Slovenija

Poudarki

  • Han: Treba je ustaviti konje
  • Kuster Lipicerjeva: Prežvečeni politični bombončki
  • Jurša: Tudi drugi delijo bombončke
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.2 od 5 glasov Ocenite to novico!
Upokojenci
Politični bombončki ali vračanje tega, kar upokojencem pripada? Foto: BoBo
       Prežvečeni so ti politični bombončki, predvsem pa neodgovorni do upokojencev in do vseh skupin v državi. Za vse moramo poiskati najboljše sprejemljive in realne rešitve. Vse drugo načenja dostojanstvo vsakega posameznika iz teh skupin.       
 Simona Kustec Lipicer, vodja poslanske skupine SMC-ja
Koalicija
Bližajo se volitve, opozarjajo vladajoči. Foto: BoBo
       Tokrat pa gre za drugo kategorijo ljudi, za upokojence. Mislim, da so oni dali svoj prispevek k stabilizaciji javnih financ in je prav, da se jim postopoma, v petih letih nadoknadi, kar jim je bilo v času gospodarske krize odvzeto.       
 Franc Jurša, DeSUS, SMC-ju vrača očitke, da tudi oni delijo bombončke
       Zato je treba konje ustaviti in narediti, kar je treba, ne pa več delati potez, ki bodo na dolgi rok škodovale prihodnji vladi, pa naj bo leva ali desna.       
 Matjaž Han, vodja poslanske skupine SD-ja
VIDEO
Koalicija in predvolilni...

Dodaj v

V koaliciji medsebojna obtoževanja o deljenju "političnih bombončkov"

Finančno ministrstvo nezadovoljno
7. december 2017 ob 17:59
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

DeSUS je brez podpore - in v nezadovoljstvo - preostale koalicije vložil zakonodajni predlog, ki bi pokojnine vrnil na predkrizno raven. SDS se medtem zavzema za priznanje pravic po dokupljeni pokojninski dobi.

V DeSUS-u želijo s predlagano novelo odpraviti zaostanek pokojnin iz časa, ko se te zaradi varčevalnih ukrepov niso usklajevale, zato jih želijo zvišati za toliko, kolikor je znašalo prikrajšanje v preteklih letih. Tako bi se poleg že dogovorjene izredne uskladitve leta 2018 v višini 1,1 odstotka pokojnine po predlogu novele izredno usklajevale še v letih 2019-2022, in sicer v prvih treh letih za po dva odstotka, leta 2022 pa za en odstotek.

V DeSUS-u, kjer zaradi manj zahtevne dopolnitve zakona predlagajo obravnavo predloga po skrajšanem postopku, so k podpisu predloga pred vložitvijo povabili tudi druge poslanske skupine, a podpisa ni prispeval nihče.

Koliko bo vse to stalo
Kot je razvidno iz danes vloženega dokumenta, predlagatelji finančni učinek novele v štirih letih ocenjujejo na okoli 334 milijonov evrov, in ne na okoli milijardo, kot so navedli na sredini predstavitvi zakona.

Približno milijardo bi bili po navedbah iz dokumenta finančni učinki za pokojninsko blagajno v letih 2019-2022, če se upoštevajo tudi finančni načrti Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, ki že vključujejo projekcije vseh rednih in izrednih uskladitev od leta 2018. Te obsegajo triodstotno uskladitev v letu 2018, 2,8-odstotno uskladitev v letu 2019 ter po triodstotno uskladitev v letih 2020, 2021 in 2022.

Skupaj z dodatnimi uskladitvami po predlogu novele bi tako finančni učinki v letu 2019 znašali okoli 95,6 milijona evrov, v letu 2020 okoli 199 milijonov evrov, v letu 2021 310,6 milijona evrov in v letu 2022 375,5 milijona evrov. Stroški za plačilo prispevkov za zdravstveno zavarovanje se za leta 2019-2022 ocenjujejo na skupno 88 milijonov evrov.

Han: Treba je ustaviti konje
Po mnenju vodje poslanske skupine SD-ja Matjaža Hana so takšni predlogi, tudi če so za upokojence upravičeni, šest mesecev pred volitvami zelo nevarni, saj lahko vsaka stranka vsako minuto predlaga svoj predlog zakona, s čimer pa bi "finance v Sloveniji razbili". "Kar smo naredili dobrega v tem mandatu, lahko z eno potezo podremo," je opozoril v izjavi novinarjem.

