Slovenija
Miro Cerar
Do vlade po željah SMC-ja je verjetno še dolga pot, je dejal Miro Cerar pred sejo izvršnega odbora stranke. Foto: BoBo
Marjan Šarec, LMŠ
Marjan Šarec je na očitke o "prehitevanju" odvrnil, da zgolj preverja, ali stranke, ki so pred volitvami zavrnile sodelovanje s SDS-om, pri takem stališču še ostajajo. Foto: BoBo
VIDEO
SMC se vidi v vladi Marja...
VIDEO
Šarec na sestanek s Cerar...

Dodaj v

Cerar: SMC se vidi v koaliciji strank, ki jo želi oblikovati Šarec

Cerar zanikal namige o razkolu v stranki
13. junij 2018 ob 17:56,
zadnji poseg: 13. junij 2018 ob 21:34
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Predsednik SMC-ja Miro Cerar je po seji izvršnega odbora stranke dejal, da se SMC vidi v koaliciji strank, ki se zavzemajo za odprto, svobodomiselno in razvojno usmerjeno družbo, takšno koalicijo pa želi oblikovati predsednik drugouvrščene stranke na volitvah, LMŠ-ja, Marjan Šarec.

"Če mu uspe sestaviti stabilno koalicijo, bomo del te koalicije tudi mi," je dodal.

Kot je še dejal v izjavi za medije po seji, na kateri so razpravljali o povolilnih namerah stranke, si v SMC-ju želijo tudi, da bi v taki koaliciji lahko uresničevali programske cilje stranke in da bi se nadaljevali dobri rezultati dozdajšnje vlade s SMC-jem na čelu.

Cerar se je po volitvah sicer že dvakrat sešel s Šarcem, danes pa so se na skupnem pogovoru srečali tudi z Alenko Bratušek. Na srečanju so predsedniki strank po Cerarjevih navedbah preverjali, "katere so naše programske sorodnosti, da bomo videli, kakšno vlogo lahko skupaj odigramo v morebitnem oblikovanju koalicije".

Predsednik republike Borut Pahor je že pred volitvami napovedal, da bo prvo priložnost za sestavo vlade najprej podelil relativnemu zmagovalcu volitev, Janezu Janši, prvaku SDS-a, ki so ji volivci zaupali 25 poslanskih mandatov. Cerar je danes poudaril, da je SMC vedno bila stranka, ki se je znala pogovarjati in ni zavračala konstruktivnih pogovorov. A če bi do pogovora s predsednikom SDS-a prišlo, bi mu Cerar pojasnil stališče, ki ga je zastopal že v volilni kampanji, ko je večkrat zatrdil, da ne želi sodelovati z Janševim SDS-om, je povedal.

Cerar zavrnil namige o sporih v stranki
Očitke o sporih v stranki, predvsem med Cerarjem in Milanom Brglezom, je predsednik SMC-ja zavrnil. "Odkar SMC obstaja, se želi prikazati, da pri nas obstajajo razkoli. Tega v SMC-ju ni. Smo svobodomiselna stranka, imamo različna mnenja, ki jih potem uskladimo in nastopamo enotno," je bil odločen.

Na vprašanje, ali bi v koaliciji raje videl Levico ali NSi, je prvak SMC-ja odvrnil, da je prezgodaj govoriti o tem, kakšna bo nova koalicija. Ob tem je poudaril, da morajo tisti, ki imajo odgovornost za sestavo koalicije, opraviti svoje delo. "Pri tem bo SMC konstruktivno sodeloval in zastopal svoj program," je dodal. Ta proces po njegovih besedah ne bo enostaven, mora pa se končati v dobro Slovenije.

Po njegovi presoji je tudi še prezgodaj "zavzeti kakršno koli stališče" o kandidatu za predsednika DZ-ja. Napovedal je, da se bodo intenzivni pogovori o tem začeli prihodnji teden pred konstitutivno sejo DZ-ja.

Sestanek Šarec–Cerar–Bratušek
Danes so se na skupnem pogovoru sicer že srečali Šarec, Cerar in Alenka Bratušek. Govorili pa so o morebitnem sodelovanju, so pojasnili v LMŠ-ju, kjer pa podrobnejše vsebine niso razkrili. Dodali so le, da vse strani pogovor ocenjujejo kot konstruktiven. "Vnovič se je potrdilo, da je prisoten interes za sodelovanje, zato bodo pogovore nadaljevali," so dodali v stranki LMŠ.

