V MMC-jevih blogih se je bila bitka med pristaši in kritiki krščanstva oz. njegove glavne institucije. Foto: MMC RTV SLO
V MMC-jevih blogih se je bila bitka med pristaši in kritiki krščanstva oz. njegove glavne institucije. Foto: MMC RTV SLO
Sveto pismo
Isauros je prepričan, da Cekev najbolj kritizirajo tisti, ki pravzaprav nikoli niso imeli v rokah Svetega pisma. Foto: RTV SLO
Zena je spomnila na zločin nad indijanci, ki je bil po njenih besedah storjen v imenu Boga. Foto: EPA

Kazen mora biti tudi opozorilo tistim, ki se nameravajo lotiti kakršnega koli zločina, da bodo vedeli, kaj jih čaka, če storijo zločin.

Marko 555 zagovarja uvedbo dosmrtne kazni.
Lovro Šturm
Minister za pravosodje Lovro Šturm je s predlogom novega kazenskega zakonika med blogarji dobil tako zagovornike kot nasprotnike. Foto: MMC RTV SLO
Kazenski zakonik
Zdaj veljavnemu kazenskemu zakoniku se čas izteka. Foto: RTV SLO

Ko je beseda tekla o glavni krščanski instituciji, so se kresale iskre. Nekateri blogarji so jo goreče vzeli v bran, drugi so jo prav tako vročekrvno napadali. Na srečo so se našli tudi takšni, ki so se v tem »spopadu« ustavili nekje na sredini.

Isauros ustvaril seznam argumentov zoper kritike Cerkve
Isauros je denimo ugotovil, da je v Sloveniji vse preveč očitkov, ki letijo na račun krščanstva in Cerkve ter navedel dolg spisek argumentov zoper tovrstne kritike. Med drugim ga najbolj moti, »da o Cerkvi vedo največ slabega povedati ljudje, ki se v življenju izogibajo vsakega stika z njo«, »da Sveto pismo komentirajo ljudje, ki ga niso nikoli zares vzeli v roke«, »da se ljudi, ki izvajajo svoji ustavni pravici do svobode izražanja veroizpovedi ter do izražanja in se javno izpostavijo za vrednote, ki jih zastopa krščanstvo, takoj okarakterizira kot osebe brez lastnega mnenja, nekakšne ovce, tercialke in klerikalce«.

Mrgoli tudi drugih blogarjevih argumentov zoper nasprotnike Cerkve, in sicer, »da so ljudje takoj pripravljeni videti slabo v Cerkvi, ne pa njenih dobrih plati, kar vodi v nestrpnost, neobjektivnost, neumnost in namerno zavajanje«, »da si v medijskih hišah dovolijo, da o zadevah vere govorijo ljudje brez osnovnega poznavanja terminologije, kaj šele, da bi poznali kako konkretno zadevo v zvezi z naukom, ki ga komentirajo« ipd.

Zena naštela grehe tudi v imenu krščanskega boga
»V Sloveniji ni nihče v življenjski nevarnosti zaradi žaljenja krščanskih verskih čustev, Jezusa, RKC, papeža, vlade, rdečih, belih, črnih, kakršnihkoli,« pa poudarja zena. Pri tem opozarja, da so v imenu Boga »evropski kolonizatorji ameriške staroselce (Indijance) množično morili«, da »so divjale križarske vojne« (22 milijonov mrtvih), »je blaznela inkvizicija« (do 10 milijonov mrtvih), »so zažigali modre ženske na grmadah (do 9 milijonov mrtvih), »so domobranci prisegli Hitlerju«, »je Vatikan po II. svetovni vojni nacistične vojne zločince švercal v Južno Ameriko«, »so katoliški duhovniki in nune v Ruandi Tutsije predali genocidnim Hutujcem in je umrlo na 100 tisoče nedolžnih ljudi«.

Na ta način je avtorica bloga še zlasti odgovorila na Isaurosovo kritiko, »da se krščanstvu in Cerkvi odreka zgodovinski pozitivni pomen v kulturni zgodovine /…/, po drugi pa se ji očitajo njena destruktivna dejanja«. Velja pa poudariti, da je Zena naštela tudi »zla« dejanja, storjena v imenu drugih bogov.

Jamea: Različnim ljudem so svete različne stvari
Za Zeninega somišljenika laho štejemo ECCE HOMA, ki je prepričan, da si človek »tako postane, zlagane in izumetničene organizacije (kakor je Cerkev, op. p.) /…/ kar ne bi moral predstavljati, če bi mu ta ne skakala ves čas pred oči s svojimi trapastimi idejami in svojo zlagano moralo ...« Dokaz za navedbe vidi v še vedno obstoječem Cerkvenem lastništvu T2-ja, katerega del so tudi pornografski televizijski programi.

Bolj spravljiva, kot omenjeni trije blogarji pred njo, je bila Jamea, ki se je v svojem spletnem dnevniku spraševala: »Kaj Slovenci častimo? Kaj nam je sveto? /…/ Hja, okusi so različni in različnim ljudem so svete različne stvari, jaz pa sem se ob naslovne vprašanju spomnila na osrednje svetišče v Sloveniji in na Brezjansko podobo Marije /…/.«

Blogarje razdelil tudi predlog uvedbe dosmrtne kazni
Kot omenjeno, so se peresa blogarjev množično sukala še okoli predloga novega kazenskega zakonika, ki med drugim predvideva uvedbo dosmrtnega zapora. Tudi ob razpravi o tej temi so se lomila kopja.

Gingers je prepričan, da je Slovenija totalitarna država in da sprejetje dosmrtne kazni ne bi vodilo v nič dobrega. »Čez par let, potem ko bomo videli, da dosmrtni zapor v ničemer ne pomaga, bo takratna vlada začela fantazirati o smrtni kazni,« je prepričan. »Kazenski zakonik je strokovno zanič in če bi bil v vaši koži, ga danes ne bi sprejel, bom pa vesel, če dobim v roke tako orodje,« je bil kritičen tudi webmaster.

Na drugi strani pa marko555 predlog povsem podpira: »Kazen mora biti, ne samo izvršno dejanje za nek zločin. Kazen mora biti tudi opozorilo tistim, ki se nameravajo lotiti kakršnega koli zločina, da bodo vedeli, kaj jih čaka, če storijo zločin. In kazen za zločine zoper človeško življenje mora biti najstrožja in brez olajšav. Človek mora biti zločinu primerno kaznovan. Ne samo, da ne bo nikoli več pomislil na tak zločin. Da tudi ne bo imel nikoli več možnosti storiti podobnega dejanja.«

Med blogarji je bilo torej vroče, kako pa bo v tednu, ki prihaja?

Boditi vidni. Pokažite se. MMC-jev Moj splet. Vaš splet.

M. N.

Kazen mora biti tudi opozorilo tistim, ki se nameravajo lotiti kakršnega koli zločina, da bodo vedeli, kaj jih čaka, če storijo zločin.

Marko 555 zagovarja uvedbo dosmrtne kazni.