodo poskušali še prebiti do Avstrije. In resna država se pripravlja na vse scenarije (Cerarjeva vlada pa vedno samo gasi požare).
patriot44x2
# 26.06.2018 ob 12:40
Pa komu lažeš Cerar. Ilegalnih prestov je iz dneva v dan več ti pa bluziš o varniostni. Dokler se dogajajo ilegalni prestopi varnost ni zagotovljena!
DnB
# 26.06.2018 ob 12:32
Miro pokazal si kako varni smo k si v državo oz. v EU neposredno in posredno spustil 500 tisoč 'trojanskih konjev'.
Čimprej je potrebno sprejeti zakone proti migriranju teh ljudi in pa postaviti več kot tistole ubogo ograjico. To je dejstvo... vprašanje je samo kako dolgo bo trajalo preden, bo kdo to začel uresničevati. Bojim se da prepozno.
samy joe
# 26.06.2018 ob 13:55
Sreča za Slovenijo je, da za migrante Slovenija ni končni cilj.

Ne tolaži se. Se spreminja tudi to. Vse kar zajamemo ilegalcev, takoj zaprosijo za azil. Večina jih ostane pri nas. Mimo javnosti in vsakodnevno. To se mora nehati takoj!!
Arso
# 26.06.2018 ob 13:25
Slovenija ni budna in ni varna. Saj so vladajoči
naredili, da vsi hočejo priti ravno v Slovenijo.
atlas2
# 26.06.2018 ob 16:42
Evropska unija ima sedaj okoli 500 milijonov prebivalcev ... kdor še vedno misli, da bi meje morale bit odprte in da bi morali nekritično kar vse sprejemat je skrajno neumen, ker ni sposoben dojet, da na končno velikem prostoru ne more živet neskončno ljudi, ali pa rabi psihiatra, ker je enostavno nor. Pa smo komaj pri fizičnih razlogih - Površine Evrope pač ne moremo povečat. Znotraj nje tudi ni neskončno površin, ki so za poselitev vsaj pogojno primerne, količin razpoložljive vode prav tako ne, elektrike tudi ni mogoče neskončno proizvest ... Do tega, da bi bilo dobro ohranjat tudi okolje, in da ne moremo prav vsakega kotička spremenit v njive ali mesta še sploh nisem prišla. Ampak če pustimo te fizične in ekološke razloge ob strani: še preden bi prišlo do tega, da bi zmanjkalo prostora in naravnih virov, bi Evropa itak postala nezanimiva za priseljevanje, ker ne bi bila več nič drugačna, kot okolja iz katerih se priseljujejo. Z njihovimi navadami se pač ne da živet evropskega standarda - če bi se dalo, bi ga tudi imeli. Naravne pogoje imajo marsikje bistveno boljše, kot so v Evropi.
Ampak, kako tem ljudem dopovedat, da so 2 - 3 otroci v povprečju na par povsem dovolj, da se je treba izobraževat, da je treba delat in da to velja tudi za ženske ...?
Osnova za visok življenjski standard so ravno primerna rodnost, izobrazba, delo ter enakopravnost spolov, kar pomeni da imajo tudi ženske dostop do izobrazbe in da tudi one opravljajo službo. Tam, kjer polovica prebivalstva (vse ženske) ne prispeva k BDP-ju, ta tudi prav visok ni, razen če ga popravljajo z dohodki od nafte ali kakšnega drugega naravnega vira.
johann
# 26.06.2018 ob 16:32
Cerar zato tudi ne vidi potrebe po vaji avstrijske enote na meji in jo dojema tudi kot "nekoliko provokativno

Nič ni provokativno. Ali mislite, da Avstrijci ne vedo, da se za vstop v koalicijo pogovarjajo stranke, ki zagovarjajo neomejen vstop v Slovenijo več stotisočim ilegalnih migrantov, ki bi večina rinila naprej proti Avstriji?

Cerar je ob tem poudaril, da mora Evropa narediti več v Afriki, na Bližnjem vzhodu in v Aziji od koder prihajajo ti prebežniki.

A sedaj pa jih bomo pa še bolj pitali in podpirali njihovo lenobo.Hoteli so biti neodvisni, dobili so jo, sedaj pa naj kar lepo sami poskrbijo za sebe.Edino, kar jim lahko pomagamo, da jim pošljemo par milijonov kondomov kot pomoč pri urejanju natalitete.
brain2k
# 26.06.2018 ob 15:54
"Cerar: Slovenija je glede nezakonitih migracij varna in budna"

Mu kdo še verjame?
divinedante
# 26.06.2018 ob 15:13
Cmerar očitno ni pri pravi. Je model sploh prebral kakšna varnostna poročila, al kr na pamet blebeče?
Arso
# 26.06.2018 ob 15:13
Slovenc bo izumrl, če se ne bo uprl. To še vedno velja.
Bivši uporabnik
# 26.06.2018 ob 10:51
vceraj in danes sem se peljal mimo teh avstrijskih vaj. Nikjer na slovenskem ozemlju ni bilo nobenega avstrijskega organa. Le iz vojasnice v Spielfeldu sta v zrak poletela dva helikopterja in zaokrozla ob meji. Ljubljani predlagam dvojno dozo persena, ko gleda na sever in dvojni espresso ko dremuckano gleda na jug.
AmaziN
# 26.06.2018 ob 15:19
Pa ne pozabit, da jih ma se Erdogan dva miljona v rezervi :)
mica maca
# 26.06.2018 ob 15:17
Cerar dovolj je bilo metanja peska v oči in nas farbati kako smo varna država pred migranti
paver
# 26.06.2018 ob 15:17
Cerar govori kar mu je naročil Soros
k500
# 26.06.2018 ob 15:12
Cerar: Slovenija je glede nezakonitih migracij varna in budna

ha, ha vlada v odstopu še vedno upa, da če pride do še ene migrantske situacije, da jih bo spet prepeljala z vlaki na avstrijsko mejo, ter da jih bodo tam avstrijci sprejeli brez problemov.

so, pa res za štose ti v odstopu ....
mikimiška1
# 26.06.2018 ob 14:17
Gospod doktor ali res mislite, da vam kdo verjame!!! hahahaha
foxhunt
# 26.06.2018 ob 16:52
Cerar: Slovenija je glede nezakonitih migracij varna in budna.

haha, vic dneva. Edina varnost brez fizicne sile, je zmanjsanje socialne pomoci za 50%.
Ni_Nicka
# 26.06.2018 ob 14:08
Shizofrena politika humanitarnih organizacij je pa odgovorna za kaos! :)
58rajko
# 26.06.2018 ob 17:28
Cerar zato tudi ne vidi potrebe po vaji avstrijske enote na meji in jo dojema tudi kot "nekoliko provokativno

Ja jodlarji vadijo, ko še ni beguncev, ko bodo na meji , bo malo pozno

Vsaka podobnost z vajami gasilcev, je popolnoma namerna
mirror
# 26.06.2018 ob 16:24
Ni ravno tako, kot zatrjuje Cerar. Migranti so popisani, zaprosijo pa za azil pri nas samo zato, da jih ne vrnemo nazaj. Tu se aklimatizirajo, preverijo situacijo in kmalu izpuhtijo čez mejo v Avstrijo in naprej proti severu, tja kjer je dobra socialna varnost. Avstrijci to dobro vedo, zato jih skrbi. Sicer pa naj jih ima tisti, ki jih je vabil, ne pa da jih dodeljuje drugim.
veza
# 26.06.2018 ob 13:30
oliva
# 26.06.2018 ob 13:23

Nehajte paranojit!
Sej ravno Cerarjeva vlada se je (in to uspešno) 'spopadla' z navalom beguncev.