Šarec, ki se je z LMŠ-jem na predčasnih državnozborskih volitvah uvrstil na drugo mesto, se je sicer s predsednikoma SMC-ja in Stranke Alenke Bratušek po volitvah ločeno že srečal, obema strankama pa je poslal tudi vabilo k oblikovanju koalicije za prihodnost. To je sicer poslal vsem novoizvoljenim parlamentarnim strankam, razen SDS-u. Srečal se je tudi s predsednikom SD-ja Dejanom Židanom, prvakom DeSUS-a Karlom Erjavcem in predsednikom NSi-ja Matejem Toninom.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
GoodFella
# 13.06.2018 ob 18:08
Imeli smo vlado SMC, SD in Desus. A kdo resno verjame, da je treba primakniti samo še Šarca, Bratuškovo in Meseca, pa bo kombinacija idealna? Ja, za še večji polom mogoče.
pazi_mina
# 13.06.2018 ob 18:00
Težko državi, katere vlada je osnovana na načelu "samo da ni Ivan"
patriot44x2
# 13.06.2018 ob 18:05
Samo v Sloveniji je možno da izključuješ zmagovalca volitev in sestavljaš vlado z 5 do 10 poslanci.
generusus
# 13.06.2018 ob 18:16
Počasi se začetne izjave že mehčajo s primernim mehčalcem besed.
slovenc1
# 13.06.2018 ob 18:10
Glede na izključevanje DeSUSa in Levice s strani Tonina pa lahko Šarec sklene koalicijo z NSi le v primeru,da je v vladi tudi Jelinčič,ki je prav tako ekstremen kot Levica in zagovarja izstop iz EU in NATO,NSi in SMC pa sta izrazito proevropski stranki. Torej bi bilo tudi to koalicijo praktično nemogoče oblikovati,ostane le še koalicija z Levico nad katero pa verjetno niso najbolj navdušeni na sredini.
8-12-96
# 13.06.2018 ob 18:14
In to, GoodFella, Šarec ponuja kot nekaj novega, razvojnega. Še Serpentišek si ne more izmisliti boljše šale.
BAD
# 13.06.2018 ob 18:18
Če bi Janša leta 2010 to naredi županu Ljubljane, situacija je popolnoma enaka bi dominantni mediji opisali to kot državni udar. Sedaj pa vse to podpirajo, kar počne župan Kamnika................res je noro v tej državi
penzl
# 13.06.2018 ob 18:06
A še ni (drugič) odstopil?
runcajz
# 13.06.2018 ob 18:10
Kdor visoko leta, nizko pade ! Tak pregovor imamo in drži še vedno, pa čeprav je za nekatere vse, kar je veljalo nekoč, slabo !
Cerar in njegova SMC plačuje oziroma je že plačal davek za svojo (njihovo) zatiskanje oči pred katastrofalno nesposobni ministri Milojko Kolar, Gašperšičem, Majcnovo, Erjavcem , Brenčičevo in Vraničarjevo ter seveda ne ukrepanjem, beri izključitvijo iz vlade ! Res je, da smo volivci pozabljivi, a neumni ne ! Če nas ima kdo za neumne in neuke, je to njegov problem !
Imeli bodo svojo težo, ja , ampak precej bolj lahki so, ker so shujšali za 26 poslancev, pa še med izvoljenimi jih je nekaj, ki bi šli v vlado JJ samo, da bodo bliže koritu in privilegijem.

Cerar odstopi in se raje posveti svoji novi partnerki, da ti še ta ne zbriše, kot so ti volivke in volivci.
GeorgeB
# 13.06.2018 ob 18:15
Šarec je navaden komediant, ki o politiki nima pojma. Še manj o vodenju države, še manj o poslu in najmanj o svetu...
Če bi bil ta premier, bi bil še Trump za njega resen... :D
makoshark
# 13.06.2018 ob 19:02
BAD
Če bi Janša leta 2010 to naredi županu Ljubljane, situacija je popolnoma enaka bi dominantni mediji opisali to kot državni udar. Sedaj pa vse to podpirajo, kar počne župan Kamnika................res je noro v tej državi