Han sicer, kot pravi, razume DeSUS, a poudarja, da gre za resen predlog, ki zahteva resen odgovor poslanske skupine in tudi pogovor o tem, kje bodo ta denar vzeli. V tem primeru v SD-ju glede predloga nimajo težav, je dodal. Spomnil pa je, da bo zakonodajni predlog DeSUS-a DZ obravnaval čez nekaj mesecev, ko bo že volilna kampanja.

Z vidika tekmovanja strank razmere v koaliciji po Hanovih ocenah niso dobre. "Zato je treba konje ustaviti in narediti, kar je treba, ne pa več delati potez, ki bodo na dolgi rok škodovale prihodnji vladi, pa naj bo leva ali desna," je dejal Han. Glede sprejemanja pomembnih zakonov do volitev pa ni optimist, je priznal.

Kuster Lipicerjeva: Prežvečeni politični bombončki
Vodja poslanske skupine SMC-ja Simona Kustec Lipicer predloga DeSUS-a ni želela vsebinsko komentirati, ker se z njim še niso seznanili. Je pa po njenih besedah ta predlog v "cunamiju predlogov", ki da jih vse politične stranke s kakšno izjemo, med njimi SMC, ta trenutek vlagajo glede upokojencev. "Prežvečeni so ti politični bombončki, predvsem pa neodgovorni do upokojencev in do vseh skupin v državi. Za vse moramo poiskati najboljše sprejemljive in realne rešitve. Vse drugo načenja dostojanstvo vsakega posameznika iz teh skupin," je prepričana.

Kustec Lipicerjeva je na vprašanje glede razmer v koaliciji odgovorila, da je bil današnji sestanek popolnoma običajen in so v dialogu odprli aktualne zadeve ter se dogovorili, kako naprej. Kar nekaj zadev imajo še na dnevnem redu in enotno ocenjujejo, da jih želijo uspešno izpeljati do konca, je zatrdila in dodala, da ni razloga za to, da koalicija ne bi delovala.

Jurša: Tudi drugi delijo bombončke
Vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša je na očitke glede predvolilnih bombončkov odvrnil, da so te v SMC-ju delili pred kratkim, na primer, ko so se zunaj dogovora le s svojimi ministri odločili za uredbo o plačah direktorjev v javnem sektorju. Spomnil je še na nagrade za zdravstvo in sanacijske odbore za sanacijo poslovanja bolnišnic.

"Tokrat pa gre za drugo kategorijo ljudi, za upokojence. Mislim, da so oni dali svoj prispevek k stabilizaciji javnih financ in je prav, da se jim postopoma, v petih letih nadoknadi, kar jim je bilo v času gospodarske krize odvzeto," je pristavil. Spomnil je, da gre za milijardo evrov v obdobju skoraj petih let.

Glede očitka ministrstva za finance, ki je opozorilo na spoštovanje fiskalnega pravila, je odgovoril z vprašanjem, kdo pravi, da bomo trošili več. On meni, da bomo v proračunu ostali na isti ravni kot zdaj, saj se bo v pokojninsko blagajno zaradi več zaposlenih stekalo bistveno več denarja.

Premier Miro Cerar je po Jurševih navedbah tudi ob tem predlogu DeSUS-a deloval relativno umirjeno. "Nemirnejša pa je bila finančna ministrica. A tega smo pri njej že navajeni. Sčasoma se bo tudi ona umirila," je o Mateji Vraničar Erman prepričan Jurša.

SDS za priznanje pravic po dokupljeni pokojninski dobi
Poslanci SDS-a so vložili dopolnitev pokojninskega zakona, s katero želijo med drugim izenačiti pravice zavarovancev, ki so pokojninsko dobo dokupili, s tistimi, ki se jim je doba prostovoljnega zavarovanja priznala kot pokojninska doba brez dokupa. V SDS-u ne vidijo namreč logične razlage, da bi imela pokojninska doba, pridobljena na podlagi prostovoljnega zavarovanja, boljši status od pokojninske dobe, ki je bila do 31. decembra 2012 prav tako dokupljena v skladu s tedaj veljavno zakonodajo, je na današnji novinarski konferenci pojasnila poslanka SDS-a Suzana Lep Šimenko. Poudarila je, da so posamezniki v obeh primerih vplačevali prispevke, zato v SDS-u menijo, da jih je treba dati na isti imenovalec. To je SDS neuspešno poskušal urediti že z dopolnilom k noveli zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki sta jo predlagala SD in DeSUS, DZ pa jo je podprl novembra. Z novelo se bo prostovoljna vključitev v zavarovanje zopet upoštevala pri ugotavljanju izpolnjevanja pogojev za starostno pokojnino. Ta rešitev, ki zadeva okoli 1.000 upravičencev, je po navedbah poslanke sicer dobra, a izključuje tiste, ki so pokojninsko dobo dokupili bodisi zaradi študija ali služenja vojaškega roka, teh pa je nekaj manj kot 56.000.
Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
mirror
# 07.12.2017 ob 19:23
Desus nabira politične točke za naslednje volitve. Raje naj razložijo poslanci te stranke, zakaj so glasovali proti povišanju regresa za upokojence. Ko pridejo Desus-ovi poslanci v parlament, takoj pozabijo na svoje volivce.
DeepBlue
# 07.12.2017 ob 20:07
Kahel se prebuja, volitve bodo.
Mirlo
# 07.12.2017 ob 19:26
Funkcionarji SMC zadnje čase resnično uporabljajo vse bolj čudno politično retoriko. Vidi se, da se tudi za njih pričenja predvolilno obdobje.