In, @veza, 1 teden, pa bi blo vse drugače, kaj?


mogoče se nisva razumela, reševanje navala beguncev v letu 2016 je bil samo prevoz ljudi od meje s HRV do meje z Avstrijo, to smo nekako zmogli, ni treba pa biti evforičen, če še tega ne bi sfolgali, potem...
veza
# 26.06.2018 ob 11:29
Ja, ja, problemi, ki jih je Cerar prelagal in prelagal, se začenjajo kopičiti, kaj sedaj?
Gotovo trijo adijo SMC, SD, DESUS ni sposoben ničesar narediti, tudi če jim dodamo še Šarca in Bratušek, ne bo nič kruha iz te moke.
Moj predlog- tehnični predsednik vlade (krizni menedžer), potem pa velika koalicija- SDS, LMŠ, NSI , ministre pa tudi dobit iz stroke.
Če bo ta čas SMC razpadla, bi se dalo iz enega krila tudi dobit nekaj poslancev, počakajmo.
igog
# 26.06.2018 ob 16:33
" cmerar " smrkavec v peskovniku velikih!
Jodlar mu mora pokazat kaj storit!
veza
# 26.06.2018 ob 15:40
Homer.
# 26.06.2018 ob 15:31

@k500
In koliko teh ima za cilj Slovenijo?


njihov cilj je priti v EU, kamorkoli, tudi v SLO, če ne bo druge možnosti
amigo
# 26.06.2018 ob 13:30
Cerar lahko pripoveduje pravljice samo nam. Drugi mu ne verjamejo, saj kot politik nima nobenega mednarodnega ugleda. Nejasno je kam izginejo skoraj vsi prosilci za azil. Naj vpraša Avstrijce.
pmkš
# 26.06.2018 ob 15:48
Avstrijci so samo previdni ,zato v tem ne vidim nobene provokacije.
saturnsky
# 26.06.2018 ob 15:15
Samo spomnimo, kaj vse je čaral, da ostane Ahmad Shamieh v Sloveniji. Ta človek ni zrel za vladanje, niti za kaj drugega.
ForwardThinking
# 26.06.2018 ob 17:01
Ma dej nesposobnež en Cerar... kdo ti je dal profesuro na faksu.
karambo
# 26.06.2018 ob 14:31
Cerar je ob tem poudaril, da mora Evropa narediti več v Afriki, na Bližnjem vzhodu in v Aziji od koder prihajajo ti prebežniki.

Vsakemu z aktivno možgansko dejavnostjo je bilo to jasno že 2015. Očitno je 2018 tisto leto, ko lahko to ugotovi tudi Cerar, po navodilih iz Nemčije.

Načeloma pa tehnična vlada / vlada v odstopu ne sme sprejemati nobenih ključnih odločitev, ampak samo vodi tekoče posle. Vlokci s(m)o povedali svoje.
atlas2
# 26.06.2018 ob 16:39
Pa ne pozabit, da jih ma se Erdogan dva miljona v rezervi :)

Verjetno jih ima na rezervi še več, poleg tega pa lahko to rezervo kadarkoli praktično neomejeno poveča. Ne v milijonih, kar v milijardah se da štet tiste, ki bi želeli prit v Evropo in glede na njihovo rodnost se ta številka vsak dan kar precej poveča.
paver
# 26.06.2018 ob 16:27
Če ni dovolj policije in vojske za varovanje meje pa naj organizirajo prostovoljce!
Aprila
# 26.06.2018 ob 16:08
Avstrija ima vaje na meji s Slovenijo, Cmerar cvili o provokaciji, medtem pa se and Hrvaško Bosni meji ilegalci pritiskajo na mejo: https://www.youtube.com/watch?time_conti
nue=59&v=7h0btTMqMgY
veza
# 26.06.2018 ob 15:42
A se motim al kaj, zdi se mi, da LMŠja na tem sestanku ni bilo, levice tudi ne, jih ne zanima, kaj se dogaja?
ibn Ghazi
# 26.06.2018 ob 15:02
Cerar konec je; izgubil si volitve...
cebelicam
# 26.06.2018 ob 14:04
Le zakaj je potem imela avstrijska policija vajo na slovenski meji??
veza
# 26.06.2018 ob 11:41
Cerar naj še pove, kaj bo s sindikati in javnim sektorjem, in naj razloži, zakaj je odstopil od sporazuma s sindikati, ki ga je uskladil z Erjavcem in Židanom, tik pred podpisom se je umaknil.
Kazalo