Državni svetniki menijo, da je bil prejšnji zakon o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije bolj transparenten in demokratičen. Foto: BoBo
Državni svetniki menijo, da je bil prejšnji zakon o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije bolj transparenten in demokratičen. Foto: BoBo

Novela zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije, sprejeta je bila 28. aprila, predvideva, da 12 članov sveta FŠO-ja predlaga OKS, pet pa drugi organi.

En član bi bil izbran na predlog, dva člana bi predlagala skupnost in združenje občin ter združenje mestnih občin, po enega člana pa Zveza društev športnih pedagogov Slovenije, slovenska vlada na predlog ministrstva, pristojnega za šport, ter športne organizacije, ki niso članice OKS-ja.

Zakonska novela po manj kot dveh letih
Obstoječi zakon, ki ga je julija 2012 uveljavila prejšnja vlada, prav tako predvideva 17 članov, vendar OKS nima večine.

Ministrstvo, pristojno za šport, pa je prevzelo tudi nekatere organizacijske naloge FŠO-ja, saj je bila na pobudo prejšnje vlade ukinjena tudi direktorska funkcija.

Državni svetniki po večini menijo, da je novela zakona iz leta 2012 tista, ki vzpostavlja bolj transparenten in demokratičen način izbire članov, način izbire članov, ki ga je predlagala vlada in sprejel državni zbor, pa ne zagotavlja uravnotežene zastopanosti nacionalnih športnih zvez v svetu fundacije.

Nadzorniki so pristojna ministrstva
Novela zakona, na katero je bil izglasovan veto, ponovno uveljavlja funkcijo direktorja FŠO-ja, ki ga izbira in razrešuje svet FŠO-ja ob soglasju vlade. Nadzor nad delovanjem in poslovanjem fundacije pa opravlja ministrstvo, pristojno za šport.

Nadzor nad delovanjem Fundacije za invalidske in humanitarne organizacije, ki jo prav tako opredeljuje novela zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije, pa opravljata ministrstvo, pristojno za invalidsko varstvo, in ministrstvo, pristojno za delovanje humanitarnih organizacij.