Zadnje četrtletje po napovedih ne bo veliko novih priložnosti za iskalce zaposlitve. Foto: BoBo
Zadnje četrtletje po napovedih ne bo veliko novih priložnosti za iskalce zaposlitve. Foto: BoBo

V raziskavi je bilo vključenih 621 delodajalcev iz desetih različnih panog. Med njimi jih 12 odstotkov načrtuje povečanje zaposlovanja, 9 odstotkov pa zmanjšanje. Neto napoved zaposlovanja tako znaša tri odstotke in je za šest odstotkov nižja glede na tretje četrtletje.

Delodajalci v sloveniji še vedno iščejo specifične profile z ustreznimi kompetencami, kot so upravljalci strojev, kvalificirani delavci, IT strokovnjaki, inženirji in prodajni zastopniki, je ob predstavitvi raziskave povedala direktorica prodaje v družbi Manpower Romana Šercelj.

Najboljše napovedi zaposlovanja so sicer v panogi oskrbe z elektriko, plinom in vodo. Najslabše napovedi pa prihajajo iz javnega sektorja in socialnih storitev ter gostinstva in hotelirstva. Zadnje je seveda povezano z varčevalnimi ukrepi in koncem turistične sezone.

Po regijah bo rast zaposlovanja največja med delodajalci v osrednji in jugozahodni regiji, najnižja pa bo v severovzhodni in jugovzhodni regiji, v Evropi pa so najbolj optimistične napovedi zaposlovanja v Turčiji, Romuniji, Izraelu in na Norveškem.

L. L.