Slovenija
Slovenski državni vrh ob Spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam na območju Republike Slovenija. Foto: BoBo/Borut Živulović
Sora
Praznik zadnja leta spremljajo opozorila o okoljski obremenitvi in pozivi ljudem, naj s svečami in plastičnim cvetjem ne pretiravajo. Foto: Reuters
Žale
Najbolj obiskano pokopališče v Sloveniji so ljubljanske Žale. Foto: BoBo
VIDEO
Nekoč nagrobniki leseni,...
VIDEO
V spomin na preminule

Dodaj v

Državni vrh položil venec k spomeniku žrtvam vseh vojn v Ljubljani

Osrednja slovesnost ob spomeniku žrtvam vojn v Ljubljani
1. november 2018 ob 07:46,
zadnji poseg: 1. november 2018 ob 17:02
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Ob dnevu spomina na mrtve je predsednik republike Borut Pahor v spremstvu državne delegacije položil venec k spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam ob ljubljanskem Kongresnem trgu.

Pahorja so pri polaganju venca na osrednji spominski slovesnosti ob dnevu spomina na mrtve spremljali predsednik DZ-ja Dejan Židan, predsednik vlade Marjan Šarec, predsednik DS-ja Alojz Kovšca, namestnica načelnika Generalštaba Slovenske vojske, brigadirka Alenka Ermenc, ter v. d. generalnega direktorja Policije Tatjana Bobnar.

Osrednji državni spomenik žrtvam vojn, ki so prizadele slovenski narod, k spravi in edinosti ob Kongresnem trgu kliče od julija lani, od letos pa je ceremonial polaganja venca k spomeniku sprave tudi del programa vseh uradnih obiskov visokih tujih državnikov ter osrednji kraj polaganja vencev ob 1. novembru.

Potruditi se moramo, da bi bili ob tem spomeniku bolj spravni, je ob robu slovesnosti dejal Kovšca in dodal: "Moja prisotnost danes tukaj je simbolično dejanje, s katerim želim pokazati vsem državljanom Slovenije, da je čas, da nekoč tudi med seboj najdemo mir in spravo, kot smo mir in spravo našli z drugimi narodi. Tistimi, ki so bili agresorji na našo domovino v 1. in tudi 2. svetovni vojni."

Slovencem ob dnevu spomina na mrtve Kovšca sporoča, "naj spoštujejo svetost življenja, naj spoštujejo svetost ljubezni in miru". V sredo je, kot je spomnil, položil venec na Teharjah in Frankolovem, in poudaril prepričanje, da so vsi ljudje, ki so umrli za domovino, umrli v prepričanju, da delajo dobro, da delajo za svobodo in ljudi. "Ni prav, da jih po smrti ne obravnavamo enako, in prav je, da njihovo žrtev sprejmemo takšno, kot je. In prav je, da se potrudimo, da Slovenec nikdar več ne bi dvignil roke ali orožja nad Slovencem," je sklenil.

Predsednik DZ-ja Židan in premier Šarec sta se iz središča mesta nato preselila na Žale, kjer bosta opoldne položila vence k pomniku padlim v vojni za Slovenijo '91, k spomeniku padlim in umrlim v boju proti okupatorjem Slovenije 1941–1945, k Lipi sprave in h kostnici žrtev I. svetovne vojne. Še pred osrednjo slovesnostjo je premier položil venec k spomeniku Rudolfa Maistra v Kamniku.

Predstavniki države so se udeležili komemoracij in položili vence ob različna obeležja in spomenike po državi in v zamejstvu, med drugimi je minister za kulturo Dejan Prešiček položil venec h grobnici modernistov na Žalah.

O sovražni govorici na dan mrtvih
Pri grobnici na sv. Urhu nad Ljubljano je bila dopoldne žalna slovesnost, na kateri je imel nagovor evropski poslanec Igor Šoltes (Zeleni). Kot je razvidno z družbenega omrežja Facebook, je Šoltes poudaril, da današnji strahovi niso nič manjši od strahov naših prednikov, so le drugačni. Med drugim je izrazil skrb nad sovražno govorico, "ki ne spoštuje nobene pravice" in ki "tako zlahka napreduje v javni prostor". Kot opaža, celo posamezniki na najvišjih javnih funkcijah proti temu ne ukrepajo. "Napreduje zato, ker ji meja nihče zares ne zna in noče postaviti," je poudaril.

