V ljubljanskih Križankah so podpisali sporazum pri projektu pomoči najšibkejsim ter pismo o nameri za zagotavljanje materialne podpore in pomoči prisilno izseljenim družinam. Foto: BoBo
V ljubljanskih Križankah so podpisali sporazum pri projektu pomoči najšibkejsim ter pismo o nameri za zagotavljanje materialne podpore in pomoči prisilno izseljenim družinam. Foto: BoBo
false
Po Cerarjevih besedah se vlada dobro zaveda vseh hudih stisk in bolečin najšibkejših, zato bodo nadaljevali delo, da se te krivice in težave uredijo. Foto: BoBo

Sporazum sta premier Miro Cerar in ministrica za delo Anja Kopač Mrak podpisala z več kot 50 predstavniki občin, javnih podjetij, bank, zavarovalnic in humanitarnih organizacij, oba pa napovedujeta, da to ni edini korak na poti pomoči najšibkejšim in krepitvi socialne države.

Ministrica sicer pravi, da so to dobro delo z različnimi organizacijami dosegli skupaj. Spomnila je, da tako država kot številna podjetja že zdaj odpisujejo dolgove, a bo zdaj ta proces hitrejši in poenostavljen. Zato je zadovoljna, da je še veliko družbeno odgovornih organizacij, ki jim je mar za najšibkejše.

Kopač Mrakova se sicer zaveda, da se z v petek sprejetim zakonom ni rešilo vseh težav, vendar so v danih razmerah z doseženim lahko zadovoljni, je dejala. Želi si, da bi projekt dal čim boljše rezultate.

Napovedala je tudi, da želijo do konca leta zagotoviti tudi predplačniško oziroma socialno kartico, ki bi jo uporabljali tisti z blokiranimi transakcijskimi računi.

Premier poudarja skrb za ljudi
Predsednik vlade pa je v nagovoru zbranim Slovenijo opisal kot ladjo, ki je predvsem po lastni krivdi zašla med čeri, a zdaj, sicer hudo poškodovana, pluje v mirne vode. Ker je v to krizo zašla tudi zaradi krize vrednot, je toliko bolj pomembno, da se država obnaša zgledno kot dober gospodar in pri tem poudarja skrb za ljudi.

Zato sta sprejetje zakona in današnji podpis sporazuma - zakon je podlaga za odpis dolgov pri tistih podjetjih, ki pristopijo k sporazumu - eden številnih majhnih korakov, da se ladja vozi po mirnih vodah, kjer bo vsak posameznik imel vse možnosti za svoje dostojanstvo.

Po Cerarjevih besedah se vlada dobro zaveda vseh hudih stisk in bolečin najšibkejših, zato bodo nadaljevali delo, da se te krivice in težave uredijo. Današnji podpis sporazuma je zanj dokaz, da je solidarnost korak v pravo smer, zanj je pomembno, da številni akterji z različnih področij stopijo skupaj. Zato je hvaležen vsem podpisnikom sporazuma, obenem pa poziva še ostale, naj se temu pridružijo.