Po mnenju mlekarske srenje je domači večinski delež v Ljubljanskih mlekarnah strateškega pomena za državo in panogo. Foto: EPA
Po mnenju mlekarske srenje je domači večinski delež v Ljubljanskih mlekarnah strateškega pomena za državo in panogo. Foto: EPA
Andrej Vizjak
Gospodarski minister Vizjak pravi, da bo država izpustila mlekarne iz rok. Foto: RTV SLO

To pomeni, da država ne bo sodelovala z zadružnim konzorcijem Mlekodel pri poskusu obdržanja mlekarn v večinski domači lasti. Kmetijska ministrica Marija Lukačič je pred dnevi predstavnikom mlekarskega sektorja sicer dejala, da bo ministrstvo začasno rešitev skušalo najti s pomočjo Kada in Soda, ki sta prav tako lastnika delniških svežnjev Ljubljanskih mlekarn.

Začetek pogajanj za nakup deleža
Pogajanja za nakup 54-odstotnega deleža Ljubljanskih mlekarn so se začela. Britansko-srbski sklad Salford je za delnico ponudil 3.189 tolarjev, kar je sicer najnižja cena, ki jo je v ponudbi za prodajo deležev NFD-ja 1, Zvona Ena Holdinga, Jate Emona, Zvona Ena ID-a, Mlekodela in v svojem imenu pred dnevi navedel NFD Holding. Vsebinska pogajanja o prodaji naj bi se predvidoma začela novembra.

Salford, ki ima v lasti precejšen del srbske mlekarske industrije, prisoten pa je tudi v Rusiji, Ukrajini, medtem ko se v Zahodni Evropi drži le poslov, povezanih z informacijsko tehnologijo, je bil ustanovljen leta 2001 na Gibraltarju, sedež pa ima v Londonu. Gre za upravljavsko družbo sklada New world value fund. Ta je namenjen premožnim z vsega sveta, ki prek njega plemenitijo svoje premoženje.

Predstavniki mednarodnega sklada so v petek ponovili, da je njihova prednostna naloga dolgoročen odkup kakovostnega mleka v Sloveniji.