Ker pa gre šele za prvo besedilo zakona, bodo o njem razpravljali tudi v DeSUS-u, je napovedal predsednik DeSUS-a Karl Erjavec. Foto: MMC RTV SLO
Ker pa gre šele za prvo besedilo zakona, bodo o njem razpravljali tudi v DeSUS-u, je napovedal predsednik DeSUS-a Karl Erjavec. Foto: MMC RTV SLO
Upokojenec
Pri pokojninski reformi imajo v DeSUS-u pomisleke zlasti glede določitve starosti. Foto: EPA

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je povedal, da je zdravstveni minister Borut Miklavčič prepričal člane sveta stranke upokojencev. Njegovo reformo zdravstvenega sistema "v bistvu podpirajo", vendar pa jih skrbi, kaj se bo zgodilo po zamenjavi ministra Miklavčiča (ta je pred slabim mesecem zaradi zdravstvenih težav napovedal svoj odhod) z Dorjanom Marušičem.

Z napovedanimi spremembami Marušiča se ne strinjajo
Erjavec je še dejal, da so se z Miklavčičem dogovorili tudi o morebitnih nadaljnih razpravah o zakonu o zdravstveni dejavnosti in zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Po njegovih besedah je namreč kandidat za Milavčičevega naslednika Marušič napovedal določene spremembe, ki so za DeSUS nesprejemljive.

Pri tem gre predvsem za predloge, da se ne bi okrepilo javno zdravstvo oz. bi se krepilo zasebno. V DeSUS-u si namreč želijo, da se čim prej določi osnovna zdravstvena mreža , na podlagi katere bi se nato podeljevale koncesije. V stranki upokojencev sicer ne nasprotujejo koncesijam, vendar pa se bojijo zlorab, ko bi ljudje prek koncesij dobili zdravstvene storitve, ki jih morajo dražje plačati.

"Razprava glede pokojninske reforme je burna"
Manj pa je bil Erjavec prepričan glede napovedane pokojninske reforme ministra za delo, družino in socialne zadeve Ivana Svetlika. Razprava o tem bo po besedah Erjavca še precej burna. Ministru Svetliku je pojasnil svoje pomislike glede formule usklajevanje, kjer "DeSUS ne bo popustil".

V stranki pa imajo pomislike tudi glede določitve starosti. "Menimo, da bi bilo treba te pravice uskladiti tudi z delovno dobo in plačanimi prispevki, ne pa da administrativno določimo starost," je poudaril.

Glede Kada naklonjeni prvemu predlogu
Glede zakona o preoblikovanju kapitalske družbe pa zadnje različice zakona ne podpirajo in vztrajajo na prvem predlogu. Po njem bi obveznico v višini 900 milijonov evrov prenesli na Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, nato pa iz te obveznice vsako leto namenili predvidoma 46 milijonov evrov za pokojnine, je še pojasnil Erjavec.