"Kot bi se ne spomnili več, kje so bila zasejana semena zla, ki so privedla do obeh svetovnih vojn, do dogodkov, na katere nas spominja kraj, na katerem smo zdaj. Zasejana niso bila s prvimi zamahi bajonetov in niti ne s prvimi poki pušk. Pač pa s tihim privoljenjem v to, da je javna postala srhljiva misel o tem, da nismo vsi enaki in da je pravično odmerjati pravice po potrebi in iz potrebe," je dejal Šoltes.

Predsednik SLS-a Marjan Podobnik je v spremstvu cerkljanskega župana Jurija Kavčiča položil venec pri partizanski grobnici v Cerknem in ob spomeniku žrtvam revolucionarnega terorja na Lajšah. V Mariboru je bila slovesnost na osrednjem komemorativnem prostoru partizanskega grobišča na pobreškem pokopališču. Osrednja spominska slovesnost Mestne občine Nova Gorica pa je potekala v spominskem parku v Trnovem pri Gorici. Na njej je bil slavnostni govornik poslanec SAB-a Andrej Šušmelj.

Slovesnosti v Avstriji in Italiji
Slovesnosti so bile napovedane tudi v tujini. V Gradcu v Avstriji se bodo polaganja venca udeležili poslanec Branislav Rajić (SMC) in predstavniki slovenskega veleposlaništva na Dunaju, mestnih občin Maribor in Celje ter Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije.

V Italiji pa se bodo poslanka SD-ja Meira Hot, slovenski generalni konzul v Trstu Vojko Volk in konzulka Tanja Mljač udeležili polaganja vencev v nekdanjih taboriščih Visco in Gonars ter v Gorici pri spomeniku padlim borcem na pokopališču, pri grobnici na pokopališču in pri spomeniku Lojzeta Bratuža.

Svojim bližnjim se bodo poklonili tudi številni posamezniki, ob tem pa bodo praznično urejeni grobovi znova v soju številnih sveč. Tudi zato praznik zadnja leta spremljajo opozorila o okoljski obremenitvi in pozivi ljudem, naj s svečami in plastičnim cvetjem ne pretiravajo.

Zaradi bistveno povečanega obiska pokopališč bodo tudi danes marsikje veljali posebni prometni režimi.

G. V., Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
josh k.
# 01.11.2018 ob 07:58
Ramus
Vemo, vsak ima svoj pogled a, če se spomnimo pokojnih ni nič narobe.
Tako se bodo tudi nas spominjali in obudili kako prigodo ali tudi kaj manj prijetega.
cairns
# 01.11.2018 ob 13:50
"Moja prisotnost danes tukaj je simbolično dejanje, s katerim želim pokazati vsem državljanom Slovenije, da je čas, da nekoč tudi med seboj najdemo mir in spravo, kot smo mir in spravo našli z drugimi narodi. Tistimi, ki so bili agresorji na našo domovino v 1. in tudi 2. svetovni vojni."

Sprave in odpuščanja ne bo dokler se okupatorski hlapci in kleriki RKC ne opravičijo slovenskemu narodu za izdajstvo.
Okupatorji, tu mislim predvsem na italijanske fašiste, pa naj plačajo vojno škodo in odškodnino vsem pobitim.

Dokler to ne bo narejeno se nimamo kaj spravljat.
Krimsky
# 01.11.2018 ob 08:25
@ Ramus

Kolega, prihrani še malo prostora za druge ...
~
... lahko bi navedel kar povezavo na biblijo na netu!

A pokoravanje eni sami knjigi ne rešuje naših sedanjih težav, ki jih pisci starih tekstov niso mogli misliti niti v najbolj norih sanjah.

Pokoravanje živih mrtvim je nedostojno za vse nas, ki na ramenih nosimo svojo glavo. Mrtve seveda spoštujemo, nismo pa njihovi sužnji, primarna lastnost življenja je ustvarjanje novega.
zapravico
# 01.11.2018 ob 08:07
Če hočejo manj sveč naj jih podražijo na 5 evrov,pa da vidiš koliko jih bodo prodali.Prodajalcem pa zaračunat 3 evre za reciklažo
Zdejkapopi
# 01.11.2018 ob 14:05
Polozili venec pred zlit kup betona
cairns
# 01.11.2018 ob 16:47
Januss
Čakam, da se bo državni vrh poklonil tudi žrtvam komunističnega nasilja, žrtvam pobitih s strani komunistov po vojni v mirnodobskem času!