Pa saj točno to se je zgodilo. Janša je prehitel Jankoviča po desni. S čimer ni nič narobe. Vlado sestavi tisti, ki prvi nabere 46. Nihče ni takrat pisal o državnem udaru.
SpicyWeiner
# 13.06.2018 ob 18:18
Te politiki se obnašajo kot eni užaljeni otroki. Koga boli K kaj vam je Janša rekel pred enim, dvema, tremi itd leti. Ljudje si želijo v čim krajšem času opravilno sposobno vlado, ne pa vsak dan v medijih poslušat to konstantno jamranje.
slovenc1
# 13.06.2018 ob 18:15
@GeorgeB
Cerar v primeru Šarčevega neuspeha druga moźnost sploh ne preostane,razen če bi si želel na predčasne volitve v kar pa močno dvomim,SNS pa je ekstremna,proruska in protievropska stranka,ki si jo verjetno tudi Janša ne želi v vladi,ker ve kaj bi to za vlado pomenilo,tudi stališča SDS in SNS so podobna le v nasprotovanju ilegalnim migracijam,na drugih področjih pa sta si precej različni.
slovenc1
# 13.06.2018 ob 18:06
Potrebujemo široko koalicijo z močno večino v kateri bodo tako leve in desne stranke. Najbolj logična je koalicija SDS+LMŠ+SMC+NSi,bi pa znal oporekati Brglez. V taki koaliciji je tudi pričakovati,da Cerar postane predsednik DZ.
generusus
# 13.06.2018 ob 18:20
Najprej so sodelovanje s stranko SDS kategorično odklanjali.
Sedaj del stranke sodelovanju le še nasprotuje, del pa že razmišlja o sodelovanju.
Bivši uporabnik
# 13.06.2018 ob 19:23
Sicer pa predlagam da Levica ostane zunaj vlade in vzamejo Nsi, potem pa tisto kar ne bi podprla pri glasovanju NSi bi vskočila z glasovi Levica od zunaj in tako bi vlada lahko uresničevala levo politiko.

Tega filma ne boš gledal.
NSI ne bo šla v levo vlado, v kateri ne bi mogla uresničiti dobršen del svojega programa (ker drugače je mrtva) in to ni možno če bo v vladi tudi SD.
Ne vem kak ljudem to ni jasno.
Tak da Levica bo morala v levo vlado, ali pa bo vlado sestavil Janša ali pa gremo na predčasne volitve.
GeorgeB
# 13.06.2018 ob 18:22
generusus

Tokrat se zelo strinjava.... :)
Pri Šarcu so v stranki kruhoborci, ki jim je čisto vseeno s kom bodo v koaliciji, samo, da bo služba... :)
Kenzu
# 13.06.2018 ob 18:22
Sarec je klovn. Stalno je govoril da stare stranke ne morejo biti del resitve, z vsemi bi sou samo z SDS ne
alcatraz
# 13.06.2018 ob 18:50
SDS nima prihodnosti, tudi če se Janša taktično umakne bo deloval iz ozadja, kot bi dejansko vladal.
Na desni se bo morala ustanovit nova stranka.


na desni se bo moralo zgoditi notranje očiščenje.
SKing
# 13.06.2018 ob 18:28
Eno stvar ne razumem. Eni non stop omenjajo Kučana, da on od ne vem katerega leta vleče niti od zadaj.

Kako vas pa potem ne moti, da je JJ od leta 1993 predsednik SDS-ja?
GeorgeB
# 13.06.2018 ob 18:18
Slovenc1

Cerar v primeru Šarčevega neuspeha druga moźnost sploh ne preostane,razen če bi si želel na predčasne volitve v kar pa močno dvomim,SNS pa je ekstremna,proruska in protievropska stranka,ki si jo verjetno tudi Janša ne želi v vladi,ker ve kaj bi to za vlado pomenilo,tudi stališča SDS in SNS so podobna le v nasprotovanju ilegalnim migracijam,na drugih področjih pa sta si precej različni.

Prepričan bodi, da bi se dalo tudi Zmaga zdisciplinirati, da bi prisluhnil ostalim koalicijskim partnerjem. Tip jemogoče mal nor, ni pa neumen. Poznam ga iz mladosti, ko mi je akvarij urejal in lahko ti rečem, da zna biti tudi pragmatičen, če je to potrebno.
TOZD
# 13.06.2018 ob 21:42
@SKing

# 13.06.2018 ob 18:17
Ni šans, da bi Miro C. šel z JJ-jem v koalicijo. To ste pa lahko 100%.

Prej bodo vsi ostali šli, on ne bo šel. Ni tako neumen. Morda je malo politično naiven, nikakor pa ni neumen. S tem bi sam sebe pokopal.


Nekateri ne razumete, da je opozicioniranje nekaj, vladanje pa nekaj povsem drugega. Janša Cerarju kot premieru res ni pogrnil rdeče preproge, ampak on je bil v opoziciji in resna opozicija vladi ne meče rožic pa je lahko le-ta še tako uspešna. Židan in Erjavec pa sta bila z njim v koaliciji in nekaj o tej ljubezni smo lahko izvedeli šele v zadnjem letu mandata.
Trdim, da če kdo, bi šel prav Cerar najprej v Janševo koalicijo. Prvič zato, ker je že imel ne preveč prijetno izkušnjo z Židanom in Erjavcem, drugič zaradi same računice, ker bi SMC v Janševi koaliciji iztržila bistveno več položajev kot v Šarčevi koaliciji, tretjič, ker mu vstop v Šarčevo koalicijo in njen morebiten kasnejši uspeh ne bi veliko prinesel, ker bi smetano na levi pobral Šarec, morebiten neuspeh vlade pa bi za SMC pomenil boj za parlamentarni prag, četrtič, ker bi z vstopom v Janševo koalicijo in njenim morebitnim kasnejšim uspehom dvignil SMC čez 15 % in pospravil konkurenco na levi v žep, ob morebitnem neuspehu pa bi lahko mirne vesti spakiral kovčke, povzročil razpad vlade in predčasne volitve, na katerih bi si lahko nato prav tako obetal boljši rezultat 15 %, saj bi igral na karto državotvornosti (bil sem državotvoren, šel sem preko sredine, Janša je potem zavozil in zato sem državotvorno naredil konec te vlade). Na predčasnih volitvah bi prepričljivo slavila levica, Cerarju pa bi nov mandat dobesedno padel v naročje. Več kot dovolj razlogov za temeljit razmislek. Bolj vprašljiv je četrti koalicijski partner, ker mislim, da SNS še vedno stavi na opozicijo. Razen če se niso morda odločili, da bodo enkrat resnično odigrali na nacionalno karto in dali svoj prispevek k ustavitvi ilegalnih migracij.
alcatraz
# 13.06.2018 ob 19:55
Med vlado SMC smo imeli najboljše rezultate v zadnjem desetletju, to je dejstvo. Če bi Janši uspelo pripeljati Troiko bi bili danes na nivoju Hrvaške, ki jo vodi desnica.

AMEN to this one! (y)
alcatraz
# 13.06.2018 ob 19:29
SDS + SMC + NSI +SNS +DESUS ( Erjavca na čelu zamenja Gantar, Erjavec Desus zapusti )

Gantar?
Tisti Gantar, ki se je na ministrstvu za zdravje podelal v hlače in odstopil, predtem pa širokogrudno talal koncesije?
Resno?
balrog
# 13.06.2018 ob 23:29
Springbok,
ne vem, če lahko SDS štejemo med ljudske konzervativne krščansko-demokratske stranke ..., čeprav je SDS formalno del EPP. Janša je desni populist, tako ga označujejo na Zahodu, po potrebi je liberalen, socialen, nacionalističen, oportunističen, žaljiv, spravljiv ... še najmanj pa je demokratski. kakšna je to demokratska stranka, ki ima enega in istega predsednika že skoraj 30 let ...
Drugače pa Janša sam loči med pomladnimi strankami, ki so izšle iz Demosa, ter tranzicijsko levico ... In po Janševih merilih so večino glasov 3.6. vpisale stranke murgeljske ali tranzicijske levice, ne glede na to, ali so včlanjene v Alde ali med Socialiste ... Saj za to pa ima problem Janša sestaviti vlado ... kako bo vladal s strankami, ki jih sam imenuje za murgeljske in ki so torej stranke imanentnega Janševega antipoda Kučana oziroma izhajajo iz Kučanovega kroga. To je kot da bi Orban na Madžarskem tvoril koalicijo in se povezoval s Sorošem :)))
vnk
# 13.06.2018 ob 22:03
SDS je zmagala na proti begunski retoriki. Je torej najbolj skrajna stranka med vsemi.

