Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.5 od 18 glasov Ocenite to novico!
Luka Koper, pristanišče
Inšpektorat za delo je že večkrat ugotovil kršitve pravic delavcev pri izvajalcih pristaniških storitev. Foto: BoBo
Goran Lukič
Goran Lukić iz Delavske svetovalnice se sprašuje, zakaj na tako neposredne očitke o nezakonitem poslovanju noben državni organ ne reagira. Foto: BoBo
Luka Koper
V Luki Koper vselej poudarjajo, da ne morejo preverjati zakonitosti delovanja podjetij, prek katerih delavci izvajajo pristaniške storitve v Luki. Foto: BoBo

Dodaj v

"Državni organi vedo za nezakonite prakse pri izvajanju pristaniških storitev, a nihče ne ukrepa"

Delavska svetovalnica poziva državne organe k ukrepanju
18. maj 2017 ob 13:03
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Poslovni model izvajanja pristaniških storitev v Luki Koper je tudi po ugotovitvah finančne uprave sporen, saj je okoli izvajalcev pristaniških storitev cela vrsta podizvajalcev in zadnji v verigi dviguje nedokumentirano gotovino," je dejal Goran Lukič iz Delavske svetovalnice in poudaril, da kljub temu noben državni organ ne ukrepa.

V Delavski svetovalnici, ki je nedavno odprla poslovno enoto v Kopru, so se poglobili v prakso izvajanja pristaniških storitev oziroma ravnanja do delavcev, ki prek podjetji izvajalcev pristaniških storitev opravljajo delo v Luki Koper, o čemer smo na MMC že večkrat poročali. Da je poslovni model izvajanja pristaniških storitev sporen, ve tudi inšpektorat za delo, ki je pred časom ugotovil, da ima izvajanje pristaniških storitev elemente agencijskega dela. Zoper odločbo inšpektorata je Luka Koper sicer sprožila ustavni spor, ki pa še ni končan.

"Luka Koper je bila predmet tudi vprašanja parlamentarne komisije za nadzor javnih financ, ki je pozvala številne državne organe, med njimi finančno upravo, tožilstvo in nacionalni preiskovalni urad, naj preverijo, kaj se tam dogaja," je poudaril Lukič. Goran Zrnić iz delavske svetovalnice pa je poudaril, da je minister za gospodarstvo na seji komisije sam dejal, da Luka Koper letno nameni 20 milijonov za izvajalce pristaniških storitev, ti pa polovico namenijo za stroške dela, polovica pa ostane nepojasnjena.

Nedokumentirana gotovina za plačilo na črno
Zato so na Delavski svetovalnici tudi sami povprašali organe o njihovih ugotovitvah v tej zadevi. S finančne uprave so dobili odgovor, da imajo pripravljeno poročilo o Luki Koper, ki pa ima oznako davčne tajnosti. So pa prejeli povzetek poročila, ki ga je ministrstvo za finance poslalo parlamentarni komisiji.

V poročilu je med drugim zapisano, da je okoli podjetij, ki v Luki izvajajo pristaniške storitve, še vrsta podizvajalcev, ki poslujejo z minimalnimi obveznostmi in presežki, zadnji v verigi pa praviloma dviguje nedokumentirano gotovino, ki, tako Furs, "predstavlja vir za izplačevanje zaposlenih na črno, dodatno plačilo sicer redno zaposlenih, lahko pa tudi za različne provizije".

"Finančna uprava se je predala"
Kar pa najbolj bode v oči, poudarja Lukič, pa je, da finančna uprava sama ugotavlja, da ne more učinkovito izvajati nadzora nad temi praksami, in kot rešitev navaja spremembo poslovnega modela v Luki Koper. "Finančna uprava torej pričakuje od Luke Koper, da bo sama zaposlila te delavce ali pa da bo zagotovila pogoje, ki veljajo za posredniške agencije."

"Luka Koper je lani ustvarila rekordnih 44 milijonov evrov čistega dobička, družba zelo skrbi tudi za svojo zunanjo podobo," je poudaril Lukič in dejal, da se v ozadju dogajajo kršitve temeljnih pravic delavcev, ki so izvajalci pristaniških storitev. "Ti ljudje delajo v razmerah, ki jim, verjemite mi, ne moremo reči dobre delovne razmere," še poudarja Lukič.

