Če bodo državni svetniki izglasovali veto, na katerega izmed omenjenih zakonov, bo moral DZ o njih odločati znova, tokrat pa bodo za njihovo potrditev potrebni glasovi večine vseh poslancev. Foto: BoBo
Če bodo državni svetniki izglasovali veto, na katerega izmed omenjenih zakonov, bo moral DZ o njih odločati znova, tokrat pa bodo za njihovo potrditev potrebni glasovi večine vseh poslancev. Foto: BoBo

Noveli zakonov o motornih vozilih in o pravilih cestnega prometa, ki ju je na predlog poslancev SMC-ja državni zbor sprejel prejšnji teden, posegata na področje koles s pomožnim motorjem, ki lahko peljejo največ 25 kilometrov na uro, in sicer jih je treba registrirati, zavarovati in opraviti tehnični pregled.

Skupina državnih svetnikov s prvopodpisanim Bojanom Kekcem opozarja, da bo ureditev, ki predvideva registracijo mopedov, predstavljala dodatne finančne in administrativne obveznosti za lastnike. Predstavnik predlagateljev zakona poslanec SMC-ja Danilo Anton Ranc pa je dejal, da sta noveli namenjeni povečanju prometne varnosti in zaščiti uporabnikov teh vozil.

Za veto glasovala velika večina svetnikov
Tudi minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je državne svetnike pozval, naj ne izglasujejo veta. Noveli po njegovem mnenju prispevata k redu in večji prometni varnosti. Tudi stroški, ki jih prinašata, so po njegovih besedah sorazmerni z namenom zakona. Kot je še dodal, na ministrstvu razmišljajo, da bi omogočili tehnične preglede za ta vozila na "terenu", kot to že velja za traktorje.

A večine svetnikov to ni prepričalo, saj so veto na novelo zakona o motornih vozilih izglasovali s 23 glasovi za in šestimi proti, veto na novelo zakona o pravilih cestnega prometa pa z 19 glasovi za in sedmimi proti.

Brez veta na kolektivno upravljanje avtorskih pravic
DS je odločal tudi o vložitvi veta na zakon o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic. Veto je predlagala skupina svetnikov s prvopodpisanim Jernejem Verbičem, ki opozarja na številne pomisleke večine kolektivnih avtorskih organizacij in strokovne javnosti. Zakon naj bi po njihovem mnenju brez potrebe delil avtorsko zakonodajo na dva dela. S tem pa po mnenju predlagateljev ustvarjalcem onemogoča odločanje o svoji zasebni lastnini.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek pa je te očitke zavrnil kot neutemeljene. Kot razlog za pripravo zakona je navedel številne spore med avtorji in kolektivnimi organizacijami, ki so povezana predvsem z netransparentnim poslovanjem organizacij.

Ti argumenti so svetnike prepričali, da so z 12 glasovi za in 15 glasovi proti zavrnili odložilni veto na zakon o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic.