Referendumska kampanja začne se bo začela v petek in bo trajala do 4. junija. Foto: MMC RTV SLO
Referendumska kampanja začne se bo začela v petek in bo trajala do 4. junija. Foto: MMC RTV SLO
Volitve DZ
Volilci, ki bi želeli glasovati na domu ali na posebnem volišču zunaj kraja stalnega prebivanja, morajo to DVK-ju sporočiti do 3. junija. Foto: MMC RTV SLO
Türk meni, da mora biti v ospredju razprave razmislek, ki rešuje probleme in ne strankarski instinkti, prioritete in osebne zamere, spomini na pretekle poskuse. Foto: MMC RTV SLO
Začenjajo se priprave na referendum
Kakšen stik z odprtim morjem je možen

Uradna referendumska kampanja se bo začela v petek, 7. maja, končati pa se bo morala 4. junija opolnoči, ko začne veljati volilni molk.

V skladu z navodili morajo organizatorji referendumskih kampanj transakcijske račune za izvedbo kampanje odpreti do 13. maja in DVK-ju sporočiti podatke o organizatorju. 12. maj je tudi rok, do katerega morajo mediji objaviti pravila za predstavitev mnenj o referendumskem vprašanju, občine pa morajo objaviti pogoje za uporabo plakatnih mest.

Kdo sme na volitve?
Pravico voliti na referendumu imajo vsi državljani, ki lajhko volijo tudi na državnozborskih volitvah, je povedal tajnik državne volilne komisije Marko Golobič. V evidenco imetnikov volilne pravice je sicer vpisanih 1.705.848 volilnih upravičencev, kaže evidenca ministrstva za notranje zadeve. Podatki o volivcih iz tujine se še zbirajo.

Volišča odprta od 7. do 19. ure
Kot je znano, je za referendumsko glasovanje določen 6. junij. Volišča bodo odprta od 7. do 19. ure. Mogoče bo glasovati tudi po pošti, kar bo omogočeno volivcem, ki bodo med referendumom v bolnišnici, domu za starejše ali zaporu. V tem primeru morajo volivci do 27. maja vložiti zahtevo za oddajo glasu po pošti.

Volivci lahko volijo tudi predčasno. Predčasno glasovanje bo potekalo med 1. in 3. junijem na za to določenih voliščih, in sicer med 9. in 17. uro. Volilci, ki bi želeli glasovati na domu ali na posebnem volišču zunaj kraja stalnega prebivanja, morajo to DVK-ju sporočiti do 3. junija.

Volivci iz tujine volijo na konzularnih predstavništvih
Slovenski državljani, ki stalno bivajo v tujini, bodo lahko glasovali na diplomatsko-konzularnih predstavništvih po svetu ali po pošti. DVK je že določil 34 volišč na konzularnih predstavništvih. Obvestila volivcem v tujini bodo začeli pošiljati v četrtek, slovenska gospodinjstva pa bodo prejela brošuro o odloku o razpisu in zakonu o ratifikaciji arbitražnega sporazuma.

Volivci bodo glasovali z glasovnico, na kateri bodo izbirali med "za" in "proti". Veljavne bodo tiste, s katerih bo volja volivca jasno razvidna, so še sporočili iz DVK-ja.

SDS bo iskal zaveznike
Za zdaj še ni znano, katere politične stranke in civilnodružbene organizacije bodo vstopile v kampanjo in ali se bodo med seboj povezale. Do zdaj so se izjasnili le v SDS-u. V torek je predsednik stranke Janez Janša po seji izvršilnega odbora dejal, da bodo v kampanji dejavni in da bodo organizirali javne tribune, na katere bodo vabili strokovnjake in tako zagovornike kot nasprotnike sporazuma. Hkrati je napovedal še namero o povezovanju z drugimi političnimi strankami, ki bodo pozivale k glasovanju proti sporazumu.

Pogovori o povezovanju naj bi potekali tudi že v koaliciji. Svojo kampanjo bi lahko organizirala tudi vlada, a se po neuradnih podatkih za to ne bo odločila.

Türk verjame v racionalnost volivcev - da bodo torej podprli
Predsednik Danilo Türk pa se je zavzel za odgovorno in resno razpravo pred referendumom, in sicer preko meja strankarske politike, da bi tako prispevala k rešitvam. Sicer pa verjame v racionalnost slovenskih volivcev, da bodo sporazum na referendumu podprli.

"Verjamem, da bo razprava omogočila dovolj podroben pogled na to in zakaj neke čarobne rešitve v tem ni in da rešitev, ki je predlagana v arbitražnem sporazumu in ki vključuje element pravičnosti, predstavlja primeren okvir," je še dejal Türk.

Sicer je poudaril, da so parlamentarne stranke s tem, ko so soglašale z naknadnim zakonodajnim referendumom, prevzele veliko odgovornost, "da razpravo vodijo z močnim občutkom za odgovornost do rešitve problema". "Tu strankarski instinkti, prioritete in osebne zamere, spomini na pretekle poskuse ne smejo biti v ospredju. V ospredju mora biti resnično razmislek, kaj rešuje problem. Zato se zavzemam za odgovornost," je še pozval Türk

Začenjajo se priprave na referendum
Kakšen stik z odprtim morjem je možen