Saj so se. To Pahor dela redno.

Resnica pa je da je bila večin t.i. žrtev nacifašističnih kolaborantov in si je zaslužila smrt po hitrem postopku. Tako so po vsej Evropi pokončali svoje kolaborante. Edina razlika je ta, da jih tam ne objokujejo, jim ne nosijo rož na grobove in da bi predsednik takoj odletel če bi to storil.
Santiano
# 01.11.2018 ob 14:21
"Moja prisotnost danes tukaj je simbolično dejanje, s katerim želim pokazati vsem državljanom Slovenije, da je čas, da nekoč tudi med seboj najdemo mir in spravo, kot smo mir in spravo našli z drugimi narodi. Tistimi, ki so bili agresorji na našo domovino v 1. in tudi 2. svetovni vojni."
--
Slovenci ne potrebujemo nikakršne sprave ! Sprava je zgolj politično orodje desničarjev, zlasti SDS in NSi, s katerim zavajajo Slovence že več kot 20 let.
Sicer pa kaj je to nek spomenik "žrtvam vseh vojn"? Tisti, ki so aktivno sodelovali z okupatorjem proti lastnemu narodu ne bi smeli biti niti omenjeni na kakšnih spomenikih ! Na mariborski Dobravi so poleg ogromnega števila grobov bivših partizanov naredili spomenik Ustašem. Kako je to sploh mogoče in kako se lahko to nekomu zdi prav?
Žalostno je dejstvo, da desničarji izrabljajo vsako možno priložnost za obujanje preteklosti in poskus prikritja zlobnih dejanj iz preteklosti. Še 1. november ne moreš več "praznovati" v miru, brez da bi neki nek kapitalist (Koušca) bluzil o neki spravil. Adijo svet.

Lp
vzdev
# 01.11.2018 ob 08:30
Kaj vas nekatere tako briga koliko sveč kdo prižge. Pa zaradi mene, če jih kdo na en grob natlači 100 pa me ne moti. Saj vsak sveče kupi s svojim denarjem.
vranek
# 01.11.2018 ob 16:45
Sklonjen. Sramoten zapis in potvarjanje.
firtoh
# 01.11.2018 ob 11:17
Jaz sem prinesel steklene sveče.Zena je kupila steklene kozarce in jih okrasila,noter pa dala navadne sveče
NoFuture
# 01.11.2018 ob 08:08
Ne pozabit prižgat sveče!!
bori
# 01.11.2018 ob 15:19
Postulat, # 01.11.2018 ob 08:52
Spet bo zanimivo gledat vse prepricane ateiste kako se ponizno drze med blagoslovom, seveda oborozeni z vrecami plasticnih svec

Joj, kako globoko sporočilo vernika.
Ramus
# 01.11.2018 ob 13:25
"od letos pa je ceremonial polaganja venca k spomeniku sprave tudi del programa vseh uradnih obiskov visokih tujih državnikov ter osrednji kraj polaganja vencev ob 1. novembru."

Pa tudi državniki vedo, da pod tem Pahorjevim spomenikom polagajo venec tudi za pobite fašiste in naciste? Ali mislite, da jim ta del zamolčijo?
ajvard1
# 01.11.2018 ob 09:52
seveda je prav, da negujemo katološko tradicijo in danes, na praznik vseh svetih, prižgemo kakšno svečo več. enako velja jutri, ko se spomnimo vseh vernih rajnih.
MatejL
# 01.11.2018 ob 10:59
Pri nas v Ljubljani v stanovanjskem bloku je danes še najbolj hrupno od vseh dni! Mislim jaz sem bi rekel še mlad v drugi polovici 20-ih pa se na takšne dni nikoli ne lotim sesanja ali podobnih hrupnejših del... Ali vas tega niso učili? Bom rekel, da me niti ne moti samo ne razumem zakaj prav danes na dan mrtvih? Ali nihče nima več trohice razuma in olike? Jaz imam danes tudi prosto pa bi rad kaj počel po stanovanju pa zaradi hrupa ne bom... Sedaj pa si lahko postavim vprašanje - sem jaz tisti čuden ali vsi ostali...?
Ramus
# 01.11.2018 ob 13:22
"V sredo je, kot je spomnil, položil venec na Teharjih in Frankolovem, in poudaril prepričanje, da so vsi ljudje, ki so umrli za domovino, umrli v prepričanju, da delajo dobro, da delajo za svobodo in ljudi."

