Slovenija
Za en plačni razred se izboljšuje uvrstitev delovnega mesta vodje gasilske izmene Foto: BoBo
VIDEO
Konec enotnega plačnega s...

Dodaj v

Dovolj sindikalnih podpisov za višje plače gasilcev, pogajanja se bodo nadaljevala

Priprave sindikatov javnega sektorja na stavko
1. december 2017 ob 14:29
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Aneks h kolektivni pogodbi za javni sektor, ki za en plačni razred izboljšuje uvrstitev delovnega mesta vodje gasilske izmene I, je podpisalo 23 sindikatov, kar je dovolj za njegovo uveljavitev.

Delovno mesto vodje gasilske izmene I, ki je z aneksom uvrščeno v 33. plačni razred, je eno od orientacijskih delovnih mest za področje gasilske dejavnosti, katerih uvrstitev določa krovna kolektivna pogodba za javni sektor. To pa pomeni, da je za vsako spremembo potrebno soglasje vsaj polovice od 42 sindikatov javnega sektorja.

Aneks je podpisalo 23 sindikatov, še nekaj pa jih je najavljenih, je v izjavi za medije po podpisu pojasnil minister za javno upravo Boris Koprivnikar, ki pričakuje, da bo podpisov 25. Z uveljavitvijo aneksa bo omogočeno nadaljevanje pogajanj o odpravi anomalij pri delovnih mestih gasilcev v kolektivni pogodbi za dejavnost poklicnega gasilstva.

Vlada in sindikati so sicer že poleti podpisali anekse h kolektivnim pogodbam po dejavnostih, s katerimi odpravljajo anomalije oziroma popravljajo uvrstitve v plačne razrede za delovna mesta do vključno 26. plačnega razreda in za pooblaščene uradne osebe.

Med podpisniki pa ni bilo Sindikata poklicnega gasilstva, ker so menili, da ponudba vlade dejansko ne odpravlja anomalij pri vrednotenju delovnih mest gasilcev. Gasilci so pred vladnim poslopjem v začetku oktobra celo pripravili protestni shod.

Priprave sindikatov javnega sektorja na stavko
Pogajalska skupina reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, se pripravlja na skupno stavko. Odločitev o stavki bodo sprejeli v prvih dneh prihodnjega tedna, je povedal Počivavšek in pojasnil, da vlada ni prisluhnila njihovi zahtevi, da bi se vse plačne anomalije v pogajanjih odpravljale naenkrat.

"Vladi smo napovedali, da bomo začeli stopnjevanje stavkovnih aktivnosti, če ne bo prisluhnila našim zahtevam po tem, da se anomalije odpravljajo naenkrat. Nekateri sindikati so priprave na to že začeli, odločitev pa bomo sprejeli v prvih dneh prihodnjega tedna," je dejal Počivavšek, ki o načinu stavke še ni želel govoriti.

Iz Visokošolskega sindikata Slovenije (VSS), ki je del Počivavškove pogajalske skupine reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, so že dopoldne sporočili, da so se predsedstvo sindikata in predsedstva njihovih sindikatov univerz z današnjim dnem preoblikovala v stavkovne odbore, ki se pridružujejo koordinaciji stavkovnih odborov omenjene pogajalske skupine.

Pogajalska skupina, ki ji pripada VSS in jo vodi Jakob Počivavšek, se po navedbah VSS "zavzema za ohranitev razmerij med poklicnimi skupinami in za enotno nastopanje sindikatov". "Zvišanja plač morajo biti enotna glede na delovno mesto in naziv, v primeru visokošolskega učitelja in sodelavca za štiri plačne razrede, kar je celo pod povprečjem zvišanja zdravniških plač od 1. oktobra letos," so navedli.

Švarc: Odprla se je pot
Sekretar sindikata poklicnega gasilstva David Švarc se je predstavnikom sindikatov iz različnih dejavnosti zahvalil za današnji podpis, saj ta pomeni, da se je "odprla pot do odprave plačnih anomalij v okviru dejavnosti poklicnega gasilstva in do poštenega vrednotenja slovenskih poklicnih gasilcev". "Zdaj je na potezi vlada," je dejal in tako ministrstvo za obrambo kot vlado v celoti pozval, da se že v prihodnjem tednu sestanejo na pogajanjih. Tako bodo v sindikatu po njegovih besedah lahko tudi razpustili stavkovni odbor.

Minister Koprivnikar upa, da bodo "s temi popravki dosegli konsenz, ker so sedaj v res neprijetni situaciji, ko za del poklicnih gasilcev nove uvrstitve veljajo, za del pa ne, ker so odvisni od panožne kolektivne pogodbe". "Razumemo, da je stanje znotraj te poklicne skupine res nevzdržno," je dejal.

Ob tem je izrazil tudi veselje, da je vlada v četrtek potrdila izhodišča za zaključni krog pogajanj za odpravo plačnih anomalij za javne uslužbence nad 26. plačnim razredom, s katerimi bodo nadaljevali v naslednjih dneh. Kot upa, bodo s tem tudi zaključili krog pogajanj za odpravo plačnih anomalij za vse višine in vrste poklicev v javnem sektorju.

