Hotižani so v protestnem pismu izrazili svoje ogorčenje. Foto: RTV SLO
Hotižani so v protestnem pismu izrazili svoje ogorčenje. Foto: RTV SLO
Hotiza - zemljevid
Trasa poteka po hrvaškem katastrskem ozemlju, a po parcelah slovenskih lastnikov. Foto: RTV SLO

.

Davi so se do omenjenega nasipa na levem bregu reke Mure pripeljali delavci hrvaških vodnogospodarskih podjetij, ki so na nasipu začeli odstranjevati grmovje in drevje. Potem ko so policijo obvestili o hrvaških delih, je bila na kraj dogajanja napotena policijska patrulja, ki je hrvaške delavce opozorila, da izvajajo naloge brez ustreznih soglasij in dovoljenj. Nato sta se hrvaška in slovenska stran dogovorili o prenehanju del do preklica.

Premier Janez Janša je predtem pozval Hrvaško k vzdržnosti od dejanj, ki bi položaj poslabšala. Dejal je, da se je o dogajanjih v Hotizi, kjer naj bi Hrvaška začela izvajati gradbene posege na levem bregu Mure, pogovarjal s hrvaškim kolegom Ivom Sanaderjem. "Mislim, da se bo stvar rešila tako, da ne bo prišlo do kakršnih koli dejanj ali ravnanj, ki bi situacijo poslabšala," je dejal Janša.

Rupel: Pri Hotizi "nič hudega"
Odzval se je tudi zunanji minister Dimitrij Rupel in dejal, da po njegovem mnenju pri Hotizi "ni bilo nič hudega". "Vlada in ministrstva v vsakem primeru vedno morajo ščititi in ščitijo slovenske državljane, tako da tudi, ko bi šlo za kakšno težavo ali recimo kakšno nevarnost za naše državljane, bi seveda v vladi ustrezno ukrepali," je zagotovil Rupel.

Hrvaška cesta čez slovenske parcele
Po poročanju medijev je hrvaška stran konec preteklega tedna na levem bregu Mure, ki je sicer hrvaško katastrsko ozemlje, začela graditi cesto, ta pa je speljana po parcelah, ki so v slovenski lasti. Slovenskih lastnikov ni nihče obvestil o načrtovanem posegu. Hotižani so o tem obvestili tudi slovensko notranje in zunanje ministrstvo. Jezni so zaradi omahljivega odnosa slovenske diplomacije, saj to ni prvi primer hrvaškega poseganja na zemljišče, kjer meja med državama ni določena, in to kljub dogovoru med državama, da na tem območju ne bo nobenih zemljiških posegov.