Kritične glasove do vladnega kadrovanja je bilo v tem primeru slišati tudi iz koalicije. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
Kritične glasove do vladnega kadrovanja je bilo v tem primeru slišati tudi iz koalicije. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci

Odobril je 40 milijonov evrov kredita Savi, 31 milijonov evrov Merkurju, 16 milijonov evrov Vegradu in 40 milijonov evrov ACH-ju - družbam, ki so propadle ali končale na DUTB-ju.

Vrtovec o posojilih, ki jih je v NLB-ju odobril Jazbec
Ljudmila Novak Matej Tonin Jernej Vrtovec
"Odgovorni za bančno luknjo so, namesto da bi odgovarjali, nagrajeni z upravljanjem 14 milijard evrov državnega premoženja," je dejal poslanec NSi-ja Vrtovec (na levi). Foto: DZ/Barbara Žejavac

Poteza nadzornikov SDH-ja je bila neobičajna.

Tomaž Gantar, DeSUS
NLB
Med ljudmi, ki so bili v NLB-ju odgovorni za kredite, je tudi Matej Narat, prvi mož holdinga Sava, ki je bil v sporu z zdaj že razrešenim vodstvom DUTB-ja. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
Družinski referendum bo 20. decembra

Najnovejša kadrovanja v Slovenski državni holding in Družbo za upravljanje terjatev bank, kjer vlada igra vlogo skupščine, so znova dvignila v zrak opozicijo, dvome pa vzbujajo tudi v koaliciji. Poslanci NSi so s podporo SDS in Bojana Dobovška (nepovezani poslanec) na to temo vložili zahtevo za sklic izredne seje DZ-ja.

Najbolj sporna imena pri kadrovanju so Marko Simoneti, zdajšnji predsednik upravnega odbora DUTB-ja, Barbara Smolnikar, nadzornica SDH-ja, in Marko Jazbec, novi predsednik uprave SDH-ja, je na novinarski konferenci naštel Jernej Vrtovec (NSi).

Pojavljajo se dvomi, ali je vlada pri njihovem imenovanju spoštovala določila zakona o integriteti in preprečevanju korupcije v zvezi z nasprotji interesov ter zakona o SDH-ju. To želijo razčistiti na seji, na katero so povabili premierja Mira Cerarja, finančnega in gospodarskega ministra Dušana Mramorja in Zdravka Počivavška ter predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Borisa Štefaneca.

Iz NLB-ja v SDH
Politiko je v teh dneh zelo razburilo imenovanje nove uprave SDH-ja. Jazbec je bil namreč od leta 2009 do 2012 član uprave Nove Ljubljanske banke (NLB), med majem 2011 in novembrom 2012 pa predsednik kreditnega odbora. "Odobril je 40 milijonov evrov kredita Savi, 31 milijonov evrov Merkurju, 16 milijonov evrov Vegradu in 40 milijonov evrov ACH-ju - družbam, ki so propadle ali končale na DUTB-ju," je nanizal Vrtovec.

Čeprav sta Simoneti in Smolnikarjeva že nekaj časa na teh položajih, pa je spomnil tudi na njuno vprašljivo imenovanje. Simoneti, ki je od marca v upravnem odboru DUTB-ja, je oktobra postal njegov prvi mož, med novembrom 2009 in koncem leta 2012 pa je vodil nadzorni svet NLB-ja, v kateri je nastal največji del bančne luknje. Položaj Smolnikarjeve, ki je od julija v nadzornem svetu SDH-ja, pa je sporen zato, ker je hkrati predsednica uprave NLB Vita, ki pa je v lasti državnega NLB-ja in belgijskega KBC-ja.

"Obljube premierja pred volitvami o etiki in standardih so ostale le prazne besede," je dejal Vrtovec in ocenil, da "tako prikritega kadrovanja Slovenija še ni imela". "Odgovorni za bančno luknjo so, namesto da bi odgovarjali, nagrajeni z upravljanjem 14 milijard evrov državnega premoženja," je poudaril. S tem je soglašal Anže Logar (SDS), ki je opozoril, da vlada vse, ki delajo dobro, pohvali, nato pa jih razreši. Tako se je zgodilo z razrešenima tako v odboru DUTB-ja kot v upravi SDH-ja, je spomnil.

ZL pripravlja svoj protest
Vladno ravnanje je vnovič razburilo tudi ZL. Napovedali so, da bodo "proti temu protestirali z vsemi močmi". Kot je v izjavi novinarjem v DZ-ju dejal vodja poslancev Luka Mesec, v kadrovanju, predvsem v SDH in DUTB, vidijo, da je to "poligon, ki upravlja milijarde državnega premoženja, nad njim pa se vrši popolnoma nezadosten nadzor". Po njegovem mnenju so novi nadzorniki SDH-ja z imenovanjem uprave čakali na razmere, ko se celotna javnost ukvarja s prebežniško krizo, ker so upali, da lahko zadeva tiho mine.

Gantar: Poteza je bila neobičajna
Senca dvoma na hiter in javnosti nepregleden način izvedbe seje nadzornikov SDH, na kateri so imenovali novo upravo, je padla tudi v vrstah koalicije. "Poteza nadzornikov SDH-ja je bila neobičajna," je v izjavi v DZ-ju povedal Tomaž Gantar (DeSUS), ki bi pričakoval bolj prepričljive odgovore, kaj so bili glavni razlogi in namen zamenjave članov uprave. Po Gantarjevih besedah se lastnik, torej vlada, ne more sprenevedati, da ni vedel ali nima na to vpliva. "To ne drži," je jasen Gantar.

Mramor: Izbor je odličen
Minister Mramor imenovanja nove uprave SDH-ja v torek, ko je koalicija razpravljala o dopolnjenem predlogu proračunov za prihodnji dve leti, ni želel komentirati. Ob julijski razpravi v DZ-ju o imenovanju nadzornikov SDH-ja je poslancem zagotovil, da so vsi strokovnjaki s potrebnimi in predpisanimi kompetencami in znanji, ter izbor označil za odličnega, sploh glede na pogoje za izbor, ki so bili izredno omejujoči z vidika konflikta interesov ter razkritja vseh informacij o premoženju kandidata in njegovih družinskih članov.

Cerar: Imenovanje korektno
Premier Cerar pa je v torek glede potez SDH-ja dejal, da se vlada ne sme vmešavati v postopek imenovanja članov uprave SDH-ja. Verjame pa, da je bila presoja nadzornikov premišljena, postopki pa izpeljani korektno. Če bi se izkazalo drugače, bo vlada ukrepala, je napovedal.

Nadzorni svet SDH-ja je prejšnji teden odpoklical dosedanjo upravo holdinga, ki sta jo sestavljala Matej Pirc in Matej Runjak, ter imenoval novo. Za predsednika so imenovali Jazbeca, za članici pa Anjo Strojin Štampar in Nado Drobne Popovič.









Odobril je 40 milijonov evrov kredita Savi, 31 milijonov evrov Merkurju, 16 milijonov evrov Vegradu in 40 milijonov evrov ACH-ju - družbam, ki so propadle ali končale na DUTB-ju.

Vrtovec o posojilih, ki jih je v NLB-ju odobril Jazbec

Poteza nadzornikov SDH-ja je bila neobičajna.

Tomaž Gantar, DeSUS
Družinski referendum bo 20. decembra