Imamo dejansko težavo z migracijami, ki se stopnjuje. Nobena stranka ni ravno želela ponuditi rešitve na volitvah, zakaj krivdo metati na SDS, če so to izkoristili? Ja, itak da so šli predaleč, ampak a se ti res ne zdi patetično, da nobena druga stranka ni tega problema v času volitev naslovila na odgovoren način?

Namesto, da bi se nehali ukvarjati z SDS-om in se dejansko lotili problemov, ste zopet vsi obsedeni, samo da ne bo SDS. Kaj, a če bo SD v vladi je OK? Ne vem, res imate travme, jaz želim stabilno vlado, pa tudi če bo desna. Kako se smeji ljudem na levi, da jim ni treba met nobenega konkretnega programa, ampak samo na Janšo s prstom kažejo.

Ampak tega, da se levica šlepa na Janšin račun, ga pa noben ne krivi. TO je njegova največja krivda v slovenskem politčnem prostoru za moje pojme.
špohtl
# 13.06.2018 ob 18:29
Cerar je bil v vladi, pa je odstopil. Bil je celo premier - pa je odstopil - zakaj bi zdaj sploh želel v vlado z istimi starimi akterji in novimi mešalci megle.
Banalen primer: če imate v bloku hišnika, ki je "odstopil", ko je tekla voda in gretje ni delalo, ali bi ga zaposlili čez 2 meseca, ko se bo spet javil na razpis ? Seveda ne.
RJSlo
# 13.06.2018 ob 18:23
Cerar: Do vlade, ki si jo želi SMC, je verjetno še dolga pot
---------------------------------------------------
No ja. In nadaljuje:"... zato bodo tudi potni stroški temu primerni."
balrog
# 13.06.2018 ob 23:41
@nekdodalec,
moram se odzvati, opažam, neko naivnost, ki vlada na Slovenskem, ki zadeva programe strank. Slovenija, to se moramo zavedati, je OMEJENO, zelo OMEJENO samostojna. Torej smo del dveh grupacij, EU, in zveze NATO, in vsaka od teh organizacij ima svojo agendo, svoj program, ki se ga je Slovenija obvezala izpolnjevati. Torej PROGRAM vsem slovenskim vladam pišejo v Bruslju oziroma v Frankfurtu, na sedežu svetovne super "vlade", oblastni nad-strukturi, ki sliši na ime Mednarodni denarni sklad ... Edino programsko točko, ki sem jo slišal med kampanjo in ima neko težo, sem slišal iz ust Luke Meseca (Levica), torej referendum o izstopu iz zveze Nato, Natoekzit, s čimer bi se seveda sprostil kar dober del slovenskega proračuna in bi Slovenija lahko peljala vsaj samostojno zunanjo politiko, podobno, kot jo pelje nevtralna Avstrija. Vsa pritlehtnost slovenskega članstva v Natu se je videla ob izmišljeni aferi Skripal, ko nismo bili sposobni zavreči "zaveznic" in smo morali ruskega veleposlanika poklicati na posvet :)))
Zjesenic
# 13.06.2018 ob 23:11
SDS v koaliciji ne more delovati, ker SDS je JJ. On pa se ne dogovarja, temveč zahteva in ukazuje.
rozinko
# 13.06.2018 ob 21:09
Povem le to, da če bi bil Miro Cerar človek načel in moralen, bi odstopil že ko so povedali na vzporednem glasovanju..
Zapustil je vlado, ki jo sedaj hoče nazaj, izgubil je 26 poslancev, on še pa kar naprej ; jaz sem najbolj primeren za vladanje. Kričite pa ogromno, da bi naj odstopil Janez J. Pa saj on je dobil volitve in jih še bo. Če pride do ponovnih volitev, kar sigurno ne bo, ker se izbrani že preveč držijo stolčkov in se bodo raje med sabo spečali, ne glede na načelno držo, ki so si jo dali, bo Janez Janša absolutni zmagovalec. Šarec pa se naj spomni starega pregovora, da kdor drugemo jamo koplje, sam vanjo pade. Je pokvarjenec prve vrste.
Sicer pa je meni vseeno, če postane predsednik vlade, Jelinčič; Karlek ali Mesec.
alcatraz
# 13.06.2018 ob 18:55
Z Janšo kar pometajo na volitvah, nabili so ga Pahor, Janković, Cerar in sedaj še Šarec kot je videti. Odstopil pa seveda ne bo nikoli.

