Kdo bo nasledil Karla Erjavca? Foto: MMC RTV SLO
Kdo bo nasledil Karla Erjavca? Foto: MMC RTV SLO
Karl Erjavec
V DeSUS-u pričakujejo, da bo Pahor svojo odločitev sporočil še danes. Foto: MMC RTV SLO
DeSUS z dvema kandidatoma

Pahor bo odločitev o kandidatu sporočil v torek.

Predsednik DeSUS-a in minister za okolje v odhodu Karl Erjavec pričakuje, da bo premier Borut Pahor svojo odločitev sporočil še danes, vendar je premier dejal, da bo svojo odločitev sporočil predvidoma v torek. Predlog bo nato po posvetu z vodstvom DeSUS-a in drugih koalicijskih strank posredoval tudi v DZ.

Erjavec meni, da so predsedniku vlade ponudili pestro izbiro, saj se bo lahko odločil med praktikom in strokovnjakom. Po njegovih besedah je Žarnić strokovnjak s tega področja, Gajšek pa je praktik, saj vse življenje dela na področju prostora in okolja. Pravnomočna obsodba Gajška pa po Erjavčevih besedah ni taka težava, ki bi prepričevala, da ne bi bil njihov kandidat.

Vodja poslanske skupine Joško Godec je dejal, da so se za dva kandidata odločili, ker imajo velik nabor kandidatov, premierju pa odločitev prepuščajo zato, da ne bo rekel, da mu ponujajo samo enega kandidata.

Žarnić: Imel sem vtis, da se premier ni odločil zame, ampak tudi ni imel nič proti
Seje izvršnega odbora DeSUS-a se je udeležil tudi Roko Žarnić, ki je dejal, da v pogovoru s Pahorjem ni dobil občutka, da se mu njegovi pogledi ne zdijo zanimivi. "Moj vtis v pogovoru z njim je bil, ne da se je odločil zame, ampak da ni imel nič proti." V kandidaturo je Žarnić privolil, ker je na tem področju dobro vpet v evropski prostor in ker je potresni inženir, ki dobro pozna področje kulturne dediščine in druge teme, ki zanimajo stranko DeSUS.

Oba kandidata sta bila že v petek na pogovoru pri Pahorju, ki je dejal, da se je sam že odločil, a svoje odločitve ni želel razkriti. Slišati pa naj bi bilo, da je Pahor bolj naklonjen Žarniću. Premier je po obisku na Slovenskih železnicah dejal, da bo o okolijskem ministru govoril jutri po pogovorih s predsednikom in vodstvom stranke DeSUS ter preostalima koalicijskima partnericama.

Pahor mora ime kandidata za ministra za okolje in prostor v DZ poslati v desetih dneh po tem, ko se bo parlament seznanil z odstopom Karla Erjavca s te funkcije, kar naj bi se predvidoma zgodilo v torek. Kandidat mora nato opraviti zaslišanje pred pristojnim odborom, nato pa sledi glasovanje poslank in poslancev. Obstaja tudi možnost, da vodenje ministrstva za okolje premier začasno vodi sam ali ga prepusti drugemu ministru.

Kdo sta Roko Žarnić in Miran Gajšek?
Žarnić je univerzitetni profesor na fakulteti za gradbeništvo in strokovnjak za potrese. Po izobrazbi je gradbenik. Gajšek je po izobrazbi arhitekt, opravlja pa službo načelnika oddelka za urbanizem na Mestni občini Ljubljana. Oba sta nekaj mesecev člana DeSUS-a. Toda Gajšku pri imenovanju ni v prid pravnomočna obsodba zaradi zlorabe položaja leta 2002, ko je še delal na Mestni občini Celje.

DeSUS z dvema kandidatoma