Na CSD-ju je mrgolelo nepravilnosti. Foto: MMC RTV SLO
Na CSD-ju je mrgolelo nepravilnosti. Foto: MMC RTV SLO
Irena Grošelj Košnik
Grošelj Košnikovi afera (še) ni zamajala stola. Foto: DZ
Kljub nepravilnostim v CSD poslanka ostaja v DZ

Izredna revizija poslovanja, ki jo je ministrstvo za delo izvedlo na centru za socialno delo Trbovlje, je pokazala kopico nepravilnosti, a vodja poslanske skupine SMC-ja Simona Kustec Lipicer ne vidi razloga, da poslanka Irena Grošelj Košnik ne bi nadaljevala svojega dela.

Po besedah generalnega direktorja direktorata za socialne zadeve na ministrstvu za delo Štefana Lepoše jih CSD o treh posojilih, najetih od leta 2012 naprej, ni nikoli obvestil ali dobil soglasja ministrstva za finance. Ta nepravilnost je očitna, je dodal. Ker letna poslovna in finančna poročila ter dokumentacija niso izkazovali nikakršnih nepravilnosti, je po Lepoševem mnenju po vsej verjetnosti šlo za kazniva dejanja ponarejanja uradnih listin.

Čeprav so za nepravilnosti na centrih odgovorni direktorji, je v tem primeru sporno tudi to, da so za področje finančnega poslovanja pogosto pooblastili kar delavko računovodstva. Zato je stališče ministrstva, da je treba močno povečati odgovornost direktorjev CSD-jev. Izsledki revizije so jih v določenem delu sicer presenetili, saj so bili prepričani, da direktorji centrov obvladujejo situacijo na terenu, je dodal.

Poleg vsega navedenega je pri plačevanju prispevkov nekaterim zaposlenim prihajalo do štirimesečnih zamikov.

"Odgovornost centra v tem trenutku je, da ta priporočila, ugotovitve revizije, ki se nanašajo na samo delo centra, da jih odpravimo," je po poročanju novinarke Televizije Slovenije Saše Kisovec ugotovljene nepravilnosti komentiral zdajšnji direktor CSD-ja Trbovlje Rok Zupanc. Ob tem je poudaril, da vzpostavitev notranjega nadzora ne bo vplivala na njihovo delo z uporabniki centra.

Revidirali bodo še 12 naključnih centrov
CSD-ju Trbovlje so že naložili vzpostavitev sistemov notranjega nadzora in ravnanja s tveganji. Sume kaznivih dejanj pa so izročili v preiskavo policiji. Zaradi izsledkov revizije so se jo na ministrstvu odločili izvesti še na 12 naključnih centrih po državi.

Nekdanja direktorica CSD-ja Trbovlje in zdajšnja poslanka SMC-ja Irena Grošelj Košnik je po informacijah, ki so v javnost prišle lani, najemala posojila za center brez soglasij finančnega ministra in ministrstva za delo, najetih posojil pa ni vključila v letna poročila, zaključne račune in finančne načrte zavoda. Skupno naj bi šlo za približno 110.000 evrov posojil. Novo vodstvo CSD-ja Trbovlje naj bi po opozorilu finančne uprave tudi ugotovilo, da center pod vodstvom Grošelj Košnikove ni plačal socialnih prispevkov za 12 zaposlenih v višini 46.000 evrov.

SMC: Grošelj Košnikova naj svoje delo nadaljuje
V bran Grošelj Košnikovi so se postavili v SMC-ju, vodja poslanske skupine Simona Kustec Lipicer je izpostavila, da proti nekdanji direktorici CSD-ja ni bil uveden noben postopek, zato ne vidi razloga, da ne bi svojega dela nadaljevala.

"V prvi vrsti je glavno sporočilo in ugotovitev tega notranjega nadzora to, da obstajajo sistemske pomanjkljivosti v nadzorih delovanja centrov za socialno delo v Sloveniji, zato tudi pozdravljam odločitev pristojnega ministrstva, da bo izvedlo vse potrebno, da se ta sistemski nadzor okrepi. Pričakujemo tudi, da bodo to celotno verigo nadzora na relaciji centrov za socialno delo prek sveta zavodov do samega ministrstva opravili v vseh centrih, ne samo v dvanajstih naključno izbranih. Glede delovanja CSD-ja Trbovlje v naši poslanski skupini SMC-ja in stranki SMC pričakujemo, da bodo vsi pristojni organi v okviru svojih pristojnosti odgovorno in profesionalno opravili in zaključili vse procese," je povedala Kustec Lipicerjeva.

Hkrati je izpostavila, da vsi postopki, ki "se nanašajo na preteklo delovanje CSD-ja Trbovlje, še potekajo in po naših informacijah postopki proti naši poslanki osebno niso vzpostavljeni".

Kljub nepravilnostim v CSD poslanka ostaja v DZ