Minister Koprivnikar govori o »rožljanju s stavko«, Kuster Lipicerjeva govori o »prežvečenih političnih bombončkih«…!

Zame je popolnoma vseeno 'kdo žveči bombončke', dokler govorimo o problemu – to pa je izvedena sramotna kraja v izračunu pokojnin. Pri tem mi je popolnoma vseeno ali na to opozarja DeSUS ali SDS. Da je pa o odpravi nepravičnih pokojnin odklonilno stališče SD, ki ga je izrazil Han, pa me sploh ne preseneča več!
nepokorni
# 07.12.2017 ob 21:28
Desus je v vladi s krajšo prekinitvijo 20 let.

Za obstoječi položaj upokojencev so odgovorni izključno oni.
patria
# 07.12.2017 ob 20:55
Upokojencem je bilo v krizi odvzeto 15% , nihče ni plačal tolikšne cene , če seveda ne upoštevamo tiste , ki so žal izgubili delo, na drugi strani pa visoko plačani krize sploh niso občutili in komu se sedaj brez problema spet povečujejo plače, tistim , ki imajop že ves čas največ , ko pa je potrebno dodati najslabše plačanim in upokojenacem pa seveda ni denarja zanje in se bo takoj vse porušilo, upokojenci veliko vas je, bodite enkrat enotni in na volitvah iztavite račun vsem tem lopovskim strankam , ki so vas ukradle z vlado in opozicijo na čelu.
SamoRes
# 07.12.2017 ob 20:31
Gremo lahko tudi drugače. Ker vemo, da tisoče Slovencev pošteno in trdo dela nekje za trakovi za ušivih 600€, pa jih nihče niti ne povoha, medtem ko se tistim ki že sedaj zaslužijo 4.000 in več evrov kar naprej višajo plače skoraj za mesečni dohodek delavca, lahko vzamemo vsakemu, ki ima nad tem zneskom in damo tistim ki nimajo. Kdo pa je en zdravnik ali profesor, da je upravičen do takšnih zneskov? Od kod in zakaj? Take razlike med najvišje in najnižje plačanimi je potrebno takoj ustavit, sicer se bomo nekega dne prebudili vkovani v verige, medtem ko bo peščica vse požrla.
pobrisan
# 08.12.2017 ob 08:29
"Kar smo naredili dobrega v tem mandatu, lahko z eno potezo podremo,"
-----------------

Han, to je pa vic leta. SD dela samo škodo.
felipesko
# 07.12.2017 ob 22:06
Populisti......
Raje bi razmišljali,kako bi trajno uredili področje pokojnin....
Pri nizkih plačah kot so, je 57 % od osnovne plače, strel v glavo,ne v koleno....Utopičnih je nekdanjih 90% osnovne plače,vendar cilj bi moral biti ,da bi bila pokojnina 75% od osnovne plače....
Ljudje,ki se upokojujejo danes,večina koristijo povprečje najboljših24 let,za obdobje pred letom 2000,saj so bile plače v rajnki državi in začetku osamosvojitve,povprečno bolj ugodne,kot zadnja leta.....
Če ne verjamete preverite pri upokojencu,ki ga poznate,pa boste videli......
Čez nekaj let,teh povprečij ne bo več,ker bodo upokojenci mlajši in v tistem obdobju niso delali......torej,bodo penzije realno še padale.....
Umetno dvigovanje najnižjih pokojnin na 500 evrov ni nobena rešitev...
V glavnem vsi ki zaslužite neto okrog tisočaka,ne rabite nobenih izračunov,ker je matematika preprosta.....,prejeli boste 570 evr pokojnine,tisti,ki zaslužite 1500 evrov neto,pa 850 evrov.....
Pa lep Božič.........
the law1
# 07.12.2017 ob 21:52
@patria

ko pa je potrebno dodati najslabše plačanim in upokojenacem pa seveda ni denarja zanje in se bo takoj vse porušilo, upokojenci veliko vas je, bodite enkrat enotni in na volitvah iztavite račun vsem tem lopovskim strankam , ki so vas ukradle z vlado in opozicijo na čelu.