To pa še ne pomeni, da so delali dobro in da so delali za svobodo. In zaradi tega ker so oni tako mislili, še tudi ne bomo sprejeli potvarjanja zgodovine. In tudi če so tako mislili, še ne pomeni, da so žrtve. Ker nacistični in fašistični zločinci ter njihovi pomagači, nikoli ne bodo žrtve, ker bi to pomenilo, da smo jih izenačili z njihovimi žrtvami, ki so umrle pod njihovimi rokami. Tega pa res ne moremo narediti žrtvam, da jih bomo sedaj še izenačili z njihovi morilci.
alcatraz
# 01.11.2018 ob 10:10
v čem je fora teh sveč...sem vprašal že večkrat pa še vedno nisem dobil odgovora..zakaj?od kdaj?čemu?

Sveča v krščanstvu ponazarja luč življenja. Že od nekdaj.
Vedno so se kurile, ko je kdo umrl. Ampak tiste navadne. Ne te plastične navlake.
Prav bi bilo, da bi tudi duhovniki s prižnic dodali svoj del k zmanjševanju odpadkov in svojim ovčicam položili na srce, da tovrstno smetenje Bogu - stvarniku vsega, že ne more biti povšeči.
Včeraj sem obletal tri pokopališča. Namesto sveč sem umrlim sorodnikom položil cvet. Ta plastična norija kljub tonam nepotrebnih odpadkov še kar traja. :( Sem pa le na enem od treh opazil, da se namesto sveče vendarle kje pojavi kakšna položena roža. Kar pomeni kos sveče manj. (y)
Santiano
# 01.11.2018 ob 22:49
To, da desničarji izrabljajo praktično vsako priložnost za pogrevanje 2. svetovne vojne in poskus "čiščenja" vesti je že skrajno patetično.

Lp
čak mal noris
# 01.11.2018 ob 17:10
Se strinjam. Položit vence tudi na Sv. Urh.
Potem pa še na nekajkrat 100 prikritih grobišč po Sloveniji. Rož in sveč bo hitro zmanjkalo.
A ni zanimivo; povojni "heroji" so ustvarili xy-krat več "pokopališč" in to prikritih, kot jih je vojna, ko se junaki in ne reve, borijo neposredno, v enakih pogojih.
finitoto
# 01.11.2018 ob 10:16
Navada prižiganja sveč je tradicija slovenskega naroda in naj tako ostane. Res je potrebno skrbeti za okolje in je to hvalevredno, vendar je še toliko drugih področij kjer lahko poskrbimo za manj onesnaženja. Naše sveče so kaplja v morje, pustimo to lepo tradicijo prižiganja sveč kot spoštovanje do naših prednikov, ki so nam posredovali vrednote in ljubezen.
Postulat
# 01.11.2018 ob 08:52
Spet bo zanimivo gledat vse prepricane ateiste kako se ponizno drze med blagoslovom, seveda oborozeni z vrecami plasticnih svec
Krimsky
# 01.11.2018 ob 11:59
Za tiste …
~
… ki boste zanalašč prižgali svečo, ker ne marate, da vam kdo teži, tečnari ali utruja »z varovanjem okolja«.

Henry David Thoreau je svojo filozofijo – »ne boste mi težili« – vzel resno, in šel živet v gozd. Ob jezeru Walden (tudi ime knjige) si je postavil kolibo in živel sam, ni se mu bilo treba ukvarjati z zahtevami življenja v skupnosti, skušal je preživeti kot solist.
A za tak dosleden ukrep se odločijo le redki, ker zahteva Moža, z veliko začetnico. Današnji razvajeni 'uporniki' bi od življenja v občestvu pobrali zgolj prednosti – »naj nekdo drug skrbi, da je v žicah elektrika, v ceveh voda, in da v mestu ni smeti in podgan« – sami pa bi skrbeli zgolj za svojo lastno rit. Vsak bojda s svojim denarjem lahko počne kar hoče …
~
Seveda ne gre za krivdo, gre za ujetost.

