Poslance, ki so vložili zahtevo, moti predvsem delovanje NLB-ja in NKBM-ja. Foto: MMC RTV SLO
Poslance, ki so vložili zahtevo, moti predvsem delovanje NLB-ja in NKBM-ja. Foto: MMC RTV SLO
Zahteva je prišla iz Zaresa. Foto: RTV SLO
Poslanci zahtevajo preiskavo o financiranju prevzemov

Namen preiskave naj bi bil ugotoviti vsa dejstva in okoliščine ter oceniti dejansko stanje financiranja spornih menedžerskih prevzemov obeh omenjenih družb s strani bank v pretežni državni lasti. Pri tem gre za kreditne linije institucije znotraj skupine Nove ljubljanske banke in Nove kreditne banke Maribor, piše v zahtevi, pod katero je prvopodpisani Lojze Posedel iz Zaresa.

Ugotovilo naj bi se morebitno vpletenost posameznih nosilcev
Poleg tega naj bi se ugotovilo morebitno vpletenost posameznih nosilcev javnih funkcij in ocenilo njihov morebiten politični vpliv na dodeljevanje t. i. tajkunskih posojil - torej posojil, namenjenih članom poslovodnih organov navedenih gospodarskih družb in z njimi povezanih pravnih in fizičnih soeb za odkup gospodarske družbe, ki so jo vodili oz. jo vodijo.

Skladno z ustavo, poslovnikom o parlamentarni preiskavi in zakonom o paralmentarni preiskavi je za ustanovitev parlamentarne komisije je potrebna tretjina poslanskih podpisov.

Do zahteve, ki je bila poslana v četrtek, je prišlo na isti dan, ko je vlada razpravljala o kreditiranju menedžerskih odkupov s strani bank v (ne)posredni državni lasti. Različni pogledi na to so namreč pripeljali do krize v koaliciji, minister za gospodarstvo Matej Lahovnik pa je celo grozil z odstopom.

Vlada nezadovoljna s člani uprav in nadzornih svetov v NLB-ju in NKBM-ju
V primeru nekaterih reprogramov posojil, povezanih s prevzemi in lastniško konsolidacijo, pričakovanja vlade niso bila uresničena, upravi in nadzorna sveta NLB-ja in NKBM-ja pa niso sledili sklepom Banke Slovenije. Vlada se s tem ne strinja in meni, da obstoječa nadzorna sveta ne izpolnjujeta odgovorno svojih nalog in obveznosti, se glasi eden od sprejetih sklepov.

M. N.

Poslanci zahtevajo preiskavo o financiranju prevzemov