Neposredni očitki finančne uprave ne zanimajo nikogar
"V svoji karieri še nikoli nisem bral bolj direktnega dokumenta državnega organa, ki bi vseboval tako ostre očitke, a nihče ne ukrepa. Ta dokument je poniknil," je dejal Lukič in poudaril, da reševanje položaja izvajalcev pristaniških storitev ni stroškovno vprašanje, ampak vprašanje spoštovanja temeljnih pravic delavcev.

"Zato od vseh nadzornih organov pričakujemo, da bodo opravili svoje delo in izvedli nadzor nad vsemi spornimi praksami. Nedopustno je, da imajo na voljo ugotovitev finančne uprave, ki jasno govori o spornih praksah, ne zgodi pa se nič," je še poudaril Lukič in dodal, da tudi Luka Koper ne more bežati pred odgovornostjo za prakso tovrstnega poslovnega modela.

Je Luka Koper subsidiarno odgovorna?
"Luka Koper je subsidiarno odgovorna, če gre za elemente delovnega razmerja ali agencijskega dela, ki ni urejeno. To Luka Koper tudi dobro ve." Lukič ob tem dodaja, da dokument ministrstva za finance dokazuje, da pri Luki Koper ni samo vprašanje podjetij, ki Luki zagotavljajo pristaniške storitve, temveč tudi "piramid", ki nastajajo okoli teh podjetij. "Vprašanje je, kdo sploh ve, kako velike so te piramide," je še dejal Lukič

"Mi pozivamo Luko Koper, da direktno zaposli vse te delavce," pa poudarja Zrnić in dodaja, da pričakuje tudi od sindikatov in civilne družbe, da se bodo zavzeli za te delavce.

Luka Lukič
Prijavi napako
Komentarji
conanbarbarian
# 18.05.2017 ob 13:13
Gazde je potrebno odrezat od korita in delavce zaposliti pod Luko Koper in to Slovence, ki čakajo na zavodu za zaposlovanje !
jezus
# 18.05.2017 ob 13:12
Cerar bi lahko takoj naredu red, dovolj je samo en telefonski klic, saj je Luka v 100% lasti države. Torej je Miroslav Cerar posredno odgovoren za takšno kriminalno prakso.
Ejnštajn
# 18.05.2017 ob 13:08
Ja nič, dajmo vreči še milijardo in pol v drugi tir, da bodo lokalni šerifi in mafijci imeli dovolj posla.
SamoRes
# 18.05.2017 ob 13:14
Slovenija, dežela podjetnikov, ki uradno poslujejo s pozitivno nulo in so na sociali, ter podjetij, ki kršijo delavske pravice in celo delajo kot podizvajalci za državne firme in javno upravo.
V Avstriji ne moreš skleniti niti naročnine za mobilni telefon, če si kot podjetnik kršil delavsko zakonodajo.
Pri nas razni Pahorji, Janše in Cerarji asistirajo s svojimi neukrepi pri kršenju delavskih pravic.
politik kritik
# 18.05.2017 ob 13:11
Koper bi lahko poimenovali Slovenska mala Kalabrija.
Lovec
# 18.05.2017 ob 13:17
Sindikati pa nič.
Delavski direktor pa nič.

V kolikor je bila podana prijava in ni prišlo do išpektorskega nadzora ali pa je bila spregledana določena anomalija, potem izgubi službo inšpektor, državni sekretar odgovoren za to področje in se uvede kriminalno preiskavo.
politik kritik
# 18.05.2017 ob 13:08
To je tako zamazana firma da boli glava. Mi jim bomo pa sedaj še postavljali milijardni tir...
penzl
# 18.05.2017 ob 13:36
Mafijska država dopušča take svinjarije.
kolibri123
# 18.05.2017 ob 14:25
Delavski sindikat je v luki samo za direktno zaposlene v Luki, ostali delavci ki delajo za "gazde" pa nimajo nobenih pravic, so prekarci iz tujine, ne znajo jezika, delajo po ukazu, v odvisnem odnosu, za mali denar. Gazda pobere smetano.
koperton
# 18.05.2017 ob 13:27
Proti drugemu tiru, dokler se ne zagotovijo osnovne delavske pravice in le te delavce prevzame pod okrilje "Luka Koper"
tureavanture
# 18.05.2017 ob 13:12
ljudje delajo za drobiž, davkoplačevalci bomo za nagrado luki plačali 2. tir

PROTI 2. TIRU!
JJstyle
# 18.05.2017 ob 15:34
...nedokumentirano gotovino, ki, tako Furs, "predstavlja vir za izplačevanje zaposlenih na črno, dodatno plačilo sicer redno zaposlenih, lahko pa tudi za različne provizije".