o bo, saj je rekel, da bo šel v penzjon, ko se bo pojavila gospodarska rast. :D
slovenc1
# 13.06.2018 ob 18:29
@GeorgeB
Jelinčič nikakor ni neumen,če bi bil ga danes nebi več gledali v državni politiki. Mislim pa,da bi imel hude pomisleke glede njega tudi NSi in še kdo saj je težko imeti v koaliciji politika takšnega kova kot je Jelinčič,ki je znan tudi po ostrem izrazoslovju.
GeorgeB
# 13.06.2018 ob 18:25
SamoRes

Če bi bilo tako, kot ti praviš, bi večji del strankarskih članov, naredilo novo stranko, se odcepilo od Janše, Irglove, Gorenaka, Tanka, Černača in Grimsa in bi bila stvar rešena.
Pa ni tako simpl, očitno... :)
Škrila1
# 13.06.2018 ob 18:25
SamoRes, Težko boš dobil novo stranko na desni, ker mora v tem primeru SDS razpasti, kar pa se po moje nebo zgodilo. Torej je desna opcija skoraj zagotovo obsojena na opozicijo.
SKing
# 13.06.2018 ob 18:22
SamoRes - natančno tako je tudi bilo. No, jaz nisem šel voliti, ker proti nekomu ne bom volil, levega pola pa ne prenašam. Za moje pojme je levi pol "umrl" z odhodom pokojnega Dr. Drnovška.

Dejstvo je tudi, da so se volivci levega pola pač razkropili na LMŠ, SMC in Stranko AB. Omenjene tri stranke bi tako verjetno imele, če bi bila to ena stranka, 28 glasov. Tako se je pač razdrobilo. Ni neke razlike, zmaga SDS-ja je bolj kot ne pirova.
furbo
# 14.06.2018 ob 07:20
Ne bit pameten, nekdo ti cel mandat sere in ker si demokrat mu bos pomagal, ga ubogal in pridno kimal naslednja 4 leta
furbo
# 13.06.2018 ob 20:33
Jansa je ves cas deloval destruktivno in proti vladi - interpelacije, referendumi, sveckarji, obstriuranja na vse nacine in sedaj ko je zmagal bi bil konstruktiven in sodeloval.
Kaj se zgodi ce otrok ni kaznovan ko dela narobe - jansa.
Naj se kaj nauci iz tega, nikoli ni prepozno.
krena
# 13.06.2018 ob 19:36
Zakaj točno bi pa morala biti vlada po želji SMC?
smradulja
# 13.06.2018 ob 19:32
Tip še vedno ne šteka da je vlada za ljudi in ne za njihove stranke
alcatraz
# 13.06.2018 ob 19:25
Će bo Šarec formiral vlado, bo Cerarjeva frakcija SMC-ja daleč najbolj škodljiv element v njej.

po čem to sklepaš?
garmond
# 13.06.2018 ob 19:12
@INAZ
Janša se vsakih štiri leta stehta na volitvah in ima legitimnost, ki je Kučan nima.

Janša je vseskozi v profesionalni politiki, še danes, Kučan se je že zdavnaj iz nje umaknil. Tak da govoriti o nekem tehtanju na volitvah in legitimnosti je brezveze, kot da bi razpravljali o fatamorgani. Da je pa Kučan stric iz ozadja in da on vleče vse niti na levici, so pa Janševe blodnje stare že četrt stoletja, ki jih Janševi privrženci non-stop radi ponavljajo za njim.
Neko težo Kučan v politiki verjetno še ima, ampak daleč od tega, kar mu Janša in njegovi pripisujejo.
Janša pač ne mara Kučana, pa saj vemo zakaj ne.
Hardworker
# 13.06.2018 ob 18:50
Glede na to, da že sedaj vidim precejšnjo egoistično borbo za stolčke, se znajo volitve celo ponoviti. Takrat pa upam, da bodo volivci znali te politične glumače in povzpetnike, ki delajo državi večmilijonsko škodo, primerno kaznovati.
nonparel
# 13.06.2018 ob 18:39
Za Slovenijo bi bilo najboljše, da Cerar oddela še en mandat, od leta 2004 naprej je njegova vlada naredila še najmanj škode, precej stvari gre v pozitivno smer.
Kdor ima dober spomin si ponovne Janševe vlade ne more želeti. Janša in Pahor sta Slovenijo skoraj uničila, Bratuškova jo je začela oživljati, Cerar pa je njeno začeto delo kar dobro nadaljeval. Perfekcionist pa itak ne bo nikdar noben premier, če je kdo, ki v to verjame.
Šarec? Ne vzbuja mi ravno nekega zaupanja, da bo sposoben tako dobro voditi vlado kot Cerar.
SamoRes
# 14.06.2018 ob 10:14
Absurdno da se sploh pogovarjamo o možnost, da politik kot je Janša lahko sestavlja vlado.
Pahor pa v svojih izjavah drsi v avtoritarno politiko.
K_ris
# 14.06.2018 ob 07:49
@drak

