Janša je Delo in njegovega novinarja tožil zaradi prispevka o ustanovitvi nove veteranske organizacije. Foto: BoBo
Janša je Delo in njegovega novinarja tožil zaradi prispevka o ustanovitvi nove veteranske organizacije. Foto: BoBo

Sodišče je po poročanju Dela v obrazložitvi zapisalo, da je Janša javna osebnost, kar pomeni, da je dolžan trpeti večje posege v zasebnost, poročanje o njegovem političnem delovanju in izražanje nestrinjanja s tem pa utemeljuje javni interes, ne želja po senzacionalističnim berilu.

Janša je po sodbi dolžan toženi stranki v 15 dneh vrniti pravdne stroške v znesku 985,15 evra z zakonskimi zamudnimi obrestmi.

Janšo zmotil prispevek o veteranih
Predsednika SDS-a je zmotil prispevek Borisa Ježa z naslovom Zgodovine se ne dela po nočnih sanjah. V njem je Jež pisal o ustanovitvi novega veteranskega združenja, za katero so se med drugim zavzeli Janša, Igor Bavčar, Lojze Peterle in Tone Krkovič.

Jež je o plebiscitu zapisal, da je mogoče zgodovino sprevračati. To pa po njegovem mnenju postaja škodljivo in nevarno. "Pri Janši, Bavčarju, Peterletu, Krkoviču gre za neposredno zlorabljanje demokracije," je še zapisal ter dodal, "da se plebiscita ne da sprivatizirati. Kot to počne Janša."

Pred okrajno sodnico Majo Kolničar Stanković je sprva potekal poravnalni narok, ki pa je bil neuspešen. Nato je sledila obravnava, na kateri so zaslišali Janšo, ki je na zaslišanju poudaril, da je šlo za politično in osebno diskreditacijo, zaradi katere zahteva 5000 evrov odškodnine.