Slovenija - transplantat: Program presaditev za namen zdravljenja lahko izvajamo le v okolju, kjer še cenijo načela solidarnosti, nesebičnosti, sočutja in nepridobitnosti. Foto: RTV  SLO
Slovenija - transplantat: Program presaditev za namen zdravljenja lahko izvajamo le v okolju, kjer še cenijo načela solidarnosti, nesebičnosti, sočutja in nepridobitnosti. Foto: RTV SLO

S pomočjo darovalcev naj bi v Sloveniji od leta 1970, odkar izvajajo presaditve organov za namen zdravljenja, rešili življenje 66 srčnim bolnikom, 94 bolnikom z obolenjem jeter in po enemu bolniku s presaditvijo trebušne slinavke in pljuč. Izboljšali naj bi tudi kakovost življenja 703 bolnikom s končno ledvično odpovedjo.

V Sloveniji je v povprečju 15 darovalcev na milijon ljudi, kar nas uvršča na rep držav članic Unije. Letos je bilo na primer darovalcev le 10, opozarja zavod, imenovan tudi Slovenija - transplantat, osrednja ustanova za izvajanje darovalskega programa v Sloveniji. Tu so za zdaj nabrali le 20 ledvic. Na čakalnem seznamu za presaditev pa je pri nas 95 bolnikov.

Zavod se sicer ob 9. evropskem dnevu darovanja in transplantacije ne zahvaljuje le darovalcem in njihovim bližnjim, temveč tudi strokovnim ekipam in posameznikom ter prostovoljcem v zdravstvenih ustanovah, lekarnah in Rdečem križu, ki sodelujejo v programu Darovalec.