Delavci v zdravstvu in socialnem varstvu morajo med stavko upoštevati stroge smernice. Tudi zato v sindikatu nasprotujejo zamisli, da stavkovni dan ne bi bil plačan. Foto: BoBo
Delavci v zdravstvu in socialnem varstvu morajo med stavko upoštevati stroge smernice. Tudi zato v sindikatu nasprotujejo zamisli, da stavkovni dan ne bi bil plačan. Foto: BoBo
Pomoč upokojencem
Delavke, ki izvajajo socialno oskrbo na domu uporabnikov, morajo uporabljati svoja osebna vozila za obiskovanje in oskrbo varovancev na domu, kar pomeni, da opravijo od 20 do 40, pa tudi še več kilometrov dnevno. Zaradi predlaganega znižanja kilometrine bi dobile najmanj 77 evrov na mesec manj. Foto: MMC RTV SLO

Predsednik sindikata Zvonko Vukadinovič je poudaril, da zaradi stavke niso nastali nikakršni ekscesni dogodki v povezavi z oskrbo prebivalstva, prav tako zaradi nje ni zmanjšanja izpolnitve programa. Bi pa se to lahko zgodilo, če jim vlada ne bo prisluhnila in bodo stavko zaostrili.

Če pa bodo zavodi zaposlenim vseeno odšteli ure za stavko, bo sindikat sprožil ustrezne postopke. Ne glede na to, kaj je predsednik vlade Janez Janša že dejal, pričakujejo, da bo spoštoval pravno državo in postopke, ki jih predvidevajo zakoni in kolektivne pogodbe. Sicer pa bo v končni fazi, če ne bo šlo drugače, odločila sodna veja oblasti, je še dejal Vukadinovič.

Oskrba na domu zahteva tudi lasten prevoz - in kilometrino
Sindikat ob tem opozarja, da bodo vladni varčevalni ukrepi še posebej prizadeli obe njihovi dejavnosti - še posebno dva ukrepa: znižanje kilometrine pri službenih poteh in omejevanje zaposlovanja. Drastično znižanje kilometrine, kot jo predlaga vlada, bo prizadelo predvsem delavke, ki izvajajo socialno oskrbo na domu uporabnikov. Te namreč morajo uporabljati svoja osebna vozila za obiskovanje in oskrbo varovancev na domu in opravijo od 20 do 40, pa tudi še več kilometrov dnevno.

V sindikatu so izračunali, da bi bile zaradi predlaganega znižanja kilometrine, če na dan opravijo le 20 kilometrov, prikrajšane za več kot 77 evrov, je navedla generalna sekretarka Dragica Kekec. Posvarila je tudi, da se bodo v bolnišnicah v primeru nenadomeščanja zaposlenih pojavile težave v organizaciji dela. Že danes je namreč predvsem srednji zdravstveni kader preobremenjen.

Vukadinovič pa je ob tem opozoril še, da je med zaposlenimi v zdravstvu in socialnem varstvu še okrog 80 odstotkov takšnih, ki bi še morali odpraviti dve plačni nesorazmerji. Če se jim bodo plače znižale, bodo še bolj prizadeti, je opozoril in dodal, da bodo tudi zato pri odpravi plačnih nesorazmerij vztrajali. Tudi regres za letošnje leto je po Vukadinovičevih besedah že zapadel.

Družina z dvema javnima uslužbencema brez 7.374 evrov na leto
Kekčeva je nato predstavila še izračun, kaj bi vsi vladni ukrepi - od znižanja plač, potnih stroškov do izgube otroškega dodatka, subvencije za malico otrok ... pomenilo za štiričlansko družino, v kateri sta oba starša javna uslužbenca. Preračunali so, da bi ta družina izgubila 651,52 evra mesečno oz. 7.374 evrov letno.