Cerar je sprejel odstop visokega funkcionarja Krašovca. Foto: BoBo
Cerar je sprejel odstop visokega funkcionarja Krašovca. Foto: BoBo

Midva sva bila že na začetku mandata dogovorjena, da če bodo kakršni koli problemi, če ne bo z mano zadovoljen, če bo moje delo kakor koli obremenjevalo delo vlade ali njegovo delo, da podam odstop.

Krašovec o odnosu s Cerarjem
Krašovec moral zapustiti položaj

Premier Miro Cerar je potezo pojasnil z besedami: "... zaradi teh razlogov, da razbremenim delo vlade in sekretariata, njegov ponujeni odstop sprejel. Bi pa zelo jasno želel povedati naslednje, da je magister Darko Krašovec zelo vestno, profesionalno - to se pravi zelo dobro - opravljal delo generalnega sekretarja vlade."

Krašovec je po poročanju novinarke Radia Slovenija Jolande Lebar sicer neuradno v disciplinskem postopku kot sodnik, ki mu funkcija miruje. Uvedbo postopka je predlagal sodni svet, disciplinska tožilka pa se je zanj očitno odločila. Tudi po tem, ko je etična komisija pri sodnem svetu ocenila, da njegovo ravnanje ni bilo takšno, da bi utrjevalo ugled sodstva; prav nasprotno, da je zmanjševal ugled in dostojanstvo sodstva. Zakaj? Znan je po svoji zahtevi za izločitev vseh sodnikov in sodišč v državi, ker naj bi bili pristranski v sporih, v katerih je država vpletena, saj so na njeni plačilni listi.

Krašovec se lahko vrne v sodniške vrste, saj ni več državni sekretar vlade, sodniška funkcija pa mu je do zdaj mirovala. Ali se bo za to odločil, ni znano. Bi se pa lahko izognil disciplinskemu postopku prav s tem, če bi se vrnitvi odrekel.
Po poročanju Slovenske tiskovne agencije ima premier že seznam mogočih kandidatov za zamenjavo. Kandidata bo predlagal prihodnji teden na seji vladi.
Omenjali naj bi poslanko SMC-ja Lilijano Kozlovič. Krašovcu je Cerar zaželel vse dobro na njegovi nadaljnji poklicni poti, še poroča STA.
Krašovec pojasnjuje svojo plat zgodbe
Razlog za ponudbo odstopa je točno ta, ki ga je navedel predsednik vlade, je v pogovoru za Radio Slovenija povedal Krašovec. Da se razbremeni delo generalnega sekretariata. "Midva sva bila že na začetku mandata dogovorjena, da če bodo kakršni koli problemi, če ne bo z mano zadovoljen, če bo moje delo kakor koli obremenjevalo delo vlade ali njegovo delo, da podam odstop," je naštel.

Očitkov je veliko. Nanašajo se na njegovo preteklo delo na ministrstvu za šolstvo, od nakupa avtomobilov pa barskih mizic; do tega, ko je kot generalni sekretar vlade zastopal stranko kot zagovornik na sodišču. Kako odgovarja na zadeve?

Izločitev zahtevala žena
Pojasnil je, da je na sodišču zastopal ženo kot direktorico podjetja, skupne lasti obeh zakoncev. Zatrdil je, da nekatere izjave, ki se pojavljajo po medijih, ne držijo, tako denimo po lastnih besedah ni zahteval izločitve sodnikov in sodišč. Vlogo in zahtevo za izločitev je vložila in podpisala njegova žena, je pojasnil in dodal, da je ženi potezo celo odsvetoval. Je pa opozoril, da te listine v času glavne obravnave ni bilo v sodnem spisu in "iz tega je nastal problem". Sam po lastnih besedah o objektivnosti slovenskih sodnikov ne dvomi.

Glede nakupov vozil in miz v času, ko je bil generalni sekretar na ministrstvu za šolstvo, pa je dejal: "Generalni sekretar je pooblaščen za podpisovanje aktov. Akte pripravljajo drugi. Za pripravo teh aktov so določeni postopki, ki jih morajo javni uslužbenci izpolniti. Mislim, da je bilo vse tako, kot mora biti."

Na vprašanje, ali bi zdaj še vedno vztrajal pri zahtevi, da se iz pravde podjetja njegove žene proti državi izločijo vsi slovenski sodniki in vsa sodišča, je odgovoril, da bi vse ponovil. A žene vseeno ne bi zastopal, ker mu je sodni svet jasno povedal, kje so meje, ko funkcija sodnika miruje. "Če pa bi bil aktivni sodnik, tega zagotovo ne bi storil," je pristavil. Na pošto pa še ni šel po odločitev etične komisije, ker mu delovnik tega ni dopuščal, je povedal za konec pogovora za Radio Slovenija.



Midva sva bila že na začetku mandata dogovorjena, da če bodo kakršni koli problemi, če ne bo z mano zadovoljen, če bo moje delo kakor koli obremenjevalo delo vlade ali njegovo delo, da podam odstop.

Krašovec o odnosu s Cerarjem
Krašovec moral zapustiti položaj