Drnovšek se zavzema za odločnejše ukrepanje mednarodne skupnosti. Foto: RTV SLO
Drnovšek se zavzema za odločnejše ukrepanje mednarodne skupnosti. Foto: RTV SLO

Na tretjem posvetu o Darfurju je Drnovšek poudaril, da je kljub dozdajšnjim prizadevanjem za rešitev krize v tej sudanski pokrajini prišel čas za nove mednarodne pobude.

Posveta se je udeležil tudi vodja oddelka za humanitarne zadeve na britanskem zunanjem ministrstvu Nicholas Harvey, ki je sodelujočim pojasnil delovanje mehanizmov humanitarne pomoči.

Velika Britanija bo ustanovila sklad za Darfur
Harvey je povedal, da so v letu 2005 skušali reformirati koordinacijo nudenja pomoči prek posebnega koordinatorja ZN-ja, letos pa namerava Velika Britanija ustanoviti poseben sklad, zbrana sredstva pa naj bi potem koordinirali Združeni narodi. Slovenski predsednik je ob tem dejal, da bi se lahko temu skladu pridružila tudi Slovenija.

Posveta so se udeležili tudi predstavniki slovenskih humanitarnih organizacij in humanitarni delavci ter predstavniki ministrstva za zunanje zadeve, ki jih je zanimal predvsem način nudenja pomoči Sudanu.

Drnovšek bo jutri odpotoval v Pariz, potem pa bo odšel v New York, kjer bo o Darfurju govoril z generalnim sekretarjem ZN-ja Annanom.