Sestanek med ministrico in premierjem na temo interpelacije bo predvidoma ta četrtek. Foto: BoBo
Sestanek med ministrico in premierjem na temo interpelacije bo predvidoma ta četrtek. Foto: BoBo
Stari starši
Stari starši se bodo na odločitev sodišča, da bodo o morebitni vrnitvi dečkov potekali posebni postopki, pritožili. Foto: BoBo
Matjaž Han
Matjaž Han (SD) objektivno odgovornost za primer daje na "vse". Foto: BoBo

Upravno sodišče je ugotovilo, da so bile ob odvzemu koroških fantkov konec marca letos kršene ustavne in človekove pravice tako babici kot njunima vnukoma. Prav zaradi konkretnega primera pa je zoper ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti SDS vložil interpelacijo.

Ministrica je v Odmevih (celoten pogovor si lahko ogledate v videoprispevku) dejala, da sodišče ni posegalo v odločitev o namestitvi dečkov. Ob tem je opozorila, da ministrstvo o odločitvi upravnega sodišča sploh ni bilo uradno seznanjeno, ampak so o tem izvedeli iz medijev.

Kljub temu, da je sodišče v postopku odvzema otrok ugotovilo določene napake, bi lahko po njenih besedah "takoj prenehalo s to odločitvijo ter otroka na nek način dodelilo starim staršem". Odločba jasno pravi, da je za otroke tam, kjer sta nameščena, dobro poskrbljeno in sodišče v to odločitev Centra za socialno delo (CSD) Velenje ne posega, je izpostavila ministrica.

Ob tem je spomnila, da tudi strokovni nadzor ni ugotovil napake v postopku, kar je bila podlaga za njeno dosedanje stališče. "Če bi sama mimo tega odločila, bi bila to popolnoma arbitrarna odločitev, tega pa ne želim," je poudarila.

SMC: Družina je sveta kategorija
Vodja poslancev SMC-ja Simona Kustec Lipicer je v izjavi novinarjem pojasnila, da pravnih procesov, ki še niso končani, ne morejo komentirati, pač pa je njihova naloga ugotavljanje politične korektnosti in odgovornost v povezavi z izvajanjem socialne politike ter socialne zaščite.

Poudarila je, da je družina sveta kategorija in ji država mora pomagati, ko se znajde v stiski. Tako želijo od ministrice odgovore, ali je sistem pri tej pomoči ustrezen. S temi besedami je tudi odgovorila na vprašanje glede podpore ministrici in dodala, da je nespodobno, da bi to vezali na kateri koli konkreten primer ljudi v stiski, na katerih je tudi nespodobno politično obračunavati.

Vprašanje, kdaj je minister objektivno odgovoren, je po ocenah Simone Kustec Lipicer zapleteno, vezano pa predvsem na ministrov odnos do področja, načinov reševanja težav in tega, ali nadzoruje celoten sistem izvajanja procesov institucij na svojem področju. Po njenih ocenah je kar nekaj primerov v zadnjem času na področju socialne politike kazalo na to, da veriga odgovornosti in nadzora ne deluje optimalno.

DeSUS za pogovor o vseh odprtih temah
Tudi v DeSUS poudarjajo, da podpora Kopač Mrakovi ob glasovanju o interpelaciji ni samoumevna. Že pred časom so se odločili, da se bodo z ministrico v poslanski skupini pogovorili o vseh odprtih temah, je pojasnil vodja poslancev Franc Jurša. V zvezi s konkretnim primerom pa želijo tudi vrsto drugih odgovorov, med drugim glede usklajevanja pokojnin in skrbi za starejše. O vseh teh temah bo koalicija razpravljala 3. junija, je dodal.

Jurša sicer meni, da sodba upravnega sodišča v tem trenutku za ministrico ni najugodnejša. Te zadeve bo morala po njegovih besedah utemeljiti zlasti predsedniku vlade Miru Cerarju in koalicijskim partnerjem, od tega pa bo odvisna tudi podpora koalicije ministrici. A kljub temu Jurša meni, da primer ne bo vplival na trdnost koalicije.

SD: Ministrica je ravnala prav
V SD namreč ponavljajo, da svojo ministrico podpirajo, in ocenjujejo, da je ravnala prav. Če je res, da so bili otroci starim staršem odvzeti nezakonito, se vodja strankinih poslancev SD-ja Matjaž Han sprašuje, zakaj otroka nista že vrnjena starim staršem. Prav tako mora biti po Hanovem mnenju razlog, da so jima otroke sploh odvzeli. Kot je zatrdil Han, mu je hudo, ker se nekateri odvetniki "pasejo na taki tragediji, pozabljajo pa na najbolj sveto, torej na otroke".

Prepričan je, da bo ministrica brez težav pojasnila, kaj je bilo narobe. Če bodo ugotovljene napake, pa bo moral odgovarjati center za socialno delo (CSD), pravi Han. Na vprašanje, ali bi morala ministrica prevzeti odgovornost za napačno delo CSD-ja, pa bo po njegovih besedah odgovorila ona sama.

Objektivna odgovornost v konkretnem primeru je po Hanovem mnenju na vseh, tudi na medijih, ker naj ne bi delali v korist otrok. Po njegovi oceni je namreč dejstvo, da so se jima zgodile hude tragedije in je država ukrepala.

Pojasnila ministrice pričakuje tudi premier Cerar, so pojasnili v njegovem kabinetu.
S CSD Velenje so sporočili, da se bodo pritožili.





Cerar želi pogovor s Kopač Mrakovo
Cerar želi pogovor s Kopač Mrakovo