Civilno tožbo Janeza Janše proti finskemu novinarju Magnusu Berglundu in televiziji YLE ter nekdanjemu generalnemu direktorju policije Bojanu Potočniku bo ljubljansko okrožno sodišče začelo obravnavati 17. junija. Foto: MMC RTV SLO
Civilno tožbo Janeza Janše proti finskemu novinarju Magnusu Berglundu in televiziji YLE ter nekdanjemu generalnemu direktorju policije Bojanu Potočniku bo ljubljansko okrožno sodišče začelo obravnavati 17. junija. Foto: MMC RTV SLO
Preiskovalna sodnica ljubljanskega okrožnega sodišča je decembra zavrnila predlog tožilstva za uvedbo preiskave proti Berglundu zaradi domnevne žaljive obdolžitve Janeza Janše, vendar še vedno ni jasno, ali bo preiskava uvedena ali ne. Foto: EPA

Janez Janša od finskega novinarja Magnusa Berglunda in televizije YLE ter nekdanjega generalnega direktorja policije Bojana Potočnika zahteva milijon evrov in pol odškodnine.

Janševa odvetnica Nina Zidar Klemenčič je po predvajanju oddaje Resnica o Patrii septembra 2008 na nacionalni televiziji, v kateri je novinar Magnus Berglund nekdanjega premierja označil za prejemnika podkupnin v domnevno spornih poslih s Patrio, vložila odškodninsko tožbo na civilni oddelek novomeškega okrožnega sodišča, piše Delo.

Sodišče je pritožbe strank zavrnilo
Po zapletih zaradi krajevne pristojnosti sodišča je ljubljansko višje sodišče zavrnilo vse pritožbe strank in februarja potrdilo odločitev novomeškega sodišča, ki se je izreklo za krajevno nepristojno in zadevo odstopilo Okrožnemu sodišču v Ljubljani. Razpravljajoči ljubljanski okrožni sodnik je poravnalni oziroma prvi narok tako razpisal za 17. junij.

Hkrati je prvotoženi stranki prosil, naj mu informativno posredujeta dodatne finske pravne vire, predvsem tamkajšnji zakon, ki ureja komuniciranje v javnih medijih, in zakon, ki ureja odškodninsko odgovornost za škodo, storjeno v medijih, ter relevantno sodno prakso. Opozoril je, da s to poizvedbo še ne zavzema stališča do prava, ki ga bo uporabil pri razsojanju o tožbi.

Finsko ali slovensko pravo?
Kot poudarja pooblaščenec toženih Fincev, odvetnik Andrej Kirm iz odvetniške družbe Avbreht, Zajc in partnerji, se bo moralo sodišče v nadaljevanju opredeliti do njihovega predloga, da naj pri obravnavi tožbe uporabi finsko pravo. Oddaja je bila narejena za finsko občinstvo in je bila prvič predvajana na Finskem, zato se Kirmu, tudi po pravilih mednarodnega prava, zdi smiselna uporaba finskih pravnih standardov.

Kirm poudarja, da je finski novinar skrbno preveril vire in objavljene informacije. Da so bile te dovolj "močne", potrjuje tudi vložitev obtožnega predloga proti Janši in soobdolženim. Na obtožni predlog v zadevi Patria, o kateri gre beseda tudi v sporni oddaji, bo, kot napoveduje, civilno sodišče opozoril tudi Švajgerjev pooblaščenec odvetnik Stojan Zdolšek.