Slovenija

Poudarki

  • Trobec Bučan: Vidim, da sem se odločila prav
  • Iz vlade verjetno odhaja tudi DeSUS-ov minister Roko Žarnič
  • V Zaresu vre, LDS napoveduje vse mogoče scenarije
  • "Odstop ima učinke na položaj DeSUS-a"
Karl Erjavec
"Odhod DeSUS-a iz vlade je prvi korak k deblokadi vlade, naslednjega pa mora storiti predsednik vlade," je prepričan Erjavec. Foto: MMC RTV SLO
       Pričakoval bi, da bi se predsednik vlade strinjal, da skušamo preprečiti referendum o pokojninski reformi, ki, kot lahko pričakujemo, nima velike možnosti, da bi bil uspešen. Kot predsednik stranke nimam druge možnosti, kot da pri organih stranke sprožim postopek za to, da izstopimo iz koalicije.       
 Karl Erjavec, DeSUS
Duša Trobec Bučan
Vse se je začelo z odstopom Duše Trobec Bučan. Foto: MMC RTV SLO
       Stranko DeSUS moti, da smo bili ves čas v koaliciji v podrejenem položaju, da naši predlogi ne glede na to, ali so bili dobri ali ne, niso bili sprejeti.       
 Karl Erjavec, DeSUS
VIDEO
DeSUS zapušča koalicijo....

Dodaj v

DeSUS odhaja iz koalicije, kjer "ni posluha za poštenje"

Odločitev o izstopu iz koalicije je bil sprejeta soglasno
19. april 2011 ob 07:32,
zadnji poseg: 19. april 2011 ob 14:53
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Člani izvršnega odbora stranke so po dokaj živahni razpravi sklenili, da ne morejo več sodelovati v koaliciji, v kateri ni posluha za poštenje, je pojasnil predsednik stranke Karl Erjavec.

Za izstop iz koalicije (postopek so že sprožili) so bili vsi člani izvršnega odbora in vsi poslanci ter pomembni funkcionarji stranke, je na tiskovni konferenci še razložil Erjavec in dodal, da v stranki upajo, da bodo s koalicijo "konstruktivno sodelovali še naprej". Odločitev o izstopu mora potrditi še svet stranke, ki bo o tem odločal 6. maja.


Trobec Bučan: Vidim, da sem se odločila prav
Ministrica za lokalno samoupravo v odstopu Duša Trobec Bučan je ob tem povedala, da je ob nastopu položaja obljubila, da bo po treh mesecih odstopila, če svojega dela ne bo dobro opravila, kar je tudi storila. "In po enem dnevu vidim, da sem se odločila prav," je dejala. Minister za okolje Roko Žarnič pa je prepričan, da je svoje delo dobro opravljal, zato tudi nadalje namerava ostati v politiki.

Minister za delo Ivan Svetlik (ki je bil za ministra ob začetku mandata Pahorjeve vlade imenovan iz kvote poslancev DeSUS-a) je v MMC-jevi spletni klepetalnici DeSUS-ov izstop iz koalicije komentiral: "Izstop ni povsem nepričakovan. Obžalovati je treba, da se DeSUS ne zavzema več za nujne reforme in se že podaja v predvolilni boj."

Pahorju DeSUS-a ni uspelo prepričati
Že pred izvršnim odborom stranke je Erjavec poudaril, da ga premierju Borutu Pahorju na dopoldanskem sestanku ni uspelo prepričati, da bi si premislil glede izstopa iz koalicije. Povedal je, da sta imela s premierjem dolg pogovor, zlasti o sodelovanju DeSUS-a v tej koaliciji. "Povedal sem, da se je ta vlada očitno izpela, da ne verjamem, da lahko še kar koli izpelje. Vemo pa, da so potrebne določene reformne spremembe," je poudaril Erjavec. Pahorju je še povedal, da obžaluje, da se jim ni uspelo uskladiti glede pokojninske reforme, čeprav so bili zelo blizu. "To je tudi eden pomembnih razlogov za to, da bom danes predlagal izhod iz koalicije," je pojasnil.

"Pahor je zaskrbljen"
Premier je po besedah predsednika DeSUS-a zaskrbljen. "Vendar to zaskrbljenost delimo vsi. Vemo, da je politična situacija težka, da je Slovenija blokirana. Morda je ravno ta korak DeSUS-a danes prvi korak k deblokadi te situacije," je še poudaril.

Predsednik stranke Karl Erjavec je izstop iz koalicijskih vrst predlagal po odstopu ministrice za lokalno samoupravo Duše Trobec Bučan. Kot je znano, je ministrica, ki je bila na položaj imenovana iz kvote DeSUS-a, v ponedeljek podala svoj nepreklicni odstop. Zanj se je odločila, ker se ji zdi, da pri svojem delu ne uživa podpore, in ker ima "dovolj neresnic in polresnic" na račun svojega dela. Erjavec je ob tem poudaril, da ima njen odstop učinke na položaj DeSUS-a v koaliciji, tudi zato, ker v DeSUS-u novega kandidata za ministra v nobenem primeru ne nameravajo predlagati.

