Drnovšek se je aktivno vključil v zunanjo politiko. Foto: RTV SLO
Drnovšek se je aktivno vključil v zunanjo politiko. Foto: RTV SLO

Poleg generalnemu sekretarju ZN-a Kofiju Annanu je Drnovšek pisal še nekaterim znanim osebnostim in jih pozval, naj svet opozorijo na katastrofo in se pridružijo slovenski akciji zbiranja pomoči.

Drnovšek ZN poziva, naj izkoristi svoj mandat za ukrepanje v Darfurju, skliče zasedanje varnostnega sveta in organizira takojšnjo operacijo, kamor naj vključi tudi Nato z njegovimi velikimi transportnimi kapacitetami.

Vsi smo ogovorni
"Vsi smo odgovorni za to, kar se dogaja. Zgodovina nam bo sodila. Nobeni izgovori ne bodo pomagali. Obtoževali nas bodo milijoni nedolžnih žrtev. Še je čas za ukrepanje. Izkoristite ga," je zapisal Drnovšek v pismu Annanu. Ob tem je izrazil prepričanje, da se bodo akciji za rešitev Darfurja pridružili ljudje v mnogih državah.

Pismo so med drugim prejeli:
Bill Clinton, Mihail Gorbačov, Nelson Mandela, Luciano Pavarotti, Maradona, Pele, Mohamed Ali, Lance Armstrong, Tom Cruise, Nicole Kidman, Clint Eastwood, Bob Geldof, Bono, Madonna.

Kaplja, ki bi postala morje
V ločenem pismu je Drnovšek znanim osebnostim iz sveta politike, športa in zabave pojasnil, da se razmere v Darfurju slabšajo, zato je Slovenija organizirala humanitarno akcijo za postavitev taborišča za 10.000 ljudi. "Zdaj je čas za to, jutri bo prepozno. Pridružite se naši mali slovenski akciji za pomoč In potem to ne bo več kaplja v morju, ampak kar morje samo," je med drugim zapisal v pismu.