Za svetovno identiteto ne morejo navijati lokalpatrioti, saj bi ostali brez tal pod nogami, za drugačen svet ne morejo navijati tisti, ki jim ta svet zagotavlja moč ali položaj … saj bi ostali brez moči ali položaja. Svet ostaja iracionalno 'urejen' zato, da … se ne bi kaj spremenilo na bolje.

Sveče niso problem, so le njegov pokazatelj … kažejo na iracionalnost sveta, na nas …
alcatraz
# 01.11.2018 ob 11:41
Res je strašno težko imeti eno namensko vrečko (ki se poceni dobi v trgovini) za večkratno uporabo v prtljažniku oz. pri sebi, ja. Mene so že pred desetletjem prisilili v to, pa še danes trpim hude muke vsakič, ko grem po nakupih.

Večnamenska vreča ne, a mobitel pa nikomur ni problem imeti vedno s seboj. :D
Slamice, vrečke, sveče, piknik navlaka je še najmanj, res tisto najmanj, čemur se odrečeš z lahkoto, 'kvaliteta življenja' ne trpi prav nič. Nasprotno. Kvaliteta življenja se poveča z zavedanjem, da si vendarle tudi sam nekaj malega prispeval k lepšemu in čistejšemu jutri.
Primorc
# 01.11.2018 ob 10:39
Letos sem še jaz prižgal eno svečo, predvsem zato ker se ljudem teži naj jih ne prižigajo.
alcatraz
# 01.11.2018 ob 10:36
Navada prižiganja sveč je tradicija slovenskega naroda in naj tako ostane. Res je potrebno skrbeti za okolje in je to hvalevredno, vendar je še toliko drugih področij kjer lahko poskrbimo za manj onesnaženja. Naše sveče so kaplja v morje, pustimo to lepo tradicijo prižiganja sveč kot spoštovanje do naših prednikov, ki so nam posredovali vrednote in ljubezen.

4000 ton škodljivih odpadkov in nepotrebnih za obdobje jan-maj 2018 samo v slo?
Kaplja v morje?
Navada vedno lahko ostane.
Spremeni jo. Prižgi si navadno ali čajno svečo doma. V luč in spomin na pokojne.
kurirka
# 01.11.2018 ob 09:47
Ramus, ne bi namesto neskončnih kopij iz biblije (namenoma z majhno začetnico) rajši povprašal vašega vsemogočnega, neskončno pravičnega in usmiljenega bogca, zakaj pusti nepopisno trpeti n. pr. nedolžne hude bolnike na tem svetu? Posebno tiste, ki imajo zdravo pamet in logiko in se ne morejo tolažiti s pocukranimi zgodbicami o nebesih, ki jim jih je vaš bogec namenil po smrti.

S kakšno pravico pa se sploh vtika v človeška življenja? Ničesar mu ne dolgujemo, on pa z nami večno razpolaga???

Pokojniki se nahajajo samo še v našem spominu. In ogromna večina njih bi se strinjala, da namesto ton sveč, ki stanejo milijone in ustvarjajo samo stupene odpadke, rajši damo nekaj evrov za bolnike in invalide - Humanitarna akcija Manj sveč za manj grobov. TO je vredno spoštovanja, ne pa razna žegnanja in citati iz biblije.
Nikolaj
# 01.11.2018 ob 22:33
Svečo sem prižgal na grobu mojega strica, ki je bil partizan; so ga ubili nacisti.

Svečo sem prižgal tudi na grobu strica v Kočevskem rogu, ki je bil domobranec, po vojni pa so ga ubili komunisti.

Oba sta bila zavedna Slovenca.
berniemax
# 01.11.2018 ob 19:30
Pahor je z naskokom najslabši predsednik v zgodovini Slovenije. Pika.
Zdejkapopi
# 01.11.2018 ob 17:05
Poloziti se venec na Sveti Urh!
Ramus
# 01.11.2018 ob 16:06
"V sredo je, kot je spomnil, položil venec na Teharjih in Frankolovem, in poudaril prepričanje, da so vsi ljudje, ki so umrli za domovino, umrli v prepričanju, da delajo dobro, da delajo za svobodo in ljudi."

