Državni svet pod novim vodstvom bi dosledno sledil ugotovitvam Računskega sodišča. To je nedavno izdalo negativno mnenje o poslovanju DS-ja. Foto: MMC RTV SLO
Državni svet pod novim vodstvom bi dosledno sledil ugotovitvam Računskega sodišča. To je nedavno izdalo negativno mnenje o poslovanju DS-ja. Foto: MMC RTV SLO

Svetniki so na današnji seji sklenili, da bodo do ureditve vprašanja svetniki upravičeni le do povračil stroškov v povezavi z opravljanjem funkcije, ne pa tudi do sejnin.

Predsednik DS-ja Mitja Bervar je dejal, da je zakonska sprememba potrebna, saj k ureditvi področja poziva Računsko sodišče. Bervar se zavzema, da bi pri urejanju vprašanja dosledno sledili ugotovitvam Računskega sodišča.

Področje je treba urediti, ker zakon o DS-ju ne vsebuje določb glede plačila, so sklenili svetniki, s predlogom pa bi uredili vprašanje plačila za opravljanje funkcije tako za člane kot za podpredsednika DS-ja. Besedilo, ki so ga sprejeli svetniki, navaja, da lahko znaša višina plačila za opravljanje funkcije podpredsednika in člana DS-ja mesečno največ tretjino osnovne plače predsednika DS-ja.

V nadaljevanju so tudi razveljavili sklep o merilih za izplačevanje sejnin za opravljanje funkcije članov DS-ja in izplačil za opravljanje funkcije predsednika in sekretarja DS-ja. Do ustrezne ureditve področja bodo tako člani DS-ja upravičeni le do povračil stroškov opravljanja funkcije.

Negativno mnenje Računskega sodišča
Računsko sodišče je v revizijskem poročilu na začetku decembra sicer navedlo, da v zakonu o državnem svetu ni podlage za izplačilo sejnin, in izdalo negativno mnenje o poslovanju DS-ja. To opozorilo Računskega sodišča pa po Bervarjevih besedah ni bilo prvo, saj je sodišče na problematiko opozorilo že leta 2002 in zatem še večkrat.

Prejšnji predsednik DS-ja Blaž Kavčič je glede poročila RS-ja takrat za MMC dejal, da so ugotovitve sodišča "posledica nerazčiščenosti vseh informacij in postavk".