Katero pot bo izbral Janša? Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Katero pot bo izbral Janša? Foto: freedigitalphotos.net
Tehnična vlada, nezaupnica, volitve?
Matevž Tomšič in Samo Uhan o politični krizi
Vladna koalicija razpada

Premier Janez Janša lahko zdaj predlaga, da glasujejo o zaupnici njemu ali celotni vladi, to glasovanje pa lahko veže tudi na enega od zakonov, je za Drugo jutranjo kroniko pojasnil pravnik Rajko Pirnat. Če zaupnica ne bi bila izglasovana, za izglasovanje je potrebnih 46 glasov, se v 30 dneh sprožijo postopki iskanja novega mandatarja. Če v treh poskusih to iskanje ne obrodi sadov, se razpišejo predčasne volitve.
Mogoča je tudi konstruktivna nezaupnica vladi, kar po Pirnatovih besedah pomeni, da se predlaga novega premierja, tega mora predlagati najmanj deset poslancev, ki mora za izvolitev dobiti 46 glasov podpore. Kandidata za zdaj ni na obzorju, prav tako ni potrebne parlamentarne večine za njegovo podporo.
V SDS-u so namreč že napovedali, da se bodo, v primeru konstruktivne nezaupnice, vzdržali glasovanja, to so napovedali tudi v SD-ju, ki se zavzemajo za predčasne volitve. Premier Janša sicer lahko vodi tudi manjšinsko vlado ali pa SDS najde novega mandatarja, kar pa je zelo malo verjetno.
Prav tako je mogoč premierjev odstop. V tem primeru preneha mandat celotni vladi, predsednik republike pa po posvetu s poslanskimi skupinami predlaga novega kandidata. Če ta ne dobi 46 glasov podpore, lahko ponovno predlaga istega ali drugega kandidata. Če tudi drugi krog ni uspešen, predsednik razpiše predčasne volitve.
Vse se še lahko zgodi
Sodeč po časovnem razporedu zadnjih predčasnih volitev, bi za novo vlado potrebovali približno pet mesecev. Analitik Matevž Tomšič je za Drugo jutranjo kroniko povedal, da gre pri govorjenju o predčasnih volitvah za veliko sprenevedanja. DeSUS po njegovih besedah daje vtis, da bi bile lahko že jutri, čeprav ima stranka od vseh parlamentarnih strank najnižjo podporo.
Samo Uhan je ob tem dodal, da je SDS stranka s stabilno volilno strukturo, v nasprotju s Pozitivno Slovenijo in Državljansko listo. Tomšič v zvezi s slednjo poudarja, da je njenemu predsedniku Gregorju Virantu, ob rastoči podpori ljudi, zelo zrasla samozavest in bi lahko to videl tudi kot priložnost.
A oba opozarjata, da tako hitro ne gre – polovica volivcev je neopredeljenih in do morebitnih predčasnih volitev se lahko zgodi še vse. Pri tem je navedel primer Pozitivne Slovenije, ki si je zmago priborila v zadnjih nekaj dneh pred volitvami.

Tehnična vlada, nezaupnica, volitve?
Matevž Tomšič in Samo Uhan o politični krizi
Vladna koalicija razpada