Poslanska nadomestila bodo z novim zakonom precej nižja in krajša. Foto: BoBo
Poslanska nadomestila bodo z novim zakonom precej nižja in krajša. Foto: BoBo

Predlog po spremembah zdaj predvideva skrajšanje dolžine prejemanja nadomestila z enega leta na šest mesecev. Izjema bodo tisti poslanci, ki so bili v DZ-ju več zaporednih mandatov, je na današnji novinarski konferenci pojasnil Virant. Poslanec z dvema mandatoma bi nadomestilo lahko prejemal devet mesecev, poslanec s tremi ali več zaporednimi mandati pa eno leto. Vsem pa se višina nadomestila zniža za 20 odstotkov.

Mogoče bo tudi podaljšanje prejemanja nadomestila za šest mesecev do upokojitve, pri čemer ga nekdanji poslanec ne bo mogel prejemati, če bo že izpolnil pogoje za upokojitev. Za tiste poslance in ministre, ki nadomestilo že prejemajo, pa bo ta pravica veljala osem mesecev. Predlog novele še predvideva, da se bodo morali vsi pogodbeni zaslužki odšteti od nadomestila, je še pojasnil Virant.

Ni navdušenja nad manjšimi pravicami
Vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko je dodal, da predlagana novela uvaja tudi nadzor in sankcije za kršenje določb zakona. Virant sicer pravi, da si poslanci svojih pravic ne krčijo z velikim navdušenjem, a bodo s tem ostali verodostojni.

V Pozitivni Sloveniji so podporo zakonu že zavrnili, rekoč, da se "še vedno lahkotno poigrava z retroaktivno veljavo zakona in poseganjem v že pridobljene pravice nekdanjih poslancev". Hkrati menijo, da člen, ki določa mirovanje funkcije poslanca, če je ta imenovan za državnega sekretarja, izkazuje politične ambicije.