"Predlagana sprememba ustave omogoča, da bi se lahko državni zbor razpustil tudi s svojim sklepom in s tem sam sebi dejansko skrajšal mandat," so pojasnili v SDS-u. Foto: Bobo

Dokler niso uporabljeni vsi instrumenti, ki jih ustava predvideva, se pravi konstruktivna nezaupnica, takega predloga ni mogoče šteti za resen poskus državniške drže v parlamentu.

Majda Potrata, SD
Predčasne volitve
Predlog SDS-a predvideva hitrejšo pot do predčasnih volitev, kot je predvidena zdaj. Foto: MMC RTV SLO

Tukaj gre samo za vprašanje odgovornosti. Odgovornosti nas poslancev do tega, ali omogočimo predčasne volitve.

Branko Grims, SDS

Ustavna komisija državnega zbora je na seji obravnavala predlagane ustavne spremembe SDS-a, s katerimi bi se uredil postopek za izvedbo predčasnih volitev. Sejo so končali brez glasovanja.

Ker je po mnenju predsednika DZ-ja Pavla Gantarja večina poslancev izrazila željo po oblikovanju strokovne komisije, jo bodo ustanovili na naslednji seji. Komisija bo preučila predlog SDS-a, ki pa nima možnosti, da bi v DZ-ju dobil potrebno dvotretjinsko večino. Podpirajo ga namreč le poslanci SDS-a, drugi pa zatrjujejo, da predčasne volitve omogoča že zdajšnja ureditev.

Predstavnik državnega sveta Jernej Verbič je na začetku seje povedal, da je komisija za državno ureditev DS-ja predlog SDS-a podprla, saj je ta ena izmed mogočih poti preseganja današnjih kriznih razmer.

"Postopek bi bil hitrejši"
"Zdaj ustava v praksi omogoča predčasne volitve, če se trikrat zaporedoma izreče nezaupnica aktualni vladi in se ne izvoli neka nova garnitura. Samo v tem primeru ima predsednik države možnost, da razpiše nove volitve. Po našem predlogu bi bil postopek hitrejši," je dejal Grims in pojasnil, da bi lahko predčasne volitve sledile z enkratnim glasovanjem in pri tem z absolutno večino poslank in poslancev.

"V primeru, ki ga predlagamo, bi zadoščalo le enkratno glasovanje, in ker ne bi šlo za izrekanje nezaupnice, ampak bi bil to sklep o prekinitvi mandata, postopek tudi ne bi bil mučen za aktualnega predsednika vlade. Dolgemu postopku bi se lahko izognili s sprejetjem našega predloga, ki je skladen z ustavnim redom," je prepričan.

V SD-ju in Zaresu predlagajo ustanovitev strokovne skupine
V poslanski skupini SD-ja po besedah poslanca Mirana Potrča predlagajo, da se glede sprememb ustave v zvezi s postopkom predčasnih volitev oblikuje strokovna skupina, ki bo ocenila vsebino predloga SDS-a.

Z njim se strinja tudi poslanec Zaresa Gregor Golobič: "Prav je načelno in temeljito premisliti ta vidik. Pomembno je, da bi se čim prej taka strokovna komisija formirala." Dodal je še: "Vlada je manjšinska, kar ni dobro, je pa legitimna."

Potrč: To je skrajno nepremišljen pristop
"Kaže oceniti, ali so predlagane ustavne spremembe sploh potrebne, kakšen bi bil njihov cilj in namen. Ne bi bilo dobro, da bi se jih lotevali nepremišljeno," je dejal Potrč. Po njegovem mnenju so predlagane ustavne spremembe v ciljih zelo podobne ciljem, ki jih naš sistem že ima. "Veljavni instituti, ki obstajajo, zadoščajo, da v resnih primerih pride do odločitev, ki imajo za posledico predčasne volitve," je zatrdil.

"Po predlogu SDS-a bi se lahko razpustitev parlamenta zahtevala brez vsakega vsebinskega razloga, če bi to zahtevalo 20 poslancev ali vlada. To se nam zdi skrajno nepremišljen pristop," je še poudaril Potrč.

Na to se je odzval Grims: "To ni res. Če bi prebrali drugi odstavek osnutka, ima notri stavek, ki je kristalno jasen. Predlog mora biti obrazložen." Znova je zatrdil, da SDS s predlogom ponuja edini način, da je legitimiteta zagotovljena, hitro rešitev, ki je skladna z ustavnim redom. Prepričan je, da za to ne potrebujejo nobene komisije, ampak le državotvornost.

"DZ bi moral imeti možnost samorazpustitve"
"Nobena ustava, ko se piše, ni popolna in življenje včasih pokaže tudi pomanjkljivosti določenih določb. Mislim, da se je glede razpustitve DZ-ja pokazala ena luknja," je dejal poslanec SDS-a France Cukjati.

Sprašuje se, zakaj ne bi imel DZ možnosti, da se sam razpusti. "Ne verjamem sicer, da bo pri nas prišla kdaj situacija do tega, da bo večina v parlamentu ugotovila, da bi bilo pametno razpustiti parlament. To je le odpiranje možnosti, ki se je pokazala kot zelo dobra rešitev, če bi bila politična volja taka. To možnost bi moral DZ imeti," meni.

"Spremembe ustave ne podpiramo"
Franc Pukšič,
poslanec SLS-a, je poudaril, da bi se morale ustavne spremembe zgoditi na začetku, in ne na koncu mandata, pri tem pa mora biti ustavna sprememba "široka politična volja". Pri tem je tudi opozoril na to, da je imela vlada leta 2009 trikrat višjo stopnjo zaupanja, kot pa jo ima danes, ko je to zgolj 20-odstotno.

"V SLS-u danes ne bomo podprli nobene spremembe ustave," je še zagotovil in dodal, da v poslanski skupini podpirajo predčasne volitve.

"Danes smo v takšni politični, gospodarski krizi, da je nujno nekaj narediti. Tisti, ki še sestavljate koalicijo, ste najbolj odgovorni za to. Ljudje ne razumejo, zakaj se vztraja na okopih opozicije, ki želi ohranjati oblast, kolikor časa pač gre," je še dejal Pukšič.
Na problematičnost spremembe ustave pa je opozorila Darja Lavtižar Bebler, poslanka SD-ja. Ustavnih sprememb se "ne bi smeli lotevati po potrebi, trenutnem navdihu in prepričanju", saj je po njenih besedah vsak člen ustave "nadvse zahtevna materija".

Dokler niso uporabljeni vsi instrumenti, ki jih ustava predvideva, se pravi konstruktivna nezaupnica, takega predloga ni mogoče šteti za resen poskus državniške drže v parlamentu.

Majda Potrata, SD

Tukaj gre samo za vprašanje odgovornosti. Odgovornosti nas poslancev do tega, ali omogočimo predčasne volitve.

Branko Grims, SDS