Ne vem, a imamo možgane res tako sprane z anti-Janša propagando, ali pa se nam cedita mleko in med in si ne želimo popolnoma nobenih sprememb..

Imamo petodstotno gospodarsko rast in nizko inflaciji, tako da bo držalo kar tisto o mleku in medu.
veza
# 13.06.2018 ob 21:39
Vsaka vlada, ki se bo sestavila iz te zasedbe DZ, bo programsko neenotna in morali se bodo vsi nekoliko umakniti in pojesti kakšen grižljaj zarečenega kruha.
balrog
# 13.06.2018 ob 21:29
SMC trenutno dejansko ni v vlogi, da bi postavljal ultimate ali določal, kakšno vlado bi si želel ... Stranka je v primerjavi z volitvami 2014 izgubila 26 poslancev, kar je največ od vseh. Edino SMC in Desus sta v primerjavi z letom 2014 izgubila mandate, Desus jih je izgubil šest ... Torej Miro Cerar bi moral, v skladu z evropskimi demokratičnimi merili ponuditi svoj odstop z mesta predsednika stranke, to bi se spodobilo, to bi bilo moralno-etično. Torej, če nekako ocenimo čez palec sta stranki, ki sta izsilili predčasne volitve SMC in Desus te tudi izgubili. Seveda je zadeva paradoksalna, vlada, ki je bila uspešna, glede na vse kazalce,je bila tudi najbolj nerodna od vseh. Cerar je na koncu izpadel, da je odstopil samo zaradi tega, da bi se odpovedal odgovornosti v pogajanjih s sindikati javnega sektorja za višje plače ... To res ni bilo odgovorno početje. Cerar naj najprej poišče zaupnico v lastni stranki, nato pa naj gre s to zaupnico v pogajanja s Šarcem o vladi. Takšna bi bila normalna pot. Volilnega poraza ni mogoče spregledati.
alcatraz
# 13.06.2018 ob 19:38
Kriv bo Kučan. Itak. On je za vse kriv. Itak.

še dobro, da je še vedno živ. bog mu daj zdravja in še veliko let.
SKing
# 13.06.2018 ob 18:55
INAZ - veš, en problem je tukaj.

Stranka SDS je letos res zmagala, a ne more sestaviti koalicije. Kar pomeni - pirova zmaga. To je podobno, kot bi prišel C. Ronaldo igrati za Gorico. Bi zaradi tega Gorica prišla v finale LP? Ne, ne bi. Morda bi dobila slovensko ligo, morda celo prišla v LP in po nekem ključu v 1/8 finala LP...dlje pač ne. Rabiš ekipo.

Če se osredotočim na nogomet - Salah je trenutno eden najboljših napadalcev v nogometu na svetu. Sicer je trenutno poškodovan in ne bo 100% na SP - ampak dajmo reči, da bi bilo z njim vse OK. Kaj bi lahko Egipt dosegel? Morda bi zaradi Salaha premagali Rusijo in Savdsko Arabijo v skupini, za Urugvaj so skoraj zagotovo prešibki. Nato pa v 1/8 finala naletijo na Španijo ali Portugalsko - in tu se njihova pot ustavi. Bi dosegli uspeh? Bi. Ali bi imeli možnosti za naslov prvaka? Ne.

Enako je s SDS. Ker imajo samo še enega veznega igralca (NSi) in morda še enega v obrambi (SNS), ne morejo sestaviti ekipe. Zelo preprosto.
Kazalo