V koalicijo SLS ali nepovezani poslanci?
V javnosti so se pojavila ugibanja, ali bi lahko katera od preostalih parlamentarnih strank stopila na mesto DeSUS-a, če bi ta uresničil Erjavčeve grožnje. Pojavljali so se namigi, da naj bi bil pripravljen v koalicijo vstopiti SLS, a predsednik stranke Radovan Žerjav je v ponedeljek to že zanikal.

"Kot sem že neštetokrat javno dejal in tudi zapisal, te navedbe v celoti odločno zavračamo. Stranka ne bo vstopila v aktualno vladno koalicijo in bo do konca tokratnega mandata delovala v opoziciji," je zagotovil Žerjav. Nepovezani poslanci pa bodo po besedah Franca Žnidaršiča o tej možnosti še premislili, je poročal časopis Dnevnik.

An. Ma., T. K. B., Katja Pirnat
Prijavi napako
Komentarji
urko23
# 19.04.2011 ob 07:46
Kharel se od nekdaj obrača tko kot piha vetr, gre tja kjer mu bol paše in je bol za njegovo rit.
Zdej je to sigurno izstop, ker te vleda noben ne podpira več, bo on pametno izstopu.
Ivan
# 19.04.2011 ob 07:53
Da ne bo pomote, ne podpiram te vlade.
Ampak, tole kar dela Kahl je pa pod mejo dobrega okusa. Vedno izsiljuje, postavlja pogoje in se s populističnimi forami dobrika bazi upokojencev - mogoče se spomnite obljube o 1000€ pokojnine - enako neumna kot Križaničeva o 1000€ plače.
V glavnem, pokazal je nekredibilnost, nezaneslivost in neodgovornost. Takšne stranke, kljub zapisom prej, da ga podpirajo ne bi volil niti če bi se jim pridružil največji svetovni guru za reševanje kriz.
Tudi tebe upam, da bo čim prej odplaknilo na smetišče zgodovine skupaj z vsemi ostalimi v parlamentu.
slovan
# 19.04.2011 ob 07:35
Hočemo volitve!!!!!
hydrogenium
# 19.04.2011 ob 08:01
Namesto da bi se ukvarjali z krizo v gospodarstvu, se ukvarjajo sami s sabo!!! A je tle še sploh kdo normaln? Gospodarstvo tone globlje in globlje, ministri odstopajo kot po tekočem traku - KAKŠNA DRŽAVA JE TO? Najlažje si je nabasat polne žepe in odstopit !
fafner
# 19.04.2011 ob 08:03
Kahel je najslabša svar, ki se je zgodila v zadjnih letih na področju politike v Sloveniji. Takega cehovskega izsiljevalca res ne rabimo. O ne dela za dobro Slovencev ampak samo za to, da bo na naslednjih volitvah izvoljen. Bil je zanič minister, zdaj pa samo drek meša, da đe bolj smrdi!
kunta kinte
# 19.04.2011 ob 08:19
jutri začnejo delat !!!
zerorez
# 19.04.2011 ob 14:15
Naj vsa banda kleptomanska že spoka iz vlade. Hočemo volitve!
SloDavid
# 19.04.2011 ob 08:18
Ta vlada naj odstopi. Hočemo nove volitve.
zogg
# 19.04.2011 ob 08:11
Karel, ti pa enkrat za vselej odreši sebe in nas ter spakiraj kufre, če misliš!! Eni že imamo res poln k**** tvojega izsiljevanja in drugih političnih igric, ki so vse prej kot okusne
sioxxos
# 19.04.2011 ob 15:03
1. predčasne volitve
2. aretacije skorumpiranih ministrov/ministric, državnih uradnikov, županov, tajkunov, gradbenih baronov, inšpektorjev....
3. zaplemba premoženja tem pod točko 2.
...

nato pa reforme....

do takrat pa državljanska nepokorščina in ustanovitev civilne iniciative ODPOR 2011

... v bistvu je vse skupaj precej enostavno... samo ne se prestrašiti groženj in ustrahovanj s strani sedanje rdeče mafije, ker le ta bodo vse bolj pogosta... saj rdeča mafija svojih koritov in ropanja države ne bo opustila brez boja... upam in želim si le, da ne kravavega...

dvignimo glave in predvsem, ne pustite se jim ustrahovati... ker v ključnih trenutkih smo že dokazali, da smo Slovenci kleni, pošteni in če bo treba, zelo borbeni...

