Preiskave potekajo tudi v Avstriji. Foto: MMC RTV SLO
Preiskave potekajo tudi v Avstriji. Foto: MMC RTV SLO

Ugotovitev, da k predsedniku SDS Janezu Janši ni stekla nikakršna podkupnina, zgolj potrjuje naše prepričanje, da gre za pogrevanje starih zgodb brez dokazov za dnevnopolitične potrebe in za pričakovano reakcijo tranzicijske levice na predstavitev razvojnega programa SDS. Po vzorcu: z afero proti razvoju.

SDS

Avstrijsko državno tožilstvo je vložilo obtožnico proti Hansu Wolfgangu Riedlu, Walterju Wolfu, Hansu-Petru W., Wolfgangu A. in Wilfriedu K. To je za MMC potrdil tudi tiskovni predstavnik avstrijskega tožilstva in hkrati tudi sam državni tožilec Thomas Vecsey. Kot poroča časopis Dnevnik, naj bi Vecsey zatrdil, da je tožilstvo prepričano, da je "Riedl podkupil Janšo". Vescey te navedbe za MMC ni želel potrditi ali komentirati, saj podatkov o Janši ni želel razkrivati.

Vecseyu smo na MMC-ju namreč zastavili vprašanje: "Ali drži informacija, da je vaše tožilstvo prepričano, da je g. Riedl podkupil g. Janeza Janšo?" Odgovoril je: "Po avstrijskem pravu je oseba kriva podkupovanja že, če ponuja finančno korist. Ni treba dokazovati, da je do prenosa te finančne koristi dejansko prišlo. Razen tega vam ne morem razkriti drugih podatkov o obtožnici, saj je to prihranjeno za glavno obravnavo. Glede Janše vam ne morem razkriti ničesar, saj je v udeležen v postopkih v Sloveniji."

Z istim razlogom ni komentiral tudi ostalih vprašanj, ki smo jih mu zastavili o domnevni Janševi vpletenosti: Kakšne dokaze ima tožilstvo, in če so ti trdni, zakaj proti Janši niso vložili obtožnice.

Vecsey je potrdil še seznam kaznivih dejanj po avstrijskem pravu, za katera je obtožena prej omenjena peterica: podkupovanje, razkrivanje poslovnih skrivnosti v korist tretje osebe, kriminalnego združevanje, utaja davkov, huda goljufija.

Vecsey zlorabil položaj?
S tožbo pa je soočeno tudi državno tožilstvo na Dunaju samo. Po poročanju avstrijskih medijev, ga je nekdanji avstrijski finančni minister Karl-Heinz Grasser namreč ovadil zaradi zlorabe oblasti pri izvedbi hišne preiskave na njegovem domu. Kot trdi Grasserjev odvetnik Manfred Ainedter, je bila tožba vložena zoper tiskovnega predstavnika tožilstva Thomasa Vecseya, ki je javnost obvestil o preiskavah pri Grasserju, in zoper več "neznanih storilcev".

Javnost je bila o preiskavi s strani Vecseya obveščena le pol ure po njenem pričetku. Novinarji so nato "obkolili" Grasserjevo stanovanje, zaradi česar njegova žena in otroci naj sploh ne bi mogli zapustiti hiše. Ainedter je prepričan, da je Vecsey javnost o preiskavi obvestil po naročilu svojih nadrejenih.

Wolf: Sem šef mafije?
Walter Wolf je v odzivu za MMC zatrdil, da do zdaj ni prejel še nobene obtožnice avstrijskega tožilstva. "Sem šef mafije? V časopisu sem prebral, da sem celo informant Cie. To so takšne neumnosti, da jih sploh ne komentiram več," je dejal.
Poklicali smo tudi Riedla, ki pa zadeve ni želel komentirati niti ni želel povedati, ali je prejel obtožnico.

"Janša prejemanje podkupnine že večkrat zanikal"
V Dnevniku so za komentar zaprosili tudi SDS in njenega predsednika Janšo. SDS je odgovoril, da je Janša prejemanje podkupnine že večkrat zanikal, glede prejemanja podkupnine od Riedla pa so Dnevniku odvrnili: "Na neznanem kraju, na neznanem mestu in ob neznanem času ali kaj?"

V Dnevniku so še navajali tožilstvo, češ da je poudarilo, da do konca procesa - ki bi se lahko začel jeseni - velja domneva o nedolžnosti. Do izsledka naj bi se s sodelovanjem dokopale avstrijske, finske in slovenske preiskovalne skupine.

Janša je pred kratkim vložil kazensko ovadbo zoper državno tožilko Branko Zobec Hrastar, ker naj bi ta v slovenskem postopku, povezanem s Patrio, zlorabila položaj in ponarejala dokazno gradivo.

Ugotovitev, da k predsedniku SDS Janezu Janši ni stekla nikakršna podkupnina, zgolj potrjuje naše prepričanje, da gre za pogrevanje starih zgodb brez dokazov za dnevnopolitične potrebe in za pričakovano reakcijo tranzicijske levice na predstavitev razvojnega programa SDS. Po vzorcu: z afero proti razvoju.

SDS