18. aprila je stavkalo okoli 100.000 javnih uslužbencev. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
18. aprila je stavkalo okoli 100.000 javnih uslužbencev. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Stavka ne bo plačana, ker iz stavkovnih zahtev izhaja, da splošna stavka ni potekala zaradi neizpolnjevanja oziroma kršitev določil kolektivnih pogodb, temveč zaradi nestrinjanja z nekaterimi ukrepi, ki jih je vlada predlagala za uravnoteženje javnih financ, so na ministrstvu za pravosodje in javno upravo še zapisali v sporočilu za javnost.

Ob tem so še zatrdili, da je odločitev o neplačani stavki skladna z usmeritvami vlade glede ravnanja resornih ministrov in predstojnikov vladnih služb pred začetkom in v času izvajanja stavke.

Odsotnost bo obračunana pri plači, izplačani junija
"Vsem tistim javnim uslužbencem, ki so zaposleni v organih, ki plačo prejemajo 5. v mesecu, se vse odsotnosti z dela (bolniške, dopusti) obračunajo v naslednjem mesecu," ob tem pojasnjujejo na ministrstvu in dodajajo, da bo neizplačilo dela plače zaradi stavke izvedeno v plači, ki jo bodo ti javni uslužbenci prejeli v mesecu juniju.

Naloga delodajalcev oziroma vodij organov je, da ugotovijo, kateri javni uslužbenci so na dan stavke, 18. aprila, delovne naloge izpolnjeval in kateri ne, še pravijo.