Ivan Svetlik načrtuje povečanje sredstev za aktivno politiko zaposlovanja. Foto: MMC RTV SLO
Ivan Svetlik načrtuje povečanje sredstev za aktivno politiko zaposlovanja. Foto: MMC RTV SLO
ESS o aktivni politiki zaposlovanja

"Za prihodnje leto je namenjenih 102 milijona evrov za aktivno politiko zaposlovanja, vprašanje pa je, ali bo proračun ostal v teh okvirih ali ne," je po seji, zaprti za javnost, novinarjem dejal minister za delo, ki opravlja tekoče posle, Ivan Svetlik. Do leta 2015 naj bi se za ta namen porabilo 350 milijonov evrov.

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve namerava v ukrepe aktivne politike zaposlovanja leta 2012 vključiti 58.255 oseb. Kot predvideva, naj bi se jih med njimi neposredno zaposlilo 14.505, med vključenimi v ukrepe v prihodnjem letu do 30. junija pa 14.400.

Ministrstvo je začrtalo tri ukrepe aktivne politike zaposlovanja, in sicer usposabljanje in svetovanje, nadomeščanje na delovnem mestu in delitev delovnega mesta ter programe subvencioniranja zaposlovanja težje zaposljivih skupin brezposelnih ter spodbude za zaposlovanje.

Ni vse zlato, kar se sveti
Delodajalci pri tem opozarjajo na pasti samozaposlovanja. Igor Antauer pravi, da s tem, ko nekdo dobi sredstva za samozaposlitev, "zgodba še ni kočana". "Človeku je treba najprej dovoliti, da sam pri sebi ugotovi, ali je za to, da sprejme sredstva in gre na pot samozaposlitve. Ni vsakdo za to," opozarja.

Samozaposlovanja se je dotaknil tudi predstavnik delojemalcev Dušan Semolič. Kot je dejal, mlade očitno "silijo v status samozaposlenih". "Mladim se ne prikazuje realno stanje tega statusa. S tem se na videz zmanjšuje statistično število brezposelnih, vendar pa gredo mnogi z dežja pod kap. Tu so potrebni drugačni pristopi," je zatrdil.

Pozdravil je povečevanje sredstev za tovrstne namene, a meni, da je trajanje teh ukrepov vprašljivo. Prav tako bi morala država po njegovih besedah poskrbeti, da podjetja, ki so prejela državno pomoč, vsaj deset let ne bi smela seliti proizvodnje v tujino.

ESS o aktivni politiki zaposlovanja