To pa še ne pomeni, da so delali dobro in da so delali za svobodo. In zaradi tega ker so oni tako mislili, še tudi ne bomo sprejeli potvarjanja zgodovine. In tudi če so tako mislili, še ne pomeni, da so žrtve. Ker nacistični in fašistični zločinci ter njihovi pomagači, nikoli ne bodo žrtve, ker bi to pomenilo, da smo jih izenačili z njihovimi žrtvami, ki so umrle pod njihovimi rokami. Tega pa res ne moremo narediti žrtvam, da jih bomo sedaj še izenačili z njihovi morilci.
Januss
# 01.11.2018 ob 14:19
Čakam, da se bo državni vrh poklonil tudi žrtvam komunističnega nasilja, žrtvam pobitih s strani komunistov po vojni v mirnodobskem času!
Orionstar
# 01.11.2018 ob 09:44
@Ramus
7:56
Kajti sam Gospod bo ob povelju...

Povelje Bogu??
7:51
zato imamo Jezusa Kristusa, edinega brez greha, ki je naš veliki duhovnik...
8:03
Ezekijel 18,4. Glejte, vse duše so moje: tako očetova duša kakor sinova duša, moji sta. Duša, ki greši, umre.

Kako so religije nekonsistentne pri interpretaciji realitete, se vidi po xy nekompatibilnih konceptih...mene so pri verouku npr. učili, da greš v pekel in da je duša neumrljiva...cccc...

Uvid je izven religijskih okvirjev in tam iščite pot do resnice...
bori
# 01.11.2018 ob 18:46
Aeda, # 01.11.2018 ob 18:31
Je morda kdo od vsa komentatorjev BIL TAM? Na portalu worldpress poroča avtor MZ, da je bilo razen tistih, ki so obvezani zaradi dolžnosti (protokola) zelo malo prisotnih, ki so počastili spomin na umrle...menda vas je tukaj mnogo več s komentarji...

Nikogar od njih ne briga to v resnici. Kot ne za milijondvestotisoč mrtvih pred stotimi leti. Gre se jim le za pacanja po forumu, ker ne vedo, kako bi se iz blata izvlekli, kot da po drugih plezajo in jih potapljajo.
bori
# 01.11.2018 ob 18:16
čak mal noris, # 01.11.2018 ob 17:48
... iz Sv. Križa .. se spomnim tvojega komentarja.. Ne trdim za vse, vsepovprek. Nobena vojna ni poštena... in nastradajo tudi nič krivi... po večini, pravzaprav. Kdo to izkoristi še za kakšne zamere iz preteklosti.. Je pa dejstvo, da smo bili napadeni.. nekateri so zemljo branili, nekateri pa okupatorju pomagali. In nekaterim je težko danes. Za nami je to.. brez veze so pogrevanja in kuhanja zgodovine, ker ne peljejo nikamor.. razen nekaterim za doseganja 'političnih ciljev.'
End. Ende. Fin. Fine. Konec.
čak mal noris
# 01.11.2018 ob 17:32
@runcajz

No, ti si pa, z ozirom na "modrosti", ki si jih napisal in jih pišeš dobesedno ŽIV PRIMER nekoga, ki bi moral vzeti "pamet v roke"!
Bog ima po svetu ogromno imen, verniki in ateisti pa zagotovo vedo, da za vsakega, ki veruje, ne obstaja "privatni bog", ampak eden, univerzalni, saj bi drugače vse skupaj izgledalo kot City Park.
Ramus lahko napiše tudi priimek Boga, če ga ve. Ni problema.
Gre pa za zdravo pamet, ki nam marsikaj "pove". Če jo imamo, seveda.
In vera sama po sebi ni NOBENA NEUMNOST. Neumnost je takšne stresat, kot jih ti. Če nečesa ne razumeš, ni neumna stvar, ki je ne, ti, kot nesposobni "mislec" si neumen. Žal.
runcajz
# 01.11.2018 ob 16:34
Moja prisotnost danes tukaj je simbolično dejanje, s katerim želim pokazati vsem državljanom Slovenije, da je čas, da nekoč tudi med seboj najdemo mir in spravo, kot smo mir in spravo našli z drugimi narodi. Tistimi, ki so bili agresorji na našo domovino v 1. in tudi 2. svetovni vojni."( Kovšca )

