Točne številke, koliko delavcev v zdravstvu danes stavka, še nimajo. Za stavko se niso odločili le člani sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides. Foto: BoBo
Točne številke, koliko delavcev v zdravstvu danes stavka, še nimajo. Za stavko se niso odločili le člani sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides. Foto: BoBo

Na novinarski konferenci v UKC-ju Ljubljana so sindikati delavcev v zdravstvu dejali, da zamud pri obravnavi bolnikov ni, zato bolniki zaradi stavke niso nič na slabšem, so prepričani.

Mlakarjeva: Vlada kaže aroganco do sporazuma
Predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Jelka Mlakar je dejala, da so se do torka pozno zvečer zelo nagibali k temu, da bi odpovedali stavko, če bi prišlo do solidnega sporazuma. Ker pa po njenih besedah ta vlada kaže aroganco in do sporazuma niso prišli, danes stavkajo.

Točne številke, koliko delavcev v zdravstvu danes stavka, nimajo, a predsednik Sindikata v zdravstvu Slovenije Pergam Matija Cevc ocenjuje, da jih je v zdravstvu okoli 30.000. Protestnega shoda pa se je po besedah Mlakarjeve po celi Sloveniji udeležilo okoli 60 odstotkov medicinskih sester.

V Fidesu se za stavko niso odločili
Za stavko pa se niso odločili le člani sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides, čeprav tudi številni zdravniki po besedah predsednika Sindikata zdravstva in socialnega varstva Zvonka Vukadinoviča stavko načeloma podpirajo.

Predsednica Sindikata zdravstva in socialnega skrbstva Slovenije Darinka Auguštiner pa je poudarila, da stavka ni uperjena proti bolnikom, ampak proti vladi in njenemu odnosu do delavcev v javnem sektorju in do državljanov. Tako, kot zatrjuje, stavka poteka v skladu z zakonskimi zahtevami na področju zdravstva, za bolnike pa je poskrbljeno.

Auguštinerjeva je tudi opozorila, da po številnih zdravstvenih zavodih po Sloveniji prihaja do pritiskov in šikaniranj stavkajočih delavcev, ki naj jih ne bi izvajala vodstva, ampak predvsem srednji management, to so predstojniki oddelkov. Mlakarjeva je ob tem dodala, da je na Ptuju, kjer se danes mudi vlada na delovnem obisku, prišlo do takšnih zaostrovanj, "da tam vse funkcionira 'tipi-topi'". Sicer pa Mlakarjeva napoveduje, da bodo vse tovrstne protizakonite pritiske prijavili policiji.