Gradbena inšpekcija je odredila rušenje nezakonito postavljenih objektov. Foto: MMC RTV SLO
Gradbena inšpekcija je odredila rušenje nezakonito postavljenih objektov. Foto: MMC RTV SLO

Zato bodo dokazali, da so vilo zgradili zakonito, piše v njihovem sporočilu za javnost. Verjamejo namreč, da se bo v nadaljnjih postopkih izkazala in dokazala resničnost njihovih trditev, da so vsa opravljena dela temeljila na popolnih in predhodno pridobljenih dovoljenjih, kar bodo dokazovali z obsežno gradbeno in drugo dokumentacijo.

Družina Vitoslava Türka, nekdanjega prvega moža Elesa in vidnega člana SDS-a, se je pritožila z obsežno listinsko dokumentacijo, ki "nesporno in jasno dokazuje, da noben objekt ni bil zgrajen ali obnovljen v nasprotju z veljavno regulativo in predhodno zbranimi predpisanimi dovolili".

Kot so zapisali, se opirajo na mnenja strokovnjakov pravne, geodetske, arhitekturne in gradbene stroke, ki so se poglobili v ta primer in ga podrobno preučili "v luči obtožb, ki so jim neupravičeno izpostavljeni".

Inšpektor pod "hudim pritiskom"
Inšpektor, ki vodi ta primer, je bil po mnenju družine Türk med obravnavo in pripravo uradnega zapisa ugotovitev izpostavljen hudim medijskim in drugim pritiskom, zato so prepričani, da zapisane ugotovitve v izdani odločbi ne odražajo dejanskega stanja in opravljenih posegov na terenu niti niso skladne z veljavnimi predpisi in gradbenimi dokumenti družine. "Po našem trdnem prepričanju zato ne morejo odražati niti osebnega strokovnega mnenja inšpektorja v naši zadevi, kot je ne nazadnje tudi sam že izjavil za nekatere slovenske medije," so še zapisali v sporočilu.

Kot je poročala Televizija Slovenija, je inšpektor 11. junija podjetju Virtus, ki je sicer v lasti sinov Vitoslava Türka, naložil ustavitev gradnje hiše, bazena in podpornih zidov. Vse to mora Virtus porušiti v dveh mesecih. Do takrat sta tudi prepovedana promet in prodaja teh nepremičnin.

Prav tako morata v dveh mesecih rušiti tudi zakonca Vitoslav in Metka Türk, in sicer dvoapartmajski objekt, pomožne objekte in zunanjo ureditev. Tudi Türkove hiše ne smeta ne prodati in ne na koga prepisati.

Da je družina Türk gradila na črno, je bila gradbena inšpekcija obveščena že leta 2007, a je inšpektor Pavel Galjanič za ogled potreboval tri leta. Galjanič je pred nekaj tedni prav zaradi afere Türk odstopil z mesta vodje koprske gradbene inšpekcije.