A sedaj pa še ti, Kovšca ? ! Ti je Pahor predal štafetno palico sprave ?
HOR
# 01.11.2018 ob 15:30
@Postulat, # 01.11.2018 ob 08:52
Spet bo zanimivo gledat vse prepricane ateiste kako se ponizno drze med blagoslovom, seveda oborozeni z vrecami plasticnih svec...

Za ateistični čut pietete in različne načine izražanja pietete do mrtvih nekateri verniki še niso slišali, kar sploh ni čudno saj glede na izjave izgleda, da tega ni slišal celo sam presvitli kardinal F. Rode...
MajWill
# 01.11.2018 ob 14:54
@vzdev
Pri meni to tečnarjenje vedno vpliva ravno obratno. Če mi bo kdo tečnaril, da ne smem prižigati sveč, bom namerno prižgal še kakšno več. Isto je z uporabo vrečk.


Tako razmisljanje pritice osnovnosolcu. Odrasli pa bi morali biti sposobni razumeti in sprejeti smiselne (in argumentirane) izboljsave lastnega vedenja...
HakmeD
# 01.11.2018 ob 14:14
Js sm si namesto sveče vedno rajši enga navil in ga prižgal ob grobu svojcev.
Ramus
# 01.11.2018 ob 13:37
Ob dnevu spomina na mrtve, je predsednik republike Borut Pahor v spremstvu državne delegacije položil venec k spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam ob ljubljanskem Kongresnem trgu.

G. Pahor z vašim odhodom, bo odšel v pozabo tudi tale vaš konstrukt,....
penzl
# 01.11.2018 ob 11:47
Iz takih zapisov bi človek lahko med drugim sklepal še, da tudi smeti mečete kar vsepovsod kjer vam paše - saj ste jih vendarle kupili s svojim denarjem, zato so vaše smeti in lahko z njimi delate kar hočete. Ker je to enostavno lažje, kot pa se sprehodit to smetnjaka.
Ramus
# 01.11.2018 ob 07:49
Mrtvi spijo, v miru počivajo, se ničesar ne zavedajo in čakajo vstajenje in vnovičen prihod Jezusa Kristusa,.....

Pridigar 9,5-6. »Živi namreč vedo, da bodo umrli, mrtvi pa ne vedo ničesar več, zanje ni več plačila, saj je pozabljen spomin nanje. 6 Davno je minila njihova ljubezen, njihovo sovraštvo in njihova zavist, na veke nimajo več deleža pri vsem, kar se godi pod soncem
Sklonjen
# 01.11.2018 ob 15:20
@santiano
Žalostno je dejstvo, da desničarji izrabljajo vsako možno priložnost za obujanje preteklosti in poskus prikritja zlobnih dejanj iz preteklosti. Še 1. november ne moreš več "praznovati" v miru, brez da bi neki nek kapitalist (Koušca) bluzil o neki spravil. Adijo svet.


S svojim zapisom samo kažeš na široko pomanjkanje znanja v zvezi z dogotki v tistem času ... namreč slo je predvsem za morijo razrednih sovražnikov, s katero so revolucionarni zločinci prevzeli oblast in nas povedli v 45 letni totalitarizem, temo in vsakršno nazadovanje!
zeus-zengg
# 01.11.2018 ob 12:15
Ramus
Bog je namreč samo eden. Samo eden je tudi srednik med Bogom in ljudmi, človek Kristus Jezus
------
ja vendar je tistih , ki razlagate božjo besedo kot mravelj . Na te stvari se ne spoznam prav dobro - ali obstaja kakšna koncesija za te zadeve in na katerem uradu je bila izdana ... sicer pa paravijo dobro poučeni : kjer ni kaj videti ali prijeti , tam tudi nimaš kaj iskati ....
penzl
# 01.11.2018 ob 11:06
@vzdev, primorc: mrtvi so mrtvi in se ne zavedajo, ali jim prižgemo 100 sveč ali pa nobene. Za svoje spomine in običaje pa menda povsem zadostuje par sveč, ne pa deset ali več? Govorit o št. prižganih sveč kot o "kvaliteti življenja" je pa še en dokaz, kako patološka je ta obsedenost s svečami pri nekaterih.