Izbranemu načinu za ta zaključna pogajanja o plačnih anomalijah pa nasprotujejo v pogajalski skupini reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek. Njegova namestnica Ana Jakopič je danes povedala, da bodo v njihovi skupini začeli aktivnosti zaostrovati. Sicer pa jih, kot je dejala, veseli, da so uspeli doseči odpravo nekaterih anomalij, na katere so gasilci opozarjali. Upa, da bo imela vlada posluh v podobnih situacijah tudi za druge skupine.

Vodja pogajalske skupine Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj, ki sicer prihaja iz Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, v katerem se bodo člani prihodnji teden odločali o stavki, je gasilcem čestital za "borbo in dosežek, ki je bil priborjen s klasično sindikalno aktivnostjo". "Verjamem, da taka poteza ni bila zadnja," je dejal in spomnil, da se med zaposlenimi v javnem sektorju stopnjuje želja po tem, da bi si izborili boljši položaj.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
+hellbastard+
# 01.12.2017 ob 14:52
važno da so direktorejm zvišali plače oni so pod minimalcem na robu prezivatja
+hellbastard+
# 01.12.2017 ob 14:51
minimalna plača 614e sramota
SamoRes
# 01.12.2017 ob 15:43
Cerar, vsak dan samo plače višje za zdravnike, učitelje, direktorje, vodje izmen, zvišajte tistim v najnižjem razredu, tem se nekaj pozna 100€ ne pa nekomu ki ima tri tisočake še v žep rinit, a bodo sabo kaj nesli?
Se vidi, da bo kmalu konec mandata in bodo vsi iz vlade odšli na vodstvena mesta v bolnišnice, na fakultete v državne ustanove in si hočejo zagotovit višje plače še naprej.
piatim69
# 01.12.2017 ob 15:30
seveda,za gasilce,medicinske sestre,vojake se je treba pogajat za vsak klincev cent,uni bagri direktorski pa ravnateljski so pa vceraj lagano dvignli place.....pa gre za precej visje zneske kot za prej omenjene....sramota kje zivimo...v eni najbolj skorumpiranih banana republik na svetu....sprasujem se do kdaj bomo se prenasali to sranje?????......narod hlapcevski,wake up,treba je udart po mizi!!!!
tureavanture
# 01.12.2017 ob 16:13
tudi inkasantje, bolj znani po imenu "slovenska policija" se že pripravljajo na nove proteste
piatim69
# 01.12.2017 ob 16:09
vsi,ki so bili svetlobna leta za nami(cehi,poljaki,madzari)so nas prehiteli v standardu in kavosti zivljenja populacije nasploh,se slovaki nam dihajo za ovratnik.....mi pa kar trpimo in delamo,delamo,delamo......za miloscino....bogataski lobi pa ne ve ali bo bmw ali audi,ali sejseli ali zelenortski otoki,vecerja v podvinu ali zemonu....recimo en gasilec ko smo ze ravno pri njih pa ne ve ali bo za otroke kupil posebno ali dravsko...ali pa najbolje nic..da bo se kaj ostalo za poloznice ...a je potreben se kaksen komentar???..pa da ne bom narobe razumljen....privoscim vsem,sploh uspesnim,ampak v sloveniji je teh bolj malo....vec je prisklednikov ki so si bogato postlali....in predvsem razlika med placnimi razmerji je odlocno previsoka....
Bivši uporabnik
# 01.12.2017 ob 15:12
hellbastard, ne bo drzalo.
Minimalna plača za delo s polnim delovnim časom od 1. januarja 2017 znaša 804,96 evrov (bruto), kar pomeni najmanj 570,77 € neto.
Ampak bruto strosek delodajalca je 934,56 €. Torej ce si slucajno kje zaposlen, vedi da tvojga sefa stanes skoraj jurja, medtem ko sam dobis tega le okrog 60%. Tolko za namig v katero smer razmisljat.
piatim69
# 01.12.2017 ob 16:23
..da ne omenjam bozicnice,o kateri lahko slovenska sestra(in se marsikdo)lahko samo sanja....pri nas si jih bodo izpacevali tisti,ki imajo ze zdaj vec kot dovolj....
piatim69
# 01.12.2017 ob 15:46
pkorosec@570,00 eur???....a si kdaj poskusal priti skozi mesec s takim denarjem?.....saj vem,da samo navajas podatke,ampak a ni sramotno da se v eni evropi pogovarjamo o takih sramotnih stevilkah???'..samo en opljunek cez karavanke podpora za brezposelne znasa trikrat toliko....nasa riba smrdi pri glavi...kaj smrdi,razpada...gospoda zivi po evropsko,narod pa je.....ježa po balkansko...ali se slabse......
exwannabe
# 01.12.2017 ob 17:16
učitelj začetnik v srednji šoli cca 950 € neto plače....malo? veliko? .....delovna obveznost je pa zelo gibljiva, nikakor pa ni 40 ur na teden, tudi če vštejemo vse priprave itd..... in ko imaš enkrat pripravljena vsa predavanja jih itak iz leta v leto samo ponavljaš, kakšno malenkost malo dopolniš, itd....ok, malo več časa vzamejo testi, ampak tudito je parkratna leto.....pa še šolske počitnice so tu....saj je treba vmes tudi na šolo, ampak še vedno si veliko več fraj kot kakšen uradnik, itd...."štemplanja" pač ni....
piatim69
# 01.12.2017 ob 16:58
pkorosec@jp....se strinjam...zato sem pa zapisal tisto o hlapcevskem narodu...
Bivši uporabnik
# 01.12.2017 ob 16:37
Sramota kako država mačehovsko skrbi za male ljudi!!! Naj se dvigne plače, če je bilo denarja za NLB se bo našlo kaj tudi za gasilce!!
piatim69
# 01.12.2017 ob 16:13
sam samo zagovarjam tezo,da si vsak,ki posteno dela,zasluzi spodobno zivljenje...zal v sloveniji to se zdalec ne drzi.....niso potrebni audiji,vile,razkosna potovanja,le spodobno zivljenje...pa je to trenutno za mnogo slovencev le pobozna zelja....
Plavix
# 01.12.2017 ob 15:42
Jaz bi tudi višjo plačo!
Miki Mause
# 02.12.2017 ob 20:08
drugo, kot drugo mi je pa zanimivo, da vsi zahtevajo samo dvig plač...vedno samo teče debata okoli dvigu plač...pa jaz še nisem slišal, da bi kdaj sindikati zahtevali in predlagali drugačno obdavčitev plač in pobranih prispevkov od plače....ljudem bi več ostalo neto plače, več bi si privoščili, več bi zapravljali, država bi pa s tem dobila več davkov. dokler bodo pa take minimalne plače, pa ljudje ne bodo zapravljali, gledajo na vvsak evro kako ga obrniti, da poravnajo nujne stroške, za ''luksuz'' pa ne ostane nič in potem stagnira pol stvari v sloveniji....
Miki Mause
# 02.12.2017 ob 20:00
Štrukelj itak nonstop stavka, samo, da sliši kako gre dobro gospodarstvu. Tazadni tukaj so mi pa vojaki, ki imajo za stavkat in zahtevat višje plače, ker so samo en totalni strošek....
piatim69
# 01.12.2017 ob 19:00
aktivist@kot je recimo pripravljenost na domu???
+hellbastard+
# 01.12.2017 ob 17:05
Kljub temu, da je sedem reprezentativnih sindikalnih central predlagalo, da se minimalna plača z novim letom poveča za 5 odstotkov, je ministrica za delo po razpravi na vladi predlagala njeno povečanje le za 1,8 odstotka. Tako bo minimalna plača z letom 2017 znašala 805 evrov bruto oz. 614 evrov neto, so sporočili po zadnji seji ekonomsko-socialnega sveta (ESS).
Bivši uporabnik
# 01.12.2017 ob 16:52
piatim69, ne bom prevec modroval. Samo to bom rekel, da ce hoces zivet podobno kot avstrijski delavci v Avstriji, potem se vprasaj kaj imajo oni drugace kot mi. Ce povem bolj direktno, prisluhni slovenski stranki RESET, ki so jo v osnovi zgradili slovenski delavci, ki so delali ali se delajo v tujini.
Poglej njihove predloge, pripombe. Ampak ti povem, da slovenski raji taksno stanje kot je v Sloveniji, dejansko ustreza. Povprecnemu Janezu v Sloveniji ta situacija ustreza, kajti sprememb noce, pritozuje se itak rad, nasploh pa sploh ne vemo kaj je to zrel kapitalizem in po eni strani si zelimo drzavni kapitalizem, kjer elita ( povecini socialisticni izbranci prejsnega rezima, ampak tudi esdesovci noter) pobira visoke davke in si potem preko vez s privatnimi podjetji tovarisev deli velike kose pogace za 10x precenjene projekte. Ampak hej, folku to pase. Daj folku 5% vecji bruto na nizko placo, pa bo folk zaradi drobtince v netu za kratek cas zadovoljen.
aktivist
# 01.12.2017 ob 16:23
Privatizirat
aktivist
# 01.12.2017 ob 17:43
@exwannabe

Ure si morajo nabirati z drugimi dejavnostmi in ne le s poukom kot ti domnevas.
piatim69
# 01.12.2017 ob 16:21
majster@pred caso je bla dvignjena kar za nekaj evrov....ne vem natancno koliko je,ampak govora je blo o tej stevilki....vem pa da recimo medicinska sestra v avstriji zasluzi dvakrat toliko kot nasa...
majster11
# 01.12.2017 ob 16:06
piatim69 misliš da je v Avstriji podpora 1500 eur. Jih par poznam ko delajo v Avstriji za manjšo plačo . Po tvoje brezposelni dobijo več, kot tisti, ki delajo - malo morgen.
mihče
# 01.12.2017 ob 16:02
Najbolje da stavkajo še vsi na socialni... Največ bi se jih zbralo in bi lahko tudi največ izsilili....
Kazalo