Saj to je tudi problem, da jih je veliko. _Normalne države imajo med 24-27% populacije v pokoju. Mi pa 31%.

Mi zaposleni bi morali izstaviti račun tistim, ki so se upokojevali pod privilegiranimi pogoji katerih mi ne bomo videli. Mi plačujemo za prazen nič več kot oni, da bo na koncu državna penzije ena velika mizerija.

Da pa je stanje takšno kot je so krivi tudi sedanji upokojenci, ki kadar je bilo treba so poslušali populiste tipa Erjavec ali SD-jevce oz. z idiotskim razmišljanjem so dobesedno zaj***li bodoče generacije.
qwertz
# 07.12.2017 ob 20:42
Erjavec v vsem svojem sijaju... uboga koalicija kater članica je DESUS. ..
pobrisan
# 08.12.2017 ob 08:40
apollo11

Nihče ne upa povedati na glas, obstoječe pokojnine so previsoke in jih pokojninska blagajna ne more izplačevati.
---------------

Previsoke so tiste, ki imajo 90% osnove, tiste z 57% pa so mizerija. To neskladje bi morali uredit z pokojninsko reformo.
miran kač
# 08.12.2017 ob 08:11
Očitno se je začela predvolilna kampanija , več kot pol leta pred volitvami, paradoks je da "nagovarjajo" tiste za katere tri in pol leta niso zmogli , znali ali hoteli narediti NIČ. Še več, niso naredili nič na davčni reformi , niso uredili področje sodstva , zdravstva , gospodarstva...predsednik vlade nima vizije kako voditi državo , da bi bila resnično primerljiva v EU, še več , primerljivi smo v korupciji z najniže uvrščenimi državami sveta . Dejstvo je, da, kljub spodbudnim gospodarski kazalcem , uredijo plače za zdravnike in podobno dobrostoječe osebke ( medrugim tudi zase ) za ljudi , ki pa živijo tik nad ali pod pragom revščine pa ne...zaradi 1,5 M evrov se naj bi podrl proračun (regrs upokojencem) brez problema pa najdejo za 2tdk , za bolnice ipd. Med resnimi komentatorji bi dal + ali dobro besedo @the law1 (osebno bi ga rad spoznal ), ki razume da je nedvomno takoj uresničiti davčno in upokojensko zakonodajo po vzoru Nove zelandije in ostalih uspešnih držav , tudi kakšne sosednje...
Problem bo samo ker se bodo za volitve drenjali isti in podobni obrazi v preobleki , ki pa bodo samo nadaljevali pogrebno politiko države in silili ljudi , tudi po bežanju iz države , ostali pa bodo revni , kateri pa s svojimi dohodki ne dobo zmogli pokrivati potreb elit , ki vladajo...kje pa bodo takrat črpali za svoje megalomanske načrte in potrebe ? LP M

PS.: A se ne začne predvolilna kampanija 1 mesec pred volitvami ?
the law1
# 07.12.2017 ob 21:56
Spomnil je, da gre za milijardo evrov v obdobju skoraj petih let.

Dragi Jurša. Mi te spomnimo, da gre iz proračuna oz. davkov nas zaposlenih sedaj za penzije cca. 1,5 milijarde doplačila. Da pa nismo izvedli neke normalne pokojninske reforme kjer bi prešli iz tega gnoja PAYGO pokojninskega sistema na normalen naložbeni pokojninski sistem je v veliki meri vaša krivda.

