Predvidene davčne novosti bodo zagotovo še odmevale. Foto: MMC RTV SLO
Predvidene davčne novosti bodo zagotovo še odmevale. Foto: MMC RTV SLO

Mi bi podprli, če bi dejansko obdavčili tiste, ki imajo najvišje dohodke, se pravi tiste, ki so najbolj bogati v tej državi, ne pa da bi zajeli srednji razred, intelektualce...

Karl Erjavec (DeSUS) o napovedanih spremembah dohodninske zakonodaje
Gaspari, Pahor, Križanič
Koga bo vlada dodatno obdavčila? Foto: MMC RTV SLO
Davki razburjajo

Skladno s predlogom, ki je že koalicijsko usklajen, se bo zavezance za dohodnino z dohodki, ki se vštevajo v letno davčno osnovo in so višji od dveh povprečnih plač in pol, dodatno obremenilo z uvedbo dveh dodatnih davčnih razredov s stopnjama 45 in 50 odstotkov ob nespremenjenih standardnih olajšavah.

Dohodninska lestvica bo tako znova imela pet razredov s stopnjami 16, 27, 41, 45 in 50 odstotkov.

Če bo neto letna davčna osnova do 7.500 evrov, bo dohodnina znašala 16 odstotkov osnove. Če bo osnova med 7.500 in 15.000 evrov, bo dohodnina 1.200 evrov plus 27 odstotkov razlike nad 7.500 evrov. Če bo osnova med 15.000 in 30.500 evrov, bo dohodnina 3.225 evrov plus 41 odstotkov razlike nad 15.000 evrov. Če bo osnova med 30.500 in 37.000 evrov, bo dohodnina 9.580 evrov plus 45 odstotkov razlike nad 30.500 evrov. Za neto davčno osnovo nad 37.000 evrov bo dohodnina znašala 12.505 evrov plus 50 odstotkov razlike nad 37.000 evrov.

Obremenjen višji srednji sloj
Križanič je o tem sicer govoril že junija, ko je ob napovedi uvedbe novega dohodninskega razreda dodal, da bi bil ta "vezan tudi s precejšnjo dohodninsko olajšavo, tako da bi bil neto učinek zopet negativen na javne finance". Tako je minister za finance France Križanič napovedal nov, četrti razred dohodninske lestvice, ki bi najbolj obremenil višji srednji razred.

Višja dodatna splošna olajšava in vrnitev stanovanjske
Novela bo tudi povečala dodatno splošno olajšavo za zavezance s skupnimi dohodki do višine prvega praga skupnih dohodkov. Omogočila bo uveljavljanje dodatne splošne olajšave (za leto 2009 do 8.557 evrov). Dodatna splošna olajšava bo določena v višini, ki bo omogočala, da zavezanci, ki prejemajo minimalno plačo oz. dohodke iz delovnega razmerja do 8.557 evrov, ne bodo obdavčeni. Znova bo uvedena tudi stanovanjska olajšava v znesku plačanih obresti in glavnice, vendar ne več kot 600 evrov.

Križanič uresničuje zaveze koalicije?
Cilj predloga je uresničitev zavez iz koalicijske pogodbe v zvezi z izboljšanjem dohodkovnega položaja najnižjih dohodkovnih skupin in bolj optimalnim razvrščanjem dohodninskih zavezancev po davčnih razredih ter hitrejša in ugodnejša ureditev stanovanjskega problema.

Presenečen LDS ...
Križaničevo napoved so za TV Slovenija komentirale tudi stranke. "Mi se o tem nismo dogovarjali na vladi, zato nas je ta izjava tudi malo presenetila," je priznala prvakinja LDS-a Katarina Kresal. LDS sicer nasprotuje dodatnim obdavčitvam prebivalstva, saj meni, da se proračun lahko polni tudi s pomočjo učinkovitejše izterjave davkov, akcijo za odpravo sive ekonomije in cenejšo javno upravo.

... zadržana SDS in SNS ...
SNS bo počakal, da bo "predlog uradno na mizi", saj se o njegovi vsebini ne ve dovolj, je dejal Zmago Jelinčič (SNS). Tudi SDS bo predlagane spremembe komentiral šele, ko ga bo ministrstvo dejansko dalo v obravnavo vladi.

in DeSUS s pogoji
V DeSUS-u spremembam dohodninske zakonodaje načeloma ne nasprotujejo, a le "če bi dejansko obdavčili tiste, ki imajo najvišje dohodke, se pravi tiste, ki so najbolj bogati v tej državi, ne pa da bi zajeli srednji razred, intelektualce ..." je dejal Karl Erjavec.

Mi bi podprli, če bi dejansko obdavčili tiste, ki imajo najvišje dohodke, se pravi tiste, ki so najbolj bogati v tej državi, ne pa da bi zajeli srednji razred, intelektualce...

Karl Erjavec (DeSUS) o napovedanih spremembah dohodninske zakonodaje
Davki razburjajo