Humanitarna kriza zahteva takojšnje ukrepanje. Foto: EPA
Humanitarna kriza zahteva takojšnje ukrepanje. Foto: EPA

Drnovšek se je srečal s francoskim zunanjim ministrom Phillippom Doustom - Blazyjem in predsednikom senata Christianom Ponceletom. Oba sta se pozitivno odzvala na Drnovškovo pobudo. Iz Pariza bo odpotoval v New York, kjer se bo sešel z generalnim sekretarjem ZN-a Kofijem Annanom.

Drnovšek se zavzema, da bi v Darfurju postavili begunsko taborišče za 10.000 ljudi, za pomoč pa je prosil nekaj znanih imen iz sveta politike, športa, kulture in zabave. Drnovšek predlaga tudi sklic mednarodne mirovne konference.

Od februarja 2003 je v nemirni pokrajini na zahodu Sudana umrlo od 70.000 do 300.000 ljudi, 2,5 milijona pa jih je moralo zapustiti domove. Večina od njih jih živi v begunskih taboriščih, kjer niso varni pred provladnimi arabskimi milicami.

Unicef v Darfurju skrbi za:
- preskrbo z vodo in sanitarijami
- preskrbo s hrano
- izobraževanje otrok
- koordinacijo zdravstvenih storitev
- zaščito posebno ogroženih otrok
Pomoč potrebuje ogromno ljudi
Po trditvah Unicefa Slovenija humanitarno pomoč v Darfurju prejema kar 3,5 milijona ljudi. Od aprila 2004 se je ta številka posedmerila. V Darfurju je trenutno okoli 14.000 humanitarnih delavcev, Unicef pa je v letu 2005 v Darfurju izvedel programe v skupni vrednosti 135 milijonov dolarjev. Letos naj bi potreboval najmanj 176 milijonov.