...
Ribiič
# 19.04.2011 ob 08:00
Predčasne volitve!
Starliner
# 19.04.2011 ob 14:32
Na začetju sem to vlado podpiral, zdaj pa se že dolgo strinjam, da je zadnji čaz za odhod.

Glede Karla Erjavca pa tako. Enostavno je "trositi" všečne izjave, mnogo težje pa prevzeti krmilo države. Ne slepite se, da je oziroma bo Karl Erjavec rešitev. Dvomiim, da bi bil on kaj boljši od Pahorja, ampak na srečo ni v dovolj močni stranki, da bi mu to sploh bilo treba dokazovati. Se bo spet šlepal...

Za današnjo potezo mu dam PLUS, za populizem pa velik MINUS.
sharkyslo
# 19.04.2011 ob 11:54
Pri nas ni krize zaradi slabega stanja v svetovnem gospodarstvu. Pri nas je takšna kriza zaradi totalno nesposobne vladajoče koalicije!!!
Tritonus
# 19.04.2011 ob 11:46
Še enkrat čestitke vsem Naivnežem, ki ste volili levi trojček ... To je tudi Vaša odgovornost ...
bsr
# 19.04.2011 ob 08:47
Kmečka Pamet
Je že res, da svet stoji na mladih, ki pa morajo tudi dozoreti. Poglej bilo katero državo na sveto in kdo je v vodstvu politike podjetij, bank itd.

Pahor pa je vsakdan bolj izgubljen in daje bolj neumne izjave. Najbolj se mi zdi ta: "da mu je vseeno če nima vlada javnomnenjske podpore, pomembno je, da ima vlada zaupanje ljudi" !?

Odgovor Vizjaku je spominjal na čase " kako si upate kritizirate mene kot člana CK ".
Whisperer
# 19.04.2011 ob 08:37
Borba za jajca v prahu
Alchemist
# 19.04.2011 ob 15:30
Kaaaaj? 6. maja bo o tem odločal svet stranke, torej do 6. maja so še formalno v koaliciji....burke...
dusan21
# 19.04.2011 ob 15:06
Moj predlog je sledeč :
Takojšne volitve in prepoved kandidiranja na teh volitvah vsem dosedanjim politikom.
Naj vsi dosedanji politiki oddidejo v realno gospodarstvo in pokažejo kaj znajo.( če )
ms-dante
# 19.04.2011 ob 15:04
po moje bi bil pa najboljši Artur Štern:
- Primorci ga imajo radi, ker je pof... LaToyo
- žabarji, ker je 'intelektualec'
- Dolenčki in Štajerci, ker je skozi pijan
- Gorencem je pa itak vseeno, glavno da so Jesenice prvaki

:-)))))
podjetnik
# 19.04.2011 ob 14:27
Klavrno so končali... Lahko samo rečemo KONČNO! Ta burleska se je predolgo vlekla...
Doctor
# 19.04.2011 ob 14:13
No, pa se začenja, končno. Bomo videli, če bo SLS držal besedo in ostal v opoziciji.
barca88
# 19.04.2011 ob 14:08
bravo Erjavec, svaka čast!!!!!
pviran3
# 19.04.2011 ob 11:12
Dons se bodo zmenil, jutri pa začnejo delat! .... spet :D
tomazsl
# 19.04.2011 ob 08:59
Čimprej nove volitve, da izberemo nekaj tretjega. Dve tretjini tega kar je sedaj v parlamentu pa na Zavod za zaposlovanje. (Škoda, da je to le utopija)
Binder Dandet
# 19.04.2011 ob 08:43
Dejte nam naredit vsi skup uslugo, pa si dejte tist milostni šus v glavo.
jakec1
# 19.04.2011 ob 08:13
Če imajo j...ca pa odstopijo naredijo veliko uslugo Sloveniji.
V nasprotem primeru, pa jih uvrščam na naslednjih volitvah okoli Zaresa in LDSa.
Kje je že LIPA???
juventina10
# 19.04.2011 ob 15:23
končno se stvari premikajo, potres v parlamentu, nato pa še tsunami v vladi, da jih malo odplakne.
Courage90
# 19.04.2011 ob 14:23
Komentiranje brez poglobljenega znanja ne pripelje nikamor. Zato se Slovenci 1x obrnejo sem, drugič tja. Imejmo lastno mišljenje.

Druga vlada ? Stara vlada ? Nova vlada ?
Brez reform bo enako kot doslej.
kunta kinte
# 19.04.2011 ob 14:17
kohl legenda
miroslavm1
# 19.04.2011 ob 14:09
sedaj bomo videli pa SLS show. bodo pa oni pahorju pomagali. dol z vsemi, dost vas imamo.
povžek
# 19.04.2011 ob 09:36
Upokojenci ne morejo imeti stranke, ker so penzije večinoma zaslužili z delom. Vse ostalo je samo nakladanje, Kahl. Tud ovce več razumejo, kot Slovenci! Borat, sestopi, če tvoj šef ni!
ellesar
# 19.04.2011 ob 09:06
samo ena beseda mi pade na pamet, ko vidim in slišim Ehjavca: PAJACO!!!!!
redplanet
# 19.04.2011 ob 07:59
Se strinjam, tole je sramota za stranko. Niti toliko nimajo jajc, da bi izstopili, ampak iščejo neke kvazi razloge pri bučanovi. Vse kar delajo je demolirajo vlado. So bolj opozicijski kot je opozicija.
Res ne vem zakaj se vlada z njimi matra že od začetka.
matjazm2
# 19.04.2011 ob 15:56
V tej vladi bi bilo res najbolje, če bi izstopili VSI ...
Cesar
# 19.04.2011 ob 15:36
Cirkus brez enega klovna je še vedno cirkus!
Triptico
# 19.04.2011 ob 15:13
Pravilno, gremo na predčasne volitve, tam pa dajmo en velik od*eb vsem trenutnim strankam v parlamentu. Vladanja si ne zasluži NIHČE, naredil ni nihče NIČ, so pa bili toliko bolj aktivni v medsebojnem obtoževanju in ''tisto'' na suho. Kaj imamo še v Sloveniji??, zelene, vijolčne, bež, komurkoli dam glas, le obstoječim ne, ter seveda NSi. Bravo Kahel, najboljša poteza od kar ste bili v vladi!
daysleeper2
# 19.04.2011 ob 15:07
Don't chy foh me, Pahoh!
MIRNČAN
# 19.04.2011 ob 14:55
Hočemo mlade obraze.
mattyy
# 19.04.2011 ob 14:50
Lobij Foruma 21 je prevelik, za normalno delovanje! Verjetno se že v ozadju pripravlja nova stranka s člani Foruma 21! Počakajte še malo! Toliko rekonstrukcij, ko so imeli komunisti v zadnjih 20. letih ni doživela še nobena! Vedno nova stranka s starimi zaprdolanimi facami!
Jan1983
# 19.04.2011 ob 11:54
Desus sedaj mora ven, če si spet premisli izgubi preveč podpore...
Murat&Jose
# 19.04.2011 ob 10:46
Ladja norcev, smer potop!
janiiijaniii
# 19.04.2011 ob 10:46
predčasne volitve, prosim? da lahko na smetišče politične zgodovine kar najhitreje pošljemo tako zares, kot lds!
bondi
# 19.04.2011 ob 10:27
Desus je največji krivec za to, da nobena reforma te tudi sicer nesposobne vlade ne gre čez. Upam in želin si, ka končno gre. Napovedujem pa, da bo ostal.
Ne razumem pa Buruta, da ga prosi, naj ostane, ker mu že od zažetka "hodi spat v drugo posteljo"...halo!!!
Čas je za volitve, ker stvar postaja eno životarjenje, država je povsem ohromljena, zapufana za plače javnih uslužbencev, ...
penal
# 19.04.2011 ob 10:05
Kahel = Zmago
Mlatenje prazne slame in nabiranje poceni političnih točk. Nasednjo vlado naj sestavita skupaj, ko nas dokončno potunkata v drek, pa naj skupaj z JJ-ji, Borati in ostalo zalego, za vedno spokajo iz Slovenije. Belgija , Argentina, Tunguzija ali Mars.... I don't care!
Binder Dandet
# 19.04.2011 ob 09:42
"Upokojenci ne morejo imeti stranke, ker so penzije večinoma zaslužili z delom."

Upokojenci niso zaslužili penzij, ker se ta denar nikamor ne nalaga, ampak se sproti porablja. Si jih pa zaslužijo, ker so v svojih aktivnih letih podpirali takratne upokojence. Temu pravimo medgeneracijska solidarnost.
mash
# 19.04.2011 ob 09:01
Erjavc je pussy, če dans ne odstopi.
kunta kinte
# 19.04.2011 ob 15:13
mislim da žerjav ni tako nor,da bi silil v to vlado,če pa gre pa je politično mrtev,še enega Pucka ta stranka ne bo preživela
naturelle
# 19.04.2011 ob 15:06
zavladli nam bodo upokojenci, v penzijo pri 45..juhooo
to mi delajte....
Lovec
# 19.04.2011 ob 14:41
V kolikor vsi iz Desusa ne bodo kandidirali na volitvah, potem vidim v tem dejanju poštenost.

Pravzaprav.. če dobro pomislim, nobeden, ki sedaj sedi v parlamentu ali pa v vladi nebi več smel kandidirati na volitvah.
totalnabudala
# 19.04.2011 ob 14:41
slabo mi je od te bedne slovenske politike
Kazalo