"Verjemam, da ustavno sodišče ne bo razveljavilo posega v pravico nekdanjim poslancem. Prepičan sem, da nismo zaščiteni pred spremembami pravnega reda, saj se ta spreminja," pravi Virant. Foto: BoBo

Presoja ustavnega sodišča se bo verjetno zgodila. A nismo si mogli privoščiti, da ne bi posegli tudi v pravice ministrov in poslancev.

Gregor Virant
Jani Möderndorfer
"Predsednik DZ-ja zdaj javno poziva PS naj se opredeli do nečesa, do česar se je že opredelila in javno pojasnila. Ali išče pozornost ali pa nimajo drugega resnega dela," se je o vzrokih za Virantov javni poziv spraševal Mőderndorfer. Foto: BoBo

Abolutno je prav, da poslanci prispevamo svoj delež k varčevalnemu paketu, ne pristajamo pa, da se uvajajo dvojna merila. Ministri so iz zakona izpuščeni.

Barbara Žgajner Tavš

Poslanci so prejšnji teden s 56 glasovi za in 20 glasovi proti podprli novelo zakona o poslancih, s katero so si skrajšali čas prejemanja poslanskega nadomestil po koncu mandata ter hkrati znižali višino nadomestila. "Državljanska lista je s tem izpolnila eno od svojh pomembnejših predvolilnih obljub," poudarja predsednik DL-ja Gregor Virant.

Po njegovih besedah so bili namreč poslanci DL-ja pobudniki za spremembe, sam je pripravil osnutek in začel usklajevanja z vsemi vodji poslanskih skupin. "Zmenili smo se za 'fair play' in pri vsaki točki sprejeli tisti predlog, za katerega je glasovala večina." V enem mandatu bodo tako s spremembami prihranili okoli 1,5 milijona, letos pa okoli 500.000 evrov.

Napoveduje se ustavna presoja
Ker pa z novelo posegajo tudi v pravice nekdanjih poslancev, ki zdaj prejemajo nadomestilo, so ti že napovedali ustavno presojo. Prav tako zaradi tega razloga sprememb niso podprli v Pozitivni Sloveniji. A Virant je prepričan, da ustavno sodišče ne bo razveljavilo tega člena. Sodišče namreč tehta težo posega in javno korist, ki jo poseg prinaša.

"Gre za poseg v neki privilegij, skrajšuje se jim manj kot ostalim. Zanje se zmanjšuje nadomestilo na osem mesecev, in ne na šest mesecev, kot bo veljalo za zdajšnje poslance. Javna korist pa je velika - da se ukrepom za uravnoteženje javnih financ zagotavlja kredibilnost," pojasnjuje predsednik državnega zbora.

Virant PS-ju: Kako ste lahko proti?
Četudi sodišče odloči, da ta poseg ni skladen za ustavo, to po njegovih besedah ni bistveno za samo novelo, ki bo veljala tudi za prihodnost. Zato je prepričan, da ta argument, zaradi katerega je Pozitivna Slovenija glasovala proti, ne vzdrži. "Postavljam javno vprašanje PS-ju: Kako so lahko bili proti rezanju poslanskih in ministrskih privilegijev v času vsesplošnega zategovanja pasu v javnem sektorju?" je Virant pozval poslanske kolege.

Po njegovem mnenju si državni zbor enostavno ni mogel privoščiti, da ne bi posegel tudi v privilegije državnih funkcionarjev. Zakon velja tudi za ministre, je zatrdil. "Institut poslanskega nadomestila, ki je trajal eno leto, ni spodbujal nekdanjih poslancev, da bi si iskali nove službe. Spremembe so bile nujne," je prepričana tudi poslanka DL-ja Katarina Hočevar.

"Virant bo imel najvišje nadomestilo"
Da so spremembe nujne, se strinjajo tudi v Pozitivni Sloveniji. V svojem predvolilnem programu so imeli namreč zapisano, da bi vsem poslancev skrajšali nadomestila na šest mesecev, hkrati pa bi vsi dobili enak znesek (v višini 54. plačnega razreda). Vodja poslanske skupine Jani Möderndorfer je v odzivu na Viranteve očitke zato izpostavil, da bi z njihovimi predlogi prihranili še več, a je vladna koalicija raje vztrajala pri neenakopravnih določilih.

Zdaj bodo namreč poslanci prejemali nadomestilo, katerega višina bo odvisna od njihove funkcije med aktivnim mandatom, čeprav te funkcije ne bodo več opravljali. "Največje nadomestilo bo imel prav predsednik DZ-ja Virant," pravi Möderndorfer. Še posebej pa jih moti, da ta zakon omejuje le pravice poslancev in tistih ministrov, ki so v vlado prišli iz poslanskih klopi. Za ostale funkcionarje pa po njihovem prepričanju ne velja, zato bi istočasno morali spremeniti tudi zakon o funkcionarjih, a tega niso storili.

Glavni razlog, zakaj poslanci PS-ja na seji niso glasovali za novelo, pa je retrogradnost zakona, torej da velja tudi za nazaj. "Šokira nas, da predsednik DZ-ja vlaga zakone, ki imajo možnost, da padejo na ustavnem sodišču." Takšna praksa je po besedah poslanke PS-ja Barbare Žgajner Tavš rušenje demokratičnih načal in pravne države. "V Pozitivni Sloveniji ne pristajamo na delovanje, ki ni zakonito," je dodala.

Poslanci bodo spremembe različno občutili
In kakšne so spremembe? Poslancem se skrajšuje dolžina prejemanja nadomestila z enega leta na šest mesecev. Izjema bodo tisti poslanci, ki so bili v DZ-ju več zaporednih mandatov. Poslanec z dvema mandatoma bi tako nadomestilo lahko prejemal devet mesecev, poslanec s tremi ali več zaporednimi mandati pa eno leto. Vsem pa se višina nadomestila zniža za 20 odstotkov. Poslanci, ki so funkcijo opravljali manj kot šest mesecev, pa do nadomestila ne bi bili upravičeni.

Mogoče bo tudi podaljšanje prejemanja nadomestila za šest mesecev do upokojitve, pri čemer poslanec nadomestila ne bo mogel prejemati, če bo že izpolnil pogoje za upokojitev. Poleg tega bodo morali biti vsakršni zaslužki poslancev, tudi pogodbenih, odšteti od nadomestila. Prav tako so uvedli nadzor in sankcije za kršenje določb zakona.

Presoja ustavnega sodišča se bo verjetno zgodila. A nismo si mogli privoščiti, da ne bi posegli tudi v pravice ministrov in poslancev.

Gregor Virant

Abolutno je prav, da poslanci prispevamo svoj delež k varčevalnemu paketu, ne pristajamo pa, da se uvajajo dvojna merila. Ministri so iz zakona izpuščeni.

Barbara Žgajner Tavš