Da pa največji krivec za polomijo glede pokojnin bluzi koliko bi morali drugi dat je pa res višek sprenevedanja oz. v vašem primeru samo dodaten dokaz nesposobnosti.
Gepard007
# 08.12.2017 ob 04:06
Vsi se trudijo, da bi nam ugodili. Žal to traja samo zadnje pol leta mandata. Vsi politiki so isti, ni važno ali so levi ali pa desni. Vsi so že bili na oblasti pa se slika venomer ponavlja potem pa se sprašujejo zakaj jih narod ne voli...
Klankon
# 07.12.2017 ob 23:09
@SamoRes To je židovski/Ameriški sistem kapitalizma z dodatkom požrešnosti Slovenske politike, ki pri svojih ogromnih plačah(ki si jih ne zaslužijo) ne more da nebi še kradla in to ne malo kradla ampak na veliko. Tu pa smo spet pri zgornjem, če kradeš malo si tat in te bodo zaprl brez pomisleka, če pa kradeš na veliko pa si politik in si nedotakljiv.
themetun
# 07.12.2017 ob 22:26
"V kolaciji medsebojna obtoževanja o nabiranju političnih točk" Po dolgem času imajo vsi v kolaciji prav.
Gautama
# 08.12.2017 ob 11:34
Kdo voli DESUS, kako je to sploh možno? :(
penzl
# 07.12.2017 ob 20:55
No če se že med seboj obtožujejo, potem bo že nekaj na tem. Zgleda da bomo vsi dobili sladkorno. :)
patria
# 08.12.2017 ob 16:04
@the law1
in kje so politiki, ki so bili, že prev več kot desetletjem, tako pametni , da stopnjo prispevka za upokojence občutno znižali, kar bi naj prineslo nova delovna mesta, delodajalci so to lepo pospravili v svoje žepe in nobeno del. mesto ni bilo na ta račun pridoblenjo, do takrat so se pokojnine same pokrivale in bi se še sedaj , če ne bi prepametni politiki posegali vmes.

V krizi so najvišjo ceno plačali tisti z najnižjimi dohodki in upokojenci, katerim je bilo vzetih več kot 15% pokojnine, vodilni in vsi z visokimi dohodki krize praktično niso čutili. In komu se sedaj spet brez problema povišujejo plače, spet tistim , ki že tako največ zaslužijo, ko pa gre za najnižje plačane delavce in upokojence pa seveda ni mogoče, je potreb no varčevati za naprej, upam da slovenci z nizkimi dohoki in upokojenci tega do volitev ne bodo pozabili.
peacebok
# 07.12.2017 ob 19:56
Če je SMC dvignil plače direktorjem naj poskrbi še za najranljivejše, to je upokojence. Bravo Desus
sab
# 09.12.2017 ob 17:18
Plačo imam že dvanajst let enako lastnik je pa že med prvimi desetimi najbogatejšimi slovenclni, Karl bi pa višje penzije. Se ve kdo ima tukaj koga za norca.

Če je treba vsako leto dati v pokojninski sklad več kot miljardo in pol, so po mojem napačno izračunane penzije se pravi, da se je premalo vplačevalo v pokojninski sklad.
Sklonjen
# 07.12.2017 ob 22:29
Končno pravi obraz političnih diletantov na levici! Adijo morala, etika in osebna integriteta. Naj živijo novi obrazi in naivnost volivcev!
apollo11
# 07.12.2017 ob 20:39
Vsako leto se iz državnega proračuna vplača dodatnih 1,7 milijarde evrov v pokojninsko blagajno, da ta sploh lahko izplačuje pokojnine. To je kruta realnost, takšna je luknja v pokojninski blagajni vsako leto. Nihče ne upa povedati na glas, obstoječe pokojnine so previsoke in jih pokojninska blagajna ne more izplačevati.
božo1
# 08.12.2017 ob 09:25
Malo preštevam kader, ki ga posedujejo stranke in seveda v tem kontekstu "slišim" tudi njihovo obnašanje tako v DZ kot v priložnostnih nastopih. Levica je najbližja mojem posluhu, le da vem, da je lahko v parlamentu le za kako rahljanje bolj ali manj drugih skrajnosti, ki jih prinašajo razpečevalci opozicijskih bonbončkov za svoje "oboževalce" ali pa tudi za vladne pozicijske šablone.
Tole obnašanje vladnih, dela opozicijskih pa itak, pa vendarle po malem izbija loncu dno. Se strinjam, da obstoji matematika, po kateri se nekaj izidi tudi za potrebe tako imenovane države(državljanov) ali skupne vreče, če se iz mase plač nameni več v žep ali za neto dohodek na račun manjših obremenitev plač na osebni ravni. Logika potreb bi šla v smeri, da se osebna plačna koverta razbremeni, bolj pa se obremeni delodajalca oz. kapital in sredstva za delo(v širšem pojmu).
Populizem na bazi velike rasti BDP in kako je čas, da to "razgrabimo" brez notranji strukturnih razdelitev, pa seveda rine v pretečo pogubo na srednji in daljši rok, torej za sušo, ki bi jo pustili še bolj kot je za naše otroke.
Iz vsega tega, ki izvira iz boja za volilne predispozicije, mi ostaja od vladnih najbolj normalna stranka SD in v odtenku tudi SMC, ker ji po malem pripisujem krivdo za povzročanje tekoče poglobljenih plačnih nesorazmerij v JS.
Kazalo