Veste kaj bi se zgodilo v Nemčiji, če bi v nemška finančna uprava ugotovila takšne nepravilnosti? Nemudoma bi likvidirala IPS-e, lastniki dejavnosti bi se znašli pred Wirtschaftsstrafkammer (kazenskim sodiščem za ekonomske zadeve) in deželnim Finanzhofom (finančnim sodiščem). "Gazdam jezdam" bi zasegli njihove "merdžote" in jih za nekaj let postali na hladno zaradi utaje davkov in zaposlovanja na črno. Luška uprava pa po takšnem debaklu, tudi ne bi imela dolgega roka trajanja, ker Švabi še vedno dajo nekaj dobro ime podjetja, vsaj navzven. Sploh če gre za državno podjetje. Ampak žal, kar je za Nemčijo samo po sebi umevno, je za sončno stran Alp znanstvena fantastika.
seven7
# 18.05.2017 ob 13:45
Normalno da ne ukrepajo če pa so lastniki posredniških firm. Le kdo bi pljuval v lastno skledo.
JJstyle
# 18.05.2017 ob 13:32
Luka Koper = Slovenija v malem
Jouža
# 18.05.2017 ob 23:34
In ne, med "zaposlenimi" pri agencijah za posredovanje delovne sile, ki si pravijo IPS podjetja, je približno 50% domačinov. Tu ne gre le za - kot nekateri nakladajo - iz tujine uvožene prekarce, govorimo o državljanih RS, ki se jim dnevno, že vrsto let, kršijo vse možne pravice!

Tako bi lahko rekli: Če si v poslu s kriminalnimi združbami, im se tega dobro zavedaš, ukrepaš pa ne, si tudi sam kriminalec! In Luka Koper to prekleto dobro ve!
windmaster
# 18.05.2017 ob 17:37
Nimajo časa dacarji in inšpektorji. Lovijo branjevke na tržnici!
apollo11
# 18.05.2017 ob 17:36
Luka Koper je ugrabljena firma, država nima tam več nobenega vpliva in nadzora. V Luki so se spajdašili vodstvo luke, delavski direktorji in gazde. Tu zraven potem v šemo pridejo še lokalni šerifi.

Luka se ne rabi nič sprenevedat in se delati da se ta zadeve njih ne tiče. Preko teh verig se odteka denar, ki kroži nazaj za financiranje in napaja to pajdaško skupino, ki je ugrabila Luko.

Malo poglejte kako poslujejo nekatere ostale luke v sredozemlju, kakšne količine pretovora imajo, kakšne prihodke ustvarijo in kakšen dobiček na koncu ustvarijo. Luka Koper je zelo dobra po ustvarjenem pretovoru in najslabša pri ustvarjanju dobička. Zakaj le? Ker denar non stop odteka in odteka. In s tem denarjem se napajajo pajdaši.
Lobo
# 18.05.2017 ob 16:03
Se pravi, da polovica od 20 mil. izhlapi.
ZKL
# 18.05.2017 ob 14:39
Ma kdaj bodo že prepovedali te zaposlovalske agencije, ki služijo samo za izkoriščanje ljudi in za takele mučke.
vranek
# 18.05.2017 ob 14:35
Ce mora gostjnc po ukazu inspektorja zaposlit prekarca, kako potem Luki tega ni treba. Jih ni? Ni nilo inspektorja? Če ne, zakaj ne? Kdaj bodo tile iz JS, ki dela ne opravijo, leteli iz služb?
Sindikati ščitijo tak gnj od ljudi na celi crti v isti sapi pa pozivajo politike k ukrepanju? Noro? Ali se naj res mjnidter ukvarja z mujotom, ki nareguje hasota? Saj niste resni? Nagnat to !
JJstyle
# 18.05.2017 ob 13:56
Zdaj naj mi pa nekdo razloži, kako lahko država od svojih državljanov pričakuje, da se bodo po ravnali po črki zakona in v duhu ustave, ko njena izvršna oblast ignorira ugotovitve lastnih nadzorstvenih organov? Zato imamo, kar imamo, banana republiko.
Jouža
# 18.05.2017 ob 23:21
Stvar je že dolgo časa zrela ne le za obiske raznih inšpekcij, temveč za kriminalistično preiskavo!!!
In to v stilu italijanskih karabinjerjev, ki masovno udrejo v pisarne s šmajserji v rokah in pretresejo vse, do zadnjega kosa papirja, dokler ni dokaza na dlani!!!

Tukaj pa na celi črti odpove prav vsa državna zakonodaja!
Ne znajo? Ne smejo? Nočejo?
Kako visoko segajo lovke, oziroma, kdo vse ima interes od aktualne situacije, ki sicer traja že četrt stoletja???
krucyfix
# 18.05.2017 ob 15:55
> delavce zaposliti pod Luko Koper in to Slovence, ki čakajo na zavodu za zaposlovanje !

...ki pa seveda za tisti denar in v tistih pogojih nočejo delat.
Seveda je naloga države, da sankcionira črne in temnosive oblike zaposlovanja.

> To je nekako tako, kot jaz ki si gradim hišo...
Izvajalec je Huso&Haso, delavci pa so iz Kosova.
Po tej vaši pasji logiki, sem jaz odgovoren, če H&H ne plača delavcem vseh prispevkov, ti nimajo stalnega delovnega časa, delajo več kot 8 ur, "gazda" pa jih plačuje na roko v gotovini.
Še več, iz vašega pisanja je razvidno, da bi bilo najbolje, da kar sam zaposlim delavce za polni delovni čas.
Se vam je res strgalo?!

Ni se nam strgalo. Nisi sicer direktno odgovoren, ve se kdo gradi, si pa soodgovoren, še posebej če veš. Soodgovornost in sankcije morajo bit, sicer bodo vedno vsi na gradbišču rekli da sprehajajo potepuškega psa. Firma kot je LK bi seveda morala skrbet, da do podizvajalcev zahteva spoštovanje delovnopravne zakonodaje in ne mižijo na obe očesi, konec koncev imajo menda kakšno kontrolo dostopa.
kolibri123
# 18.05.2017 ob 14:18
Razni šefi podjetij s koncesijo, ki imajo v lasti par delavcev, s katerimi izvajajo storitve, ki jih je včasih izvajala Luka, se vozijo v merčotih in špilajo bogataše, njihovi delavci pa za trdo delo dobijo le minimalni dohodek. Večina teh delavcev je sezonsko uvoženih, ker domači na takem delu za takšen denar ne morejo preživljat svojih družin.

Zakaj Luka ne zaposli teh šefov kot delovodij za normalno plačo, delavce pa za dostojno plačo? Komu je to v korist?
Micesar
# 18.05.2017 ob 14:10
Problem je v nas ljudeh, ker smo pripravljeni na tak način delat. Poznam par posameznikov, ki so ali še delajo v Luki.
amigo
# 19.05.2017 ob 06:52
Cerar pa naj bi kar po telefonu reševal take probleme, ko pa postavlja vlada direktorje in nadzorne odbore v državnih podjetjih preko SDH, kar tudi je v njeni pristojnosti pa vsi desni takoj v pljuvanje vlade, samo spomnite se kaj so pisali, prav tukaj, ko so hoteli pred enim letom odstraniti predsednico in par članov nadzornega odbora luke in to isti ki sedaj zahtevajo, da to rešuje predsednik vlade, kar po telefonu.

No ja sklicevanje na SDH, ki ga vodi italijanska državljanka Lidia Glavina z ne najbolj jasnimi referencami je lahko samo maska za skrivanje nesposobnosti vlade. Medtem ko preiskujejo Janšo, odkod mu denar za akumulator se kradejo milijoni, pa nikomur nič.
lmatjaž
# 19.05.2017 ob 00:02
Inšpekcije se ne odzovejo niti ob prijavi!
balrog
# 18.05.2017 ob 23:37
In kdo je sprejemal takšno zakonodajo, ki omogoča delovanje nekakšnih posredniških agencij, ki niso odgovorne nikomur in ki niso zavezane kolektivnim pogodbam in ne delovni zakonodaji, Gre dejansko za uzakonjeno delo na črno. In ni samo Luka. Saj to počnejo povsod od Revoza naprej, koliko Bolgarov dela na takšen način pri nas, Srbov, ljudi iz BiH, Kosova, Makedonije. Delovna in finančna inšpekcija pa sta itak povsem nesposobni oziroma imata zavezane roke. Potrebovali bi finančno policijo z velikimi pooblastili, ki bi edina lahko zajezila to posredniško mafijo. Tako pa se inšpekcija odzove le ob prijavi, sama od sebe ne bo nikoli šla preverjat in preiskovat, ti sužnji v Luki pa itak ne bodo podali prijavi, saj tudi to kar dobijo, je več od tistega, kar bi dobili v svoji matični državi.
x1ijn
# 18.05.2017 ob 21:25
Se pravi je vse skupaj na robu legalnega. Očitno elementov delovnega razmerja vseeno ni.
bori
# 18.05.2017 ob 14:46
"Državni organi vedo za nezakonite prakse pri izvajanju pristaniških storitev, a nihče ne ukrepa"

Te fikuse iz državne uprave ipd, ki so tam že 25+ let bi morali zmetati na cesto. Vse. Če kaj potrebuješ, ne vedo nikjer nič.. Če se dogajajo luke in tiri, teši, lakirnice, delo na roštilju tako in drugače... vse ok.. potem pa koga za malenkost zvaljajo. Od 4-6 let bi moralo biti takšno delo, nič več.
politik kritik
# 18.05.2017 ob 14:09
Sum korupcije za korupcijo. Tako kot pri TEŠu. Vlada pa še kar rine tja kjer ni muh.... Ni druge kot referendum, potem pa temeljita preiskava. Šele nato pa se lahko začne kaj delat.
cocker
# 18.05.2017 ob 14:01
OZNA VSE DOZNA
Seveda, sam so tud vsi tist, ki bi lahk ukrepal, zravn.....
Pueblo Libre
# 18.05.2017 ob 13:06
Luka Majka!
amigo
# 19.05.2017 ob 06:48
Izkoriščanje je dovoljeno, če gre za naše.
galoper
# 18.05.2017 ob 20:46
Obstaja uradna prijava?
semaino
# 18.05.2017 ob 14:25
Goran Lukić iz Delavske svetovalnice se sprašuje, zakaj na tako neposredne očitke o nezakonitem poslovanju noben državni organ ne reagira.

Ker drzavo ne vodijo drzavni organi in Vlada Mira Cerarja ampak stari strici iz ozzadja.
kotzi
# 18.05.2017 ob 14:02
slovenija ima vecji problem..Thompsona....pustmo naj kradejo miljone..vazn je da smo se tega znebil..naj vzamejo miljone...torej kdaj se kak soping center odpre..kdo ve
DENEB
# 19.05.2017 ob 07:23
FINANCE - Kaj je v ozadju več kot desetkratne rasti TPG Logistike?
Hitra rast zbuja precej radovednosti, ker je bil v TPG Logistiki zaposlen Dragomir Matić, preden je postal predsednik uprave Luke Koper.
Še leta 2015 je imela špediterska družba TPG Logistika 2,9 milijona evrov čistih prodajnih prihodkov, lani so skočili na 30,4 milijona evrov.
DENEB
# 19.05.2017 ob 07:18
Hobotnica iz Luke Koper. Alenka Žnidaršič Kranjc je predsednica, direktor Matič pa tajnica.
POŽAR REPORT
Binder Dandet
# 19.05.2017 ob 06:11
Ce oseba ve za kaznivo dejanje in ga ne prijavi, je sostorilec. Ce drzava ve za kazniva dejnaja in jih ne sankcionira, je sostorilec. Sramota od sramote. Taksni novici bi morala slediti vprasanja vladi. Stiskanje predsednika vlade in resornih ministrov, dokler se ne odpravi krivica.
Prudi
# 18.05.2017 ob 15:39
Se vidi, da se bliža zamenjava nadzornega sveta..... Matič ne bi silvestroval v Luki, to je jasno kot beli dan. Kaj nam bo pa prihodnost prinesla, vedo samo tej v Ljubljani. Ne pozabimo, da ne glede na vse, Luka prehranjuje veliko 10k ljudi in ne samo "luške delavce".
genniuuss
# 18.05.2017 ob 14:40
podjetnik,
ukvaraj se s scialnimi problemi,
po prepričanju kapitalist, delo pa dobi pri soc.ogroženih.
Grešnica
# 19.05.2017 ob 11:28
Pri normalni delovni zakonodaji (kar naša ni) in učinkovitih sodiščih, bi agencije mirno prepovedali in za vse uvedli enako pogodbo o delu ter enaka pravila.
QUENDI
# 19.05.2017 ob 09:34
....dober zgled......
viisaus
# 18.05.2017 ob 16:50
Bistvo problema v sloveniji so sindikati z tem lukičem na čelu.Vse te barabije in izkoriščanje delavcev se delajo izključno iz nefleksibilne delovne zakonodaje.Neko podjetje potrebuje več delavcev poleti,kot pozimi.Če bi vse zaposlili za redno službo,podjetje ne bi bilo rentabilno.IN zato si podjetja pomagajo z tako prakso,,delo na črno in agencijskimi delavci.Pa kako folku to ne kapne,,kaj je problem.Večina delovne zakonodaje pišejo pisarniški delavci,in zato nimajo pojma kaj je srž problema.Dalj časa se bomo šli socializem pri delovni zakonodaji,manj bo pravic za delavce.....
Insider No. 1
# 18.05.2017 ob 15:54
@jezus

Ko napišeš glupost in ostaneš živ. 100% ne preverim podatkov.
qayxc
# 18.05.2017 ob 15:16
A se spomnite katera vlada in kateri minister je bil na oblasti ko so uvajali zakone za podjemnno delo, razširjanje pravic za agencije ipd. Janša in Vizjak. Cerar pa naj bi kar po telefonu reševal take probleme, ko pa postavlja vlada direktorje in nadzorne odbore v državnih podjetjih preko SDH, kar tudi je v njeni pristojnosti pa vsi desni takoj v pljuvanje vlade, samo spomnite se kaj so pisali, prav tukaj, ko so hoteli pred enim letom odstraniti predsednico in par članov nadzornega odbora luke in to isti ki sedaj zahtevajo, da to rešuje predsednik vlade, kar po telefonu. Nekateri si očitno razlagajo demokracijo in korporacijsko zakonodajo, še slabše, kakor v najslabšem komunizmu,.nato pa trdijo da so veliki demokrati.. Halooooo zbudite se !!!
Partizan Miha
# 18.05.2017 ob 21:18
Že ko je Časar haral po luki se je vedelo, da vse ne štima in če desnica takrat tega ni uredila, zakaj bi to storila sedaj "kao" levica ? To tipkam pa zato, ker se desničarji deklerirajo za edine poštenjake in visoko moralneže, veliko bolj kot levičarji v glavnem. Drugače je pa sramota, da so vse vlade do sedaj, vklučno z sedaj aktualno, to potihem tolerirale. Sramota !
smeško 562
# 18.05.2017 ob 13:42
Kako bodo rekli levičarji, to je samo uničevanje ugleda Luke da jo bodo lažje prodali. Tokrat vse pohvale sindikalistom da so izpostavili jasen problem.
Homer.
# 18.05.2017 ob 14:33
In zdaj bi Luka Koper morala biti kriva, ker država dopušča take oblike dela, inspekcijske službe pa ne opravljajo svojega dela?!
Vsi podizvajalci v luki so pravni subjekti in odgovorni za svoja dejanja.

To je nekako tako, kot jaz ki si gradim hišo...
Izvajalec je Huso&Haso, delavci pa so iz Kosova.
Po tej vaši pasji logiki, sem jaz odgovoren, če H&H ne plača delavcem vseh prispevkov, ti nimajo stalnega delovnega časa, delajo več kot 8 ur, "gazda" pa jih plačuje na roko v gotovini.
Še več, iz vašega pisanja je razvidno, da bi bilo najbolje, da kar sam zaposlim delavce za polni delovni čas.
Se vam je res strgalo?!

Zakaj potem imamo delovno zakonodajo in inšpektorje, ki naj bi nadzirali izvajanje?
Kazalo