Podelitve sta se poleg Pahorja udeležila tudi Miro Cerar in ministrica Andreja Katič. Foto: Borut Živulović/BoBo
Podelitve sta se poleg Pahorja udeležila tudi Miro Cerar in ministrica Andreja Katič. Foto: Borut Živulović/BoBo
Priznanja ob dnevu civilne zaščite

Gasilcem, gorskim reševalcem, potapljačem, zdravstvenim delavcem in drugim pripadnikom civilne zaščite se je za njihovo požrtvovalno delo zahvalil tudi predsednik države Borut Pahor. "Slovenija je po različnih raziskavah ena najbolj varnih držav in civilni zaščiti gre zahvala, da je tako, in tudi odgovornost, da tako ostane," je dejal Pahor.

Če so pripadniki civilne zaščite v preteklih letih največkrat pomagali ob naravnih nesrečah, so lani največ moči morali usmeriti k reševanju begunske krize. "Povprečno vsak dan samo iz naše uprave sodeluje 50 operativnih ljudi, se pravi pri vodenju, pri oskrbi, pri vseh teh dejavnostih na terenu," je pojasnil Srečko Šestan, poveljnik civilne zaščite.

Lani posredovali 54-krat dnevno
Največkrat na pomoč priskočijo gasilci, lani so posredovali skoraj 20.000-krat. "Gašenje požarov ni tisti glavni del naših intervencij, veliko več je v zadnjem času tehničnih posredovanj, predvsem pa so tu razna posredovanja ob naravnih nesrečah, ob poplavah," je dejal Jože Derlink, podpredsednik gasilske zveze.

Ker večkrat posredujejo tudi ponoči, brez podpore njihovih družinskih članov ne gre. A to družinam ni težko, saj vedo, da pogosto rešujejo življenja. Pripadnikom civilne zaščite dela nikoli ne bo zmanjkalo, saj nesreča res nikoli ne počiva. Vsak dan namreč na številko 112 pokliče več kot 1.300 ljudi, je še poročal Mastnak.

Katičeva pohvalila tudi delo reševalnih služb
Na slovesnosti na Brdu pri Kranju se je pripadnikom civilne zaščite zahvalila tudi ministrica za obrambo Andreja Katič. Kot poroča STA, so se po oceni ministrice pripadniki civilne zaščite na nenaden in obsežen val prebežnikov odzvali z vso resnostjo, premislekom in požrtvovalnostjo. Pridobljeno znanje so učinkovito prenesli v prakso, dokazali so svojo suverenost in profesionalnost, je poudarila Katičeva. Pohvalila je tudi odziv reševalnih služb na hudo nesrečo na primorski avtocesti pri Razdrtem.

Ministrica se, kot je zatrdila, zaveda odgovornosti za ohranjanje dosežene ravni varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami ter odgovornosti za njen razvoj. Ob tem je izrazila zadovoljstvo, da je novi nacionalni program varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami že pripravljen in v postopku za obravnavo na vladi. V njem je po njenih besedah znova posebej izpostavljen tudi status gasilcev oz. prostovoljnih reševalcev.

Priznanja ob dnevu civilne zaščite