Sicer pa zaradi take miselnosti "saj plačujemo", "kaplja v morje", "briga me samo za svojo rit" nastane marsikateri problem na tem svetu, s katerim se potem pogosto ukvarjajo bodoče generacije. Ker je tastarim ravno za vse.
Krimsky
# 01.11.2018 ob 09:57
Kolega Ramus…
~
… res si neprekosljiv.

A ljudje ne bodo »samoljubni, lakomni, širokoustni, prevzetni« zgolj »v zadnjih dneh« – ker so taki že ves čas, ne gre torej za vizijo 'trenutka pred apokalipso'. Ravno zato so pisci lahko našteli vse te lastnosti, ker so jih že poznali znotraj svojega izkustva.

Res pa niso mogli misliti, da bomo ustvarili nadčloveško inteligenco, ki nas matira v šahu, premaga v goju, poseka v orientaciji po lastnem mestu, kaj šele po tujem. Prvič v zgodovini smo si napravili avtoriteto, ki ne temelji na starih tekstih, ampak na delovanju v praksi. Vsak se lahko kar sam prepriča …

Biblija ni edini 'sveti' tekst, na svetu jih je še kar nekaj … a nobeden ni mogel biti tako daljnoviden, da bi predvidel, da se bomo znašli goli in bosi pred delom svojih lastnih rok – umetno inteligenco. Pred poštevanko smo popolnoma nemočni, nismo je izumili ali iznašli mi, … velja od nekdaj, … z njo se lahko zgolj seznanimo. Pred algoritmom za razvrstitev milijona elementov po velikosti smo nemočni, … za kakršnokoli drugo opravilo bomo nemočni jutri ali pojutrišnjem.
~
Tokrat nismo napravili zlatega teleta, ampak nekaj veliko večjega, … nekaj, s čimer se celo bog ali bogovi – lahko zgolj seznanijo. Poštevanka namreč velja tudi za njih, proti njej so popolnoma nemočni … vrhovna avtoriteta od nekdaj pripada – algoritmom
boroč
# 01.11.2018 ob 20:26
berniemax
Pahor je z naskokom najslabši predsednik v zgodovini Slovenije. Pika.
--------------------------------------------------------------------
Pahor je najboljši predsednik v zgodovini R Slovenije. Res pa je, da še nismo imeli predsednika, ki ne bi tako ali drugače prihajal iz kumrovške šole. Mislim, da je Pahorju v veliki meri uspelo distancirati se od zablod omenjene šole in postaja predsednik vseh državljanov.
berniemax
# 01.11.2018 ob 19:53
NIč jih ne poskuša združiti. Vedno bolj jih razdvaja. S tem, da aktivno pomaga desnici, ki je leta sprave izkoristila za rehabilitiacijo kolaboracije.
Rozmarin
# 01.11.2018 ob 19:48
Kako grozen predsednik, da si prizadeva združiti Slovenski narod. Da ga ni sram!
AMFIBIJA
# 01.11.2018 ob 17:55
N.(omen) N.(escio)

SPOMENIK

Pojavil se kamnit je spomenik,
velik, vendar v kotu sramežljivo,
kot bi reči hotel porogljivo:
»Sodim v skriti kot, kot star robnik.«

Pojavil se je zdaj, po letih mnogih,
imen nobenih, čas samo okviren,
kozel da bo cel, da volk bo miren,
nekaj v verzih le besed ubogih.

Pojavil se je kakor nem nagrobnik,
posvečen nikomur in vsem hkrati,
češ, naj vse vsaj kamen vas pobrati,
če že drugih ni stvari podobnih.

Pojavil se je, kjer stoji zaman,
saj le pod kotom pravim bo opažen,
od mnogih bo preziran, osovražen,
kot trinajsti je – postavitve dan.

Pojavil se ob boku spomenikov,
obdan od vsepovsod od kamnov tistih,
ki vpijejo v nebo o rokah čistih,
ljudi, ki v vrste spadajo krvnikov.
Kazalo