Spletni portal pod drobnogledom preiskovalnih organov. Foto: primorska.info
Spletni portal pod drobnogledom preiskovalnih organov. Foto: primorska.info
Luka Juri
Poslenec SD-ja v državnem zboru, Luka Juri. Foto: MMC RTV SLO

Ministrstvo za kulturo od podjetja Primorska.info, ki je v lasti poslanca SD-ja Luke Jurija in predsednika koprskega odbora SD-ja Sebastjana Kokla, ne bo zahtevalo vračila denarja za domnevno neustrezno izpeljan medijski projekt Fokus, za katerega so na lanskem razpisu za pluralizacijo medijev dobili 18.600 evrov, poročajo nekateri domači mediji.

Ker taka odločitev vzbuja različne sume, predvsem pa, da ministrstvo ne ukrepa, ker sta lastnika portala politika največje vladne stranke, so se z zadevo začeli ukvarjati tako policisti kot komisija za preprečevanje korupcije. Predsednik komisije Drago Kos je potrdil, da čakajo še nekatera dodatna pojasnila ministrstva za kulturo. Ko jih dobijo, pa bodo lahko "začeli vsebinsko zaključevati zadevo".

Organe pregona pa zanimajo domnevno fiktivni računi, ki naj bi jih Primorska.info izdajala za nekatere storitve, ki jih sploh ni bilo. Direktor Primorske.info Sebastjan Kokl vse očitke že ves čas zavrača in trdi, da so vse stvari izpeljali zakonito in v skladu z razpisom.

Na ministrstvu pojasnjujejo, da je projekt Fokus zanje formalno ustrezen, ker je Primorska.info količinsko dosegla pričakovane rezultate, kar pomeni, da je predložila dovolj člankov. Poslanec SD-ja Luka Juri pa zanika navedbe, da prispevki projekta Fokus, za katerega je podjetje na lanskem razpisu za pluralizacijo medijev dobilo 18.600 evrov, po vsebini ne ustrezajo žanrskim merilom za preiskovalni članek.

Na domnevno sporno dodelitev sredstev Primorski.info je marca letos v DZ-ju opozoril tudi SDS, ki je zaradi tega takrat zahteval sklic nujne seje